Stipendiater saksøker UiO
Forskerforbundet saksøker Universitet i Oslo på vegne av to midlertidig ansatte som mener de har krav på fast ansettelse.
Bakgrunnen for søksmålet er en gammel strid mellom Universitetet i Oslo (UiO) og Forskerforbundet hvor kjernen var stipendiaters mulighet til å opparbeide seg ansettelsesrettigheter.
I tjenestemannsloven finnes det en såkalt «fireårsregel» der ansatte får visse rettigheter hvis de har vært i midlertidige stillinger sammenhengende i mer enn fire år. Forskerforbundet mener tiden man er ansatt som stipendiat skal tas med når man regner ut denne tiden, mens UiO hevder stipendiattiden ikke teller.
– Vi har ikke funnet støtte i lovverket for at tiden som stipendiat ikke skal telle med i beregningen av sammenhengene tjenestetid, sier juridisk rådgiver i Forskerforbundet Brita Alsos, som er ganske sikker i sin sak om at det er Forskerforbundet som har rett.
– Vi hadde en dom for to år siden der en ansatt ved universitetet vant og fikk gjennomslag for at all tjenestetid skulle med, også tiden hun hadde vært stipendiat, sier Alsos.
Mener UiO har rett
Personaldirektør ved UiO Anita Sandberg mener derimot at det er UiO som har rett i saken.
– Et av våre viktigste argumenter er at en stipendiat er i en utdanningsstilling. En stilling som gir forskerutdanning med både vekttall og krav på veiledning. Dermed går ikke stipendiattiden inn under fireårsregelen, som skal være en beskyttelse mot ulovlig midlertidighet, sier Sandberg.
Frykter konsekvensene
Sandberg påpeker også at det i andre land ikke er vanlig at stipendiater er ansatt slik som i Norge.
– Ellers i Europa, og sikkert i mange andre land, er normen at forskerutdanningen er en del av utdanningsløpet hvor man finansierer dette på vanlig måte.
– Hva blir konsekvensene for sektoren hvis resultatet av konflikten blir stipendiattiden må telle med?
– Da kan man da ikke tilby stipendiater som er ferdig med graden vikariater ved den institusjonen der graden er tatt. For da vil stipendiatene automatisk kunne stille krav om fast ansettelse, sier Sandberg.
– Hvorfor er det et problem?
– Det er relativt få faste stillinger ved universitetet, og vi ønsker at det skal være åpen konkurranse om disse stillingene. Det er et veldig viktig personalpolitisk prinsipp. Konkurranse om stillinger er viktig for å skaffe den gode kompetansen som sektoren trenger.