KAST OG BRUK: Den gamle legevakten i Storgata står foreløpig tom, men kan det bli nytt liv her?

Vil gjøre Storgata til studentparadis

Fra ruinene av den gamle legevakta i Oslo vil MDG lage studentboliger. Arkitektstudent er redd for prisen studentene må betale for flere boliger.

Publisert

– Årets første høsttegn er alltid når media melder at tusenvis av studenter står i kø for studentbolig, sier arkitektstudent Charlotte Elisabeth Mellbye..

Hun står foran Oslo legevakt i Storgata, som for snart ett år siden flyttet all drift til avdelingen på Aker sykehus. 

Flere tusen studenter står i boligkø ved semesterstart i Oslo hvert eneste år. I midten av august kunne Universitas melde at det var hele 6783 studenter som fortsatt ventet på studentbolig fra SiO, og at enkelte måtte sove på sovesal i påvente av bolig. 

Som en liten del av løsningen på et ellers stort problem, gikk MDG-politiker Herman Søndenaa ut i Avisa Oslo i slutten av august for å foreslå at den gamle legevakta skal forvandles til studentboliger. 

Arkitektstudent Mellbye ønsker seg også flere studentboliger i Oslo, men hun er klar på én ting:

– Det skal ikke være for enhver pris. 

 

STORE PLANER: MDG-politiker Herman Søndenaa tror den gamle legevakta er perfekt for nye studentboliger.

Forlatt

Det eneste som står igjen av den gamle legevakta er et apotek og en ambulansestasjon. Den gamle hovedinngangen er gjerdet inn og hovedbygget er ellers grått og forlatt.

– Vi vil blåse liv i en veldig søvnig del av byen, sier Søndenaa til Universitas. 

Nabolaget rundt den gamle legevakta står i kontrast til livlige Grünerløkka på andre siden av Akerselva. Etter at legevakten flyttet er det ikke stort igjen i gata og det er til dels preget av Oslos rusmiljø. 

Søndenaa har likevel tro på at dette kan bli Oslos nye studentsentrum. Med flere læresteder i området og Oslo S bare et steinkast unna, mener han at studentene hadde passet fint inn. 

– Her kunne man knyttet flere velferdstilbud for studenter sammen, og laget et skikkelig studentsentrum, sier han.

Både Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og Stiftelsen Anker Studentboliger og Hotel (Anker STI) har vist interesse for prosjektet. Tidligere i september meddelte Anker STI til Aftenposten at de har planene klare.

– Det viktigste er at prosjektet havner hos ikke-kommersielle aktører, altså noen som ikke vil sette leieprisene for høyt, sier Søndenaa. Han trekker blant annet frem Anker STI, SiO og Diakonhjemmet som potensielle kandidater. 

Illustrasjonene som Anker STI la frem innebærer å gjenbruke bygget slik det står og bygge et tilbygg som til slutt ville utgjort 550 studentboliger. Men det er likevel flere faktorer som gjør at det vil ta flere år før det ville stått klart. 

Oslobygg har tidligere uttalt til Avisa Oslo at behandlingstiden på slike saker er på inntil åtte år. Søndenaa kan også avsløre at leiekontrakten til ambulanseparkeringen har en varighet på rundt ti år til. Storgata 40 vil med andre ord ikke være innflytningsklar før om mange år, hvis kommunen i det hele tatt bestemmer at det skal bli studentboliger der. 

 

Det viktig at vi ikke lar oss blende av fine illustrasjoner og tomme lovord fra utbyggere og politikere

Charlotte Elisabeth Mellbye, arkitektstudent på AHO

Studentboligkrise

Oslobygg, som forvalter eiendommen, arbeider for øyeblikket med å kartlegge bygget, og det er ingen som foreløpig vet om det er mulig å bo i det. 

– Det er viktig at man faktisk får god bokvalitet, sier Charlotte Elisabeth Mellbye. 

