SAIH skaper mer splittelse enn solidaritet
Dette er et leserbrev. Det gir uttrykk for skribentens holdninger.
Da jeg forrige uke skulle betale semesteravgiften, ville jeg gjøre det riktig, og raskt. Men på fakturaen stod det 600 kroner til Studentsamskipnaden SiO, og 40 kroner til Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH). Hva er det?
På nettsidene deres beskrives de som en partipolitisk uavhengig organisasjon, men jeg leser videre, og snubler over dokumentet «En introduksjon til avkolonisering av akademia», som beskrives som et «pedagogisk verktøy for norske studenter» bestående av «caser fra norsk akademia som belyser maktstrukturer, rasisme og det som kalles «usynlig pensum».
Jeg har nettopp kommet ut av videregående, men selv jeg klarer å forstå at dette er politisk.
SAIH fremmer ideer som skaper mer splittelse enn solidaritet blant folkegrupper, og det vil jeg aldri støtte.
Jack Chen (19)
Hvilke andre temaer er det i dokumentet? «Strukturell rasisme», «hvite privilegier» og «mikroaggresjoner». Her er noen tanker om hvite privilegier: Å tilegne en folkegruppe egenskaper ut fra hudfarge er en seriøst rasistisk idé. SAIH fremmer ideer som skaper mer splittelse enn solidaritet blant folkegrupper, og det vil jeg aldri støtte.
Men heldigvis står det ett sted i fakturaen at beløpet er valgfritt. Herlig! Men hvordan slipper jeg å betale den? Jeg vil jo ikke risikere å bli nektet undervisning for å ha betalt feil, så for å være på den sikre siden ender jeg opp med å ringe en studieveileder ved UiO fortelle henne – som en drittsekk – at jeg ikke ønsker å betale.
Hun forteller meg at jeg må trekke fra beløpet til SAIH, men hun kan ikke svare på hvorfor beløpet er der til å begynne med.
Videre spør jeg romkameraten min hvorfor han betalte beløpet: «Fordi jeg ikke gadd å finne ut hvordan jeg slipper å gjøre det. Og det er jo bare 40 kroner».
Han er ikke alene. I 2020 spurte SAIH selv «fem på Blindern» om de visste hva pengene gikk til, og ingen gav et tydelig ja. Alderen på studentene var mellom 19 og 40 år gamle, og dette var alt masterstudenter i sosiologi til ergoterapauter. Hvis ikke engang de vet hva SAIH holder på med, tror jeg de fleste studenter har null anelse.
Men betale, det gjør de. 11 millioner kroner fikk SAIH gjennom semesteravgiften i 2019, i følge deres årsrapport. Bare fra UiO ble det betalt 1.5 millioner kroner.
Hvordan kan SAIH ha en omsetning på over 50 millioner kroner, og samtidig ha gjort en så patetisk jobb med å opplyse oss studenter om hva vi gir penger til? Hvilken bedrift ville du noen gang frivillig gitt penger til, om du ikke visste hva pengene gikk til?
Det er kynisk å legge på et ekstra beløp på den første fakturaen til en ny, fersk og sannsynligvis naiv student, uten å gi noe forklaring på hva det er, eller hvorfor den er der. Det minner meg mye om taxisjåfører i utlandet: ekstra avgifter uten å si noe.
SAIH, stå på stand som resten av organisasjonene, og konkurrer om pengene våre der, så får vi faktisk hørt noe om hva pengene går til før vi gir dere.
Jack Chen (19)
SAIH, stå på stand som resten av organisasjonene, og konkurrer om pengene våre der, så får vi faktisk hørt noe om hva pengene går til før vi gir dere. Mangfoldet blant elevene betyr at alle sine verdier ikke stemmer overens med SAIH, og at det derfor er feil at semesteravgiften skal inkludere denne.
Gjennom studentdemokratiet kan vi gjøre som Norges Handelshøyskole gjorde i 2019, og fjerne SAIH fra semesteravgiften en gang for alle.