– Under enhver kritikk
Bygningsmassen ved Norges idrettshøgskole får slakt i tilstandsrapport. Problemene vil vedvare i flere år.
Studenter ved Norges idrettshøgskole (NIH) må bruke idrettssaler med dårlig ventilasjon og stinkende inventar, frem til de skal totalrehabiliteres. Dette arbeidet begynner tidligst i 2013.
– Vi ønsker ikke å kaste bort pengene på de gamle byggene som uansett skal rehabiliteres. Forholdene der blir jo verre og verre, men vi prøver å bruke pengene fornuftig, forteller eiendomssjef ved NIH, Frode Sagedal.
Forhold i flere idrettssaler, garderober, toaletter og dusjer er under enhver kritikk, ifølge årsrapporten fra vernetjenesten ved NIH for 2009. Det ble påpekt at ventilasjonssystemet var dårlig, og at en av salene «lukter pyton».
Det er ikke gjort noe med disse forholdene. Sagedal påpeker at man gjør små reparasjoner der det trengs, men ellers prøver å holde investeringene på et lavest mulig nivå.
– Dersom helse, miljø eller sikkerhet trues må vi bli enige om hvorvidt lokalene skal stenges eller holdes åpne, sier Sagedal.
Det er foreløpig ikke planer om å stenge noen av lokalene.
Lang ventetid
Byggeprosjektet, som har en kostnadsramme på over 600 millioner kroner, kan tidligst bli bevilget midler gjennom statsbudsjettet i 2011. Deretter må prosjektet ut på anbud i 2012. Nye bygg kan i beste fall stå klare i to omganger i 2015 og 2016. Kommer det ingen finansiering gjennom statsbudsjettet for 2012, vil det ta lenger tid.
– Er det ikke svært lenge for studentene å vente uten at det gjøres noen forbedringer i gamle lokaler i mellomtiden?
– Jo, det er det. Vi har en veldig bevisst holdning til at dette må komme i gang i 2012. Det er kritisk hvis vi ikke får bevilget penger i neste statsbudsjett.
Da Universitas skrev om byggplanleggingen i september i fjor uttalte Sagedal at han håpet bygningsarbeidet ville være i gang i løpet av 2011.
– Vi visste ikke da at byggearbeidene ville koste så mye, og at de måtte gå gjennom Finansdepartementets kvalitetssikring, forklarer Sagedal.
Under byggearbeidet må det tas i bruk erstatningslokaler.
– Det blir spennende å se hvordan vi skal gjøre det. Vi må leie oss inn i en svømmehall, og sette opp brakker, sier Sagedal.
Han mener arbeidet med å finne erstatninger for studentene vil bli utfordrende.
– Vi har ikke gått inn i dette enda. Det er et prosjekt i seg selv.