Mellbye er 5.-årsstudent på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Hun har selv erfart det tøffe leiemarkedet i byen.

– Vi er nok alle kjent med å måtte ta til takke med det vi får, uansett kvalitet. Man har jo ikke noe valg. En trygg og rimelig bolig med god bokvalitet er en forutsetning for å lykkes som student, sier hun. 

WOW: Arkitektstudent Charlotte Elisabeth Mellbye ser på illustrasjonene for potensielle studentboliger med begeistring. Hun håper boligene blir like gode å bo i som de er fine å se på.

Hun er ikke imponert over boliger for studenter som finnes i storbyen. Mellbye har observert både trange og mørke studentboliger som hun mener ikke legger til rette for god bokvalitet. 

Hun mener situasjonen er et symptom på et større problem i norsk boligpolitikk, og at flere studentboliger i Oslo ikke bare vil avlaste studentene, men også redusere presset på det private leiemarkedet.

– Tror du ikke det er best å få til flere boliger fort, i stedet for å fokusere på et prosjekt som kommer til å ta flere år?

– Det er viktig å få til noe raskt, men det må også være til kvalitet – som tar tid. Og selv om denne saken vekker mye engasjement for å løse den prekære situasjonen vi har i dag, er det viktig at vi ikke lar oss blende av fine illustrasjoner og tomme lovord fra utbyggere og politikere. Her har kommunen en god mulighet til å disponere et av mange tomme bygg til et viktig formål, om det egner seg selvsagt, svarer Mellbye.

 

– Perfekt for studentboliger

Martin Jønsrud er en av arkitektstudentene som arbeidet med bygget i Storgata 40 som en del av semesteroppgaven på AHO. Målet med oppgaven var at studentene skulle ivareta byggets historie som et omsorgsbygg. Jønsrud valgte derfor å fokusere på å forvandle bygget til en kombinert bolig med både studentboliger og eldreomsorg, en ordning han forteller at har fungert godt i blant annet Nederland. 

– Det er et perfekt bygg for studentboliger, sier han.

I prosjektet så Jønsrud på plantegningene til bygget, og forsøkte å beholde så mye som mulig av den eksisterende bygningsmassen. Han forteller spesielt om høyblokka til den gamle legevakta. 

– Det er akkurat sånn SiO sine studentboliger ofte ser ut, så man hadde nesten ikke trengt å endre planløsningen i det hele tatt, forteller han.

Det er et perfekt bygg for studentboliger

Martin Jønsrud, arkitektstudent på AHO

Jønsrud har tro på at det ville vært en god ide å bygge studentboliger i Storgata 40, men han påpeker at bygget også kan stå som en advarsel mot hva som skjer hvis man ikke tar vare på byggene.

– Det er rart å se på hvor flotte mange av de tilbyggene var da de ble bygget, og hvor forfalte og stygge de har blitt over årene.

Han peker spesielt på hovedinngangen til legevakta, som med årene har mistet mye av sitt særpreg til fordel for teknologiske utviklinger. Han forteller også om en nydelig kantine som fantes i bygget tidligere, men som senere forsvant helt.

– Jeg tror det hadde vært kult å se tilbake på hvordan det var før og tilbakeføre noe av det.

 

Lotto-gevinst

I planene Anker STI har laget for potensielle studentboliger i Storgata 40, foreslås det at høyblokka blir ettroms studentboliger med for eksempel en restaurant på toppen. 

– Oi, her var det mye liv og røre!, sier Charlotte Elisabeth Mellbye når hun ser noen av illustrasjonene. 

– Ville du bodd her?

– Jaja, absolutt! Men å få det tildelt er vel like sannsynlig som å vinne i Lotto

Men gevinsten kommer likevel med forbehold:

– Det er gitt at det blir fint og bra å bo her. Det kan ikke gå på bekostning av livskvaliteten å bo i små studentboliger, bare for å få bygget flest mulig boliger. Studenter fortjener bedre enn det.

Powered by Labrador CMS