FOR DYRT: Hedda Amalie Sandvik, bachelorstudent i dansekunst på Høyskolen Kristiania, reagerte på høyskolens ordning.

Protester mot billettbetaling

Bachelorstudenter ved Høyskolen Kristiania ble bedt om å betale i underkant av 400 kroner for en forestilling som en del av obligatorisk pensum. – Burde være andre alternativer, mener studentleder.

Da Hedda Amalie Sandvik (23) og hennes medstudenter fikk beskjed om at de selv måtte betale for en obligatorisk forestilling ved Høyskolen Kristiania, satte flere foten ned.

Sandvik, som studerer bachelor i dansekunst med spesialisering i jazzdans, ble i september informert om at danseforestillingen «Ooze» i Bærum Kulturhus var en obligatorisk del av undervisningen. Etter forestillingen skulle de delta i en workshop i samarbeid med produksjonen i Høyskolen Kristianias lokaler.

Billettene kostet 235 kroner, og studentene måtte også dekke reisen til Bærum selv. Sandvik har regnet ut at de måtte bruke 380 kroner totalt for det skolen mente var obligatorisk undervisning.

Ifølge Sandvik betaler de rundt 60 000 kroner i studieavgift. Hun og flere av medstudentene reagerte på at de måtte betale for en obligatorisk forestilling, til tross for den høye studieavgiften, og bestemte seg derfor for å ikke betale for billettene via Vipps. For dem handler det om en prinsippsak.

Skolen burde uansett ha dekket billettene for oss

Hedda Amalie Sandvik, student

– Studiet er kjempebra, og det er et fantastisk godt læringsmiljø her, men det koster, og derfor har man ikke så mye ekstra å rutte med. Det hadde vært mye bedre med billigere eller gratis alternativer, forklarer Sandvik.

Skolen snudde 

Etter at studentene uttrykte sin misnøye, snudde skolen. Sandvik og hennes medstudenter fikk beskjed om at forestillingen ikke lenger var obligatorisk.

– Det er bra at det ble en frivillig forestilling, men skolen burde uansett ha dekket billettene for oss, sier Sandvik.

Studieprogramleder på Bachelor i dansekunst, Irene Velten Rothmund, svarer til Universitas at høyskolen setter opp to til fire forestillinger hvert semester som obligatorisk pensum.

Ifølge Rothmund er disse forestillingene pensum på lik linje som bøker, noe det er vanlig at studenter må betale for selv.

– Dette ble informert om ved studiestart, sier Rothmund som anser det som viktig for studentenes forberedelse til arbeidslivet.

–Hvorfor valgte skolen å snu i dette tilfellet?

INKLUDERENDE: Eva Franko Aas mener at Høyskolen Kristiania burde funnet alternativer.

– På et av møtene med de studenttillitsvalgte ble det tatt opp at studentene synes det var for dyrt med denne forestillingen. Etter dialog endte vi opp med å gjøre dette frivillig, svarer Rothmund.

Rothmund forteller også at skolen ikke har en ordning for å kjøpe billetter til studentene på dette eller andre lignende programmer på Høyskolen Kristiania. 

Ikke det samme 

Leder i Studentunionen Kristiania, Eva Franko Aas, sier til Universitas at hun forstår at et så praktisk studie har lyst til å supplere klassisk pensumlitteratur med mer praktiske læringsmetoder.

– Det mener jeg også er en stor fordel, og jeg håper at man ikke slutter med det, sier Aas. Hun mener likevel ikke at de er likeverdige av hensyn til studenters økonomi. 

– Jeg skulle ønske at det fantes gode alternativer for de som eventuelt ikke kan ta seg råd til slike forestillinger. På samme måte som at man alternativt kan låne vanlige pensumbøker gratis på biblioteket, sier Aas.

Powered by Labrador CMS