Argentinske studenter fortviler over store kutt: – Gratis utdanning er vår identitet
Argentinske studenter har okkupert landets fakulteter i protest, mens myndighetenes midler siler ut som sand mellom fingrene på dem.
–Så lenge jeg kan huske har lærere og professorer kjempet mot lave lønninger og et samfunn som vender dem ryggen.
Dette forteller arkitektstudent Rocio Ibarra, som studerer ved Det nasjonale universitetet i Córdoba. Ibarra er en av 190.000 studenter som er rammet av en omfattende streik i utdanningssektoren i Argentina. Etter at regjeringen kunngjorde plan om kutt i utdanningsbudsjettet på over tre milliarder pesos, omlag 620 millioner norske kroner, står landets hundre år gamle prinsipp om gratis utdanning i fare.
Vi står i fare for å miste internasjonale forskere på flere felt, og for å ødelegge forskning som har tatt årevis å bygge opp.
Ignacio Angelico, professor ved UBA
Universitetene kan bli tvunget til å ta skolepenger for å overleve: Flere steder jobber undervisere uten lønn, og noen skolebygg har måtte skru av både elektrisitet og vann.
Full økonomisk krise
Argentina er på god vei inn i en ny økonomisk krise. I starten av 2018 fikk de godkjent et lån på 50 milliarder dollar fra det Internasjonale pengefondet (IMF). Dårlige vekslingskurser, økende renter og lave råvarepriser, tvinger landet til å prioriterer knallhardt. Det har gått utover landets studenter og undervisere. Iberra mener prioriteringen er helt feil:
–Myndighetene ser ikke ut til å bekymre seg over det lave utdanningsbudsjettet, og øker heller andre sektorer. Argentina anerkjenner ikke kraften og betydningen utdanning har for samfunnet.
Og tusenvis av argentinere er enige med henne. Den 30. august ble gatene i hovedstaden fylt til randen av folk som ville vise sin støtte til landets 57 offentlige universiteter. I tillegg har studenter den siste måneden tatt kontroll over flere fakulteter. Her tilbringer de både dager og netter. Rommene blir brukt for å samle studenter og lærere til diskusjon, og det er en arena hvor deltakere av demonstrasjonene kan si mening.
– Å ta kontroll over en universitetsbygning er en måte å gjøre kampen synlig for allmennheten, sier Ibarra.
...Også i Venezuela kjemper studentene en bitter kamp Universitetets kamp mot regimet
Knusende for forskning
Det hele begynte tidligere i år da lærere ble tilbudt en lønnsøkning på 25 prosent, noe som ikke gjenspeiler inflasjonsraten på rundt 40 prosent. Professor Ignacio Angelico underviser i historie og sosiologi ved universitetet i Buenos Aires (UBA), og forteller til Universitas at han er dypt fortvilet over situasjonen.
–Det som begynte som en kamp for høyere lønn for oss, har nå utviklet seg til en kamp for et fortsatt akademisk samfunn og livsviktig forskning, sier han.
–Vi står i fare for å miste internasjonale forskere på flere felt, og for å ødelegge forskning som har tatt årevis å bygge opp.
Angelico frykter at spesielt sykehus kan bli hardt rammet, dersom internasjonale spesialister bestemmer seg for å forlate landet. Han forteller også at kuttene treffer rett i kjernen av det han synes landet skal være. Argentina er et av svært få land i Latin-Amerika som tilbyr offentlig, gratis utdanning.
–Gratis utdanning er vår identitet, sier han.
Norske studenter i utlandet har også hatt sitt og stri med Marianne er ferdig utdannet psykolog, men får ikke praktisere i Norge
Stor enighet
Det har ikke lyktes Universitas å komme i kontakt med en student som er for kuttene i utdanningssektoren. Felipe Porcel Carafi, student ved et privat universitet og uttalt tilhenger av den konservative presidenten Mauricio Macri, er uenig i budsjettprioriteringene.
–Jeg tror at offentlig, gratis utdanning er en rettighet, og at det i stor grad handler om å finne de riktige måtene å finansiere det på. Jeg betaler gladelig skatt for å bidra til det, sier Carafi, og legger til:
–Nå er det imidlertid stor motstand mot den sittende regjeringen, som om dette ikke strekker seg lengre tilbake. Se på tidligere regjeringer, i mine øyne har ikke de brydd seg noe om professorene de heller.
–Et historisk problem
– Dette har vært et historisk problem for Argentina, helt tilbake til 1800-tallet. De importerer ofte mer enn de eksporterer og statens utgifter er større enn inntektene, forteller Tor Opsvik. Han har skrevet doktorgrad om latinamerikansk økonomisk politikk. Opsvik har tro på at studentene mot alle odds kan få gjennomslag for sin sak.
– Det er et spill om forventinger. Det er viktig for regjeringen å forsikre investorer om at de har kontroll over økonomien i landet. Det at folk tar til gatene og protesterer vil nettopp gjøre investorer redde, derfor har demonstrantene stor evne for å få regjeringen til å snu.