Slik unngår du lesesalnakke
Har lange dager med lesing og eksamensstress satt seg i skuldre og nakke? Her er spesialistenes råd for å unngå fysiske symptomer i eksamensperioden.
Nakke- og skulderplager er en av de vanligste årsakene til smerter blant unge nordmenn. Mye fremoverlent og stillesittende arbeid i kombinasjon med eksamensstress hjelper ikke på situasjonen.
Ikke fortsett i det samme sporet hele tiden
August Tønnessen, fysioterapeut og masterstudent i psykomotorisk fysioterapi ved Oslomet
– Den mest gjennomgående årsaken til behandling av studenter er stress og smerter forårsaket av mye statisk sitting, sier kiropraktor Jostein Rommetveit.
Ettersom klinikken han jobber for tilbyr studentrabatt, er dette en frekvent behandlingsgruppe hos ham. Særlig i månedene før og under eksamen.
Kan bli for mye trening
– Hvordan fester dette stresset seg i kroppen?
– Her er det flere faktorer som spiller inn. Mange kan takle belastningen på lesesalen alene, men når dette i kombinasjon med lite bevegelse, dårlig søvn og mangel på rutiner kan totalbelastningen bli for høy. Da er det mange studenter som risikerer smerter i nakke og rygg, sier Rommetveit.
Trening vektlegger han som et selvfølgelig positivt stress for kroppen, men i visse tilfeller kan totalbelastningen være såpass stor at en intensiv treningsøkt ikke nødvendigvis er det mest konstruktive. Å ta aktive grep før et slikt krisetilfelle inntreffer er lurt.
– For slike smerter som man konstant er bevisst på går jo mer direkte utover tankeprosesser og prestasjon på studie, sier Rommetveit.
Legg fra deg stresset
– Vi snakker gjerne om fysisk og psykisk stress som to adskilte fenomener. Men dette henger sammen, sier fysioterapeut og master-student i psykomotorisk fysioterapi ved Oslomet August Tønnessen.
– Kropp, psyke og følelser er i kontinuerlig og gjensidig samspill, fortsetter han.
Det er også dette perspektivet SiO vektlegger i sine månedlige gratiskurs for studenter. Ifølge nettsiden skal man i «psykomotorisk bevegelsesgruppe» blant annet lære å bevege kroppen på en mer «energiøkonomisk måte» samt øke egen kroppsbevissthet.
– I forkant av en eksamen vil studenter mobilisere, altså bruke krefter. Denne mobiliseringen er veldig kroppslig. Det skjer, for eksempel, ved at vi bevisst sier til oss selv: «rett opp ryggen og bit tenna sammen». Samtidig vil man kanskje underbevisst trekke skuldrene opp og holde pusten litt oftere enn vanlig, sier Tønnessen.
Gå i pausene
Jostein Rommetveit, kiropraktor ved Akutt Kiropraktikk Oslo
Han mener evnen til å mobilisere krefter er like viktig som evnen vår til å samle krefter.
– Gi deg selv muligheten til å hvile før du mobiliserer igjen. Ikke fortsett i det samme sporet hele tiden, understreker han.
– Man kan si «nå slipper jeg stresset», men så vedvarer det jo underbevisst, eller?
– Ja. Her tror jeg det er viktig å minne seg selv på at stress forårsakes av ytre faktorer. En måte å samle seg selv på er å ta denne oppmerksomheten vi hele tiden retter utover, innover. Som for eksempel ved å praktisere mindfulness.
Variasjon er gull
Rommetveit mener det er viktig å komme seg ut av lesesalen og ikke bli sittende i lange strekk.
– Gå i pausene. Når du bruker de samme musklene på lesesalen hele dagen kan en 30-sekunders tur rundt bygget ha en positiv effekt der og da, og ikke minst over tid.
Han påpeker at lette uttøyningsøvelser kan være lurt å gjøre jevnlig gjennom en vanlig studiehverdag. Når ulike muskler aktiveres, samarbeider hjernen og kroppen mer effektivt. Det kan for eksempel være en god ide å stå litt mens man jobber på PC hvis muligheten byr seg.
– Få inn enkle øvelser og variasjon. Det trenger ikke å være tung trening, sier Rommetveit.
Bruk kroppen
Tønnessen synes «lesesal-nakke» er et illustrerende bilde og mener studenter bør ha et reflektert forhold til egen arbeidsstilling på lesesalen. Ved å plassere pc-en litt under øyehøyde så hodet får sin naturlige hvilestilling, unngår man for eksempel å stramme nakkemuskulaturen unødvendig.
– Sitt godt ned på setet før du legger ryggen mot stolen. Slipp skuldrene. La albuene hvile i 90 grader på bordet eller benytt deg av armlener, fortsetter han.
Det beste rådet er likevel alltid å bruke kroppen.
– Ta lesepauser, sleng på armene, rull på nakken og hodet. Og slipp pusten. Hvis vi ikke bruker kropp og ledd stivner vi til, understreker Tønnessen. Begge vektlegger at denne tilstivningen kan bidra til å svekke både konsentrasjon og fokus.