– Jobber seg syke
De kvinnelige ansatte ved Universitetet sykemelder seg dobbelt så ofte som sine mannlige kolleger. Overtidsjobbing og arbeidspress er hovedårsaken, mener Norsk Tjenestemannslag.
Det legemeldte sykefraværet ved Universitetet i Oslo (UiO) er over dobbelt så høyt for kvinner som for menn. Leder av Norsk Tjenestemannslag UiO, Anita Solhaug, har en klar teori på hvorfor: Flesteparten i lønningsseksjonen og blant studiekonsulentene er kvinner.
– UiO innfører i disse dager et nytt lønns- og personalsystem. Det er et enormt trykk på lønningsseksjonen. I tillegg har kvalitetsreformen krevd utrolig mye av studiekonsulentene. På Humanistisk fakultet (HF) jobber de seg nesten i hjel for å henge med, sier Solhaug, som bekrefter at dette gjelder mange studiekonsulenter også utenfor HF.
– Jobber hele tiden
– Vi jobber mye. Hele tiden. Tidligere har det spesielt vært semesterstartperiodene som har vært tunge, men nå er overtid blitt mer den generelle regelen enn unntaket, sier en kvinnelig ansatt ved et institutt på HF. Fra 8. til 31. august jobbet hun 70 timer overtid, samtidig som en annen person avlastet henne med ytterligere 35 timers arbeid.
Hun ønsker å være anonym fordi hun opplever problemene som personlige. Hun støtter Solhaugs teori om hvorfor det er flest sykemeldte kvinner.
- Selv om man er syk, føles det ikke som man har mulighet til å være hjemme fra jobb, da det alltid er noe som haster akutt Kvinnelig HF-ansatt
– Selv om man er syk, følges det ikke som man har mulighet til å være hjemme fra jobb, da det alltid er noe som haster akutt. Det som er ekstra tungt er at det ikke er noe lys i tunnelen. Det er vanskelig å tenke seg at det noensinne vil bli mindre arbeid, fordi det ikke er økonomisk rom for permantent avlastning, sier hun.
Lover ingen ting
– I forbindelse med omorganiseringen av HF ble studieadministrasjonen styrket. Budsjettsituasjonen gir dessverre ikke rom for å styrke bemanningen ytterligere, sier dekan på HF, Tor Egil Førland, som påpeker at instituttet ikke er i et normalår grunnet omorganisering.
Solhaug synes ikke omorganisering er en god nok unnskyldning for arbeidspresset konsulentene og andre opplever:
– Arbeidsgiver må skjønne at hvis de ikke får flere ressurser så må de håndtere de ressurser de har, sier hun.
Pressede lønnsarbeidere
Universitas belyste problemet med høyt sykefravær den 29. oktober i fjor. Selv om sykefraværet har sunket siden den gang, er fortsatt overtidsarbeid og arbeidspress et problem for de administrativt ansatte ved Universitetet – og særlig ved HF. Personaldirektør ved UiO, Elisabeth Halsen, uttalte den gang at den inkluderende arbeidslivsavtalen, kjent som IA-avtalen, skulle følges opp.
– Har denne oppfølgingen vært god nok for studiekonsulenter og lønnsarbeidere?
– Jeg kan ikke kommentere situasjonen på HF fordi jeg ikke kjenner fakta i saken. