Innbruddstyver på frifot
Studenter fikk forrige uke frastjålet eiendeler til en verdi av mange tusen kroner. Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) ønsker tettere samarbeid med politiet.
Maria Block Hellum (20) er godt inne i sitt tredje semester på arkitekturlinjen ved Arkitektur og designhøyskolen i Oslo (AHO). Hun kommer tidligere enn vanlig på skolen torsdag morgen og ble møtt av at flere medstudenter står samlet rundt en pult.
Det lå et brekkjern på bakken
Designstudent
To av dem hadde oppdaget at skapene var blitt brekket opp. Datamaskinene deres var stjålet, deriblant en MacBook Pro.
– Da tenkte jeg å nei, typisk hvis de også har tatt min PC også, sier Hellum.
Dessverre stemte intuisjonen hennes.
Dyrt utstyr
Studiene AHO tilbyr, krever datamaskiner av høy kvalitet da de skal kunne kjøre tunge dataprogrammer med 3D-grafikk.
Hellum fikk frastjålet en ett år gammel pc kjøpt inn spesifikt til studiet, likevel av det billigere slaget. Hellum har nå måttet punge ut med ca 20,000 kroner for en ny. Heldigvis dekkes dette av forsikring, men hun kjenner flere som hadde reiseforsikring, men ikke innbo, og dermed ikke vil få noe tilbake på forsikring.
Timene med arbeid som var lagret på pc-en får hun derimot ikke tilbake.
– Både jeg og min prosjektpartner sin pc ble stjålet. Heldigvis hadde hun lagret hovedtegningen eksternt, men det var likevel såpass mye som gikk tapt at vi måtte melde fra om at vi ikke fikk levert det vi skulle den uken, forteller Hellum.
Et vedvarende problem
Ulrika Herlofsen, konstituert direktør ved AHO, kan fortelle at de lenge har forsøkt å forebygge slike hendelser.
– Skolen har sendt flere forespørsler og bedt om møte med politi og forebyggende enhet da vi ofte opplever uønsket aktivitet rundt og utenfor skolen, særlig inne i vårt atrium.
Herlofsen forteller at det har vært et ønske fra administrasjonen om å ha et tettere samarbeid med politiet for å forebygge og øke sikkerheten for studentene på området, men henvendelsene ikke har blitt besvart. Også denne saken har blitt rapportert til politiet,
– Det eneste man kan gjøre nå er å håpe på at det blir prioritert, sier Herlofsen. Hun kan også informere om at det ikke er mulig å ta seg inn på skolen med adgangskort etter klokken 23, men at det ikke er uvanlig at studenter sitter utover dette, og da også kan slippe inn andre.
Dører på gløtt
Ifølge Hellum har det kommet fram i undersøkelsene til vaktmesteren at innbruddstyvene etter all sannsynlighet har kommet seg inn via et av rommene som vender inn mot atriumet.
Vi opplever uønsket aktivitet rundt og utenfor skolen
Ulrika Herlofsen, konstituert direktør ved AHO
Her ble det onsdag ettermiddag avholdt croquistegning hvor en dør ble etterlatt åpen, noe som gir tilgang til halve bygget, forteller hun.
Det er et problem at dører blir stående på gløtt, da for eksempel store pappmodeller skal bæres mellom de mange bygningene, forteller Herlofsen.
– Vi har hatt flere kampanjer og sender jevnlig ut beskjeder til studentene om viktigheten av å holde både dører og vinduer lukket og låst, forklarer Herlofsen.
– Masete å pipe seg rundt
Arkitekturstudenten Hellum kan bekrefte dette problemet. At man er helt avhengig av adgangskort til enhver tid gjør at det er kultur for at dørene blir holdt åpne.
– Det er masete å pipe seg rundt i bygget bare man skal på toalettet, sier hun.
Innbruddet har nå medført at dører som tidligere var mulige å åpne på dagen nå er stengt hele døgnet. Hellum tror ikke dette kommer til å løse noen ting på sikt.
Ifølge Hellum er det stjålet gjenstander fra flere klasserom. Hun mener innbruddet virker spontant ettersom flere datamaskiner som lå lett tilgjengelig ble oversett. En vekter skal ifølge Hellum ha oppdaget en gjerningsperson med diverse spraybokser og tusjer i hendene, som kastet fra seg dette og løp. Vedkomne slapp unna, forteller Hellum.