Den kulturelle høsten
Sommeren står på hell og hverdagen har tatt alle og enhver på senga, men fortvil ikke. Høsten har en rekke kulturelle sprell og by på.
God natt Oslo
31. august - 1. september
Studentpris festivalpass: 425 kr
Litteraturfestivalen som deler navn med Lillebjørn Nilsens banger fra 1982, slår til i år også. I følge dem selv, kan de by på alt fra slampoesi, debatt, til film, cocktails og performance. Ingen dum bredde på et helgearrangement. I år har de også klart å ikke bare booke middelaldrende menn. Flammeplaster + KØBER, Løkka-bohemen, Martine Johansen, Lisa Esohel Knudsen og Hamza Hirsi er fine tilskudd.
Elefanten i rommet må riktignok besvares. Er dette en festival for den kulturelle elite? Og er den for studenter? Svaret er tja. Liker du litteratur, badstu, samfunnsdebatter, og å sitte å høre på smarte mennesker samtale (muligens med noe godt i glasset)? Er nok dette et sted du vil like å være.
Bylarm
15.-17. september
Studentpris festivalpass: 1,340.00 (440.00, torsdagspass, 490 fredagspass og lørdagspass)
Bylarm, o store Bylarm, en festival med mange navn. Unge og uetablete artisters fødested, en anmelders mareritt/drøm, og musikkbransjens store bransjefest. Hva skal studenter gjøre her egentlig? Ganske mye skal jeg si deg. Til tross for den svindyre studentprisen (kritikkverdige greier) er dette et mekka for musikkinteresserte og festglade Oslostudenter.
Over 180 konserter fordelt over 15 forskjellige lokaler, gjør Bylarm til noe unikt. programmet byr på alt fra fjorårets sterneskudd Metteson og Beharie til “ekte” nykommere som Ira Nor, Dorothea Økland, og AFSKUM, og de stigende stjernene Drongo, Hammok, og Bo Milli.
PS:For den eventyrlige sjelen, er det også mulig å emigrere en helg til Bergen by for å også få med seg Vill Vill Vest.
Oslo pix filmfestival
29. august - 4. september
Studentpris per film: 100 kr
Oslo Pix Filmfestival arrangeres for femte gang. I år er det over 90 filmer på programmet.
Det betyr en hel uke med filmvisninger på Ringen Kino, Vega Scene og andre arenaer på Grünerløkka, samt gratis utevisninger på Schous plass. I tillegg byr festivalen på mange spennende gjester, fester, filmsamtaler og alt annet som hører til på en filmfestival. Et mekka for folk som liker å få hjernen fylt av deilige filmatiske inntrykk. Du får også en smugtitt på høydepunkter fra blant annet Sundance, SXSW og filmfestivalene i Cannes og Berlin, og ikke minst det beste av nordisk film akkurat nå. Ikke det dummeste en kan gjøre når høstens mørke melder sin ankomst.
Høstutstillingen 2022
10. september–16. oktober
Studenpris: 80 kr
Hvert år skrives det om Statens Høstutstilling i media, men hva er det egentlig? Og hva er greia med det? Kort forklart er det en årlig gruppeutstilling basert på fri innsendelse som vurderes av en jury. Her velger juryen i utgangspunktet ut kunsten til utstillingen blindt.
I over 130 år har Statens kunstutstilling vist utviklingen i samtidskunsten og vært en uuttømmelig kilde til diskusjon om kunstnerisk kvalitet. I klartekst betyr det at det ofte er en veldig spennende ustilling med mye rart og eksperimentelt. Her er det unge debutanter og 80 årige kunstnere i skjønn harmoni.
Oslo kulturnatt
16. september
Gratis
Her er et hot tips for en hver Oslosstudent. Det er godt gjort å ikke finne et arrangement man liker på Norges største endagsfestival. En dag i året fylles Oslo by til randen med kulturelle uttrykk (definert etter den store samlebetegnelsen). I år er det rundt 200 arrangementer under selve kulturnatta over hele byen. Fra Oslo sentrum til langt ut i bydelene.
Er du en ekte morgenfugl kan du faktisk starte kulturnatta kl 06:00 om morgenen, eller rangle deg inn i natta 03:00. De har noe for enhver, akkurat som twistposen. Undertegnede gikk hardt inn et år og klarte å dra på akttegning, omvisning på rådhuset, etiopisk matlaging, to utstillinger, tre konserter. før man tullet seg borti et eksperimentelt dj sett på Kafè Hærverk.
Program slippes på deres nettsider 1. september.