– Sinne driver de unge til valglokalene
Javier Milei ønsker å oppheve abortloven og kaller klimaendringer «en sosialistisk løgn». Likevel flokker unge argentinere til valglokalene for å stemme ham frem i det kommende presidentvalget.
22. oktober er det duket for presidentvalg i Argentina. Javier Milei overrasket Argentinas politiske scene i august da han i nominasjonsvalget ble stemt frem som ledende kandidat.
Den spanske avisa El País beskriver politikken hans som en form for høyreradikal liberalisme. Han ønsker å redusere statens rolle til et minimum og erstatte den argentinske pesoen med dollar. I verdispørsmål er holdningene ultrakonservative.
Når folk dør av sult, nedprioriteres klimaspørsmål
Estanislao Perrone Llavar, argentinsk Milei-tilhenger
Ifølge argentinske meningsmålinger tiltrekker den kontroversielle utfordreren de unges oppmerksomhet. Meningsmålinger publisert av det argentinske konsulentbyrået Zuban y Córdoba viser at 40 prosent av velgere mellom 18 og 30 år vil stemme på Milei i presidentvalget.
– Hevnvalg
Benedicte Bull er professor i statsvitenskap ved Senter for utvikling og miljø på UiO. Hun var leder for Norsk nettverk for Latin-Amerika-forskning fra 2008 til 2020 og følger den politiske situasjonen i Argentina tett. Hun forteller at argentinsk politikk stort sett har vært dominert av de samme politiske partiene de siste tjue årene.
Bull mener mistillit til disse partiene har ført til at unge ønsker forandring.
– Korrupsjon har trukket den argentinske politikken helt ned i søla, sier hun og legger til.
– Det har vært en lang historie med korrupsjonssaker i tidligere regjeringer. Sakene har ført til mistillit til de sittende politikerne. Nå vil folk ha noe annet, uansett hva det er.
Bull hevder at Milei appellerer til de unge fordi dagens unge argentinere har dårlige minner med begge sider av politikken. Milei representerer imidlertid en ny ytre kraft som aggressivt retter seg mot de tradisjonelle makthaverne på begge sider av politikken.
– Argentinere har ingen positive minner med verken nyliberal kapitalisme eller sosialisme. Ingen av partiene har klart å skape en stabil samfunnsutvikling i Argentina. Dermed faller valget på utfordreren. For de unge har det blitt et slags hevnvalg, mener hun.
Inflasjon, korrupsjon og fattigdom
Argentinske Estanislao Perrone Llavar (25) jobber i finanssektoren i Buenos Aires. Han forteller at stemmen går til Milei på grunn av høy inflasjon og økonomiske utfordringer i landet.
– Argentina har i dag en inflasjon på over 100 prosent. Ved å omgjøre argentinske pesos til dollar kan vi kanskje klare å redde økonomien, hevder han.
Under den sittende presidenten Alberto Fernández økte inflasjonen i landet til 116 prosent. Inflasjonen har ført til en levekostnadskrise, og fire av ti innbyggere lever under fattigdomsgrensen, ifølge Reuters.
Korrupsjon har trukket den argentinske politikken helt ned i søla
Benedicte Bull, professor i statsvitenskap på UiO og tidligere leder for Norsk nettverk for Latin-Amerika-forskning
Llavar uttrykker et sterkt sinne mot de sittende politikerne i landet, som han mener er selvopptatte og korrupte. Han mener derfor at Milei er et friskt pust i politikken, ettersom han åpent kritiserer politikere.
– Fattigdommen brer seg i landet og folk dør av sult. Samtidig er politikerne korrupte. Vi trenger forandring, sier han.
Milei har beskrevet politikere som «rotter» og påstår at de kun tenker på å berike seg selv, skriver El País. Milei har også uttalt at han lover strenge straffer av politikere dømt i korrupsjonssaker dersom han blir valgt.
Storslagen PR-kampanje
– Milei fører en god kampanje på sosiale medier ved å kritisere de sittende politikerne. Folk stemmer ikke lenger ut fra politisk ideologi, men frustrasjon, mener Blas Grimaldi, som er student ved Universidad del Salvador i Buenos Aires.
Grimaldi stemmer på venstresiden. Han frykter korrupsjonskaoset knyttet til den sittende regjeringen har ført til at unge stemmer på Milei i ren protest. Selv om de kanskje er uenige i politikken hans.
– Unge stemmer ikke på ham på grunn av de kontroversielle tingene han sier. De stemmer på ham fordi de ønsker endring. De tror han er frelseren, sier han.
Milei har 1,4 millioner følgere på TikTok og 2,4 millioner følgere på Instagram. Milei-tilhengeren Llevar mener Mileis tilstedeværelse på sosiale medier har ført til at flere unge stemmer på ham.
– Jeg tror PR-kampanjen hans er effektiv for å nå ut til de unge, sier han.
Han sier at han selv følger Milei på Instagram.
– Jeg har sett flere av videoene hans. De er veldig engasjerende.
– Er du enig i de kontroversielle meningene han har uttrykt om abort og klimaendringer?
– Jeg er ikke nødvendigvis enig i alt han sier. Men sånn som situasjonen er nå, er inflasjonen så høy at vi må prioritere å fikse økonomien, svarer Llevar, før han utdyper:
– Når folk dør av sult, nedprioriteres klimaspørsmål.
Kaotisk fremtid i møte
Benedicte Bull er bekymret for fremtiden til Argentina. Hun påpeker at dersom Milei vinner valget, vil det føre til voldsomme protester.
– Det vil føre til et utrolig kaos i landet, sier hun.
Hun forklarer at dersom Milei vinner, vil det være med et knapt flertall. Han vil få vanskeligheter med å gjennomføre lovforslag, ettersom Kongressen består av de tradisjonelle partiene. I tillegg vil han bli møtt av en opposisjon som har kjempet for sakene sine i en årrekke.
– Om han så skal gjennomføre de kontroversielle forslagene knyttet til verdispørsmål, vil folk ta til gatene i protest. Folk på venstresida har kjempet for abortsaker i årevis. Det kommer til å være veldig mange som er villige til å lage mye bråk dersom han blir valgt, sier Bull.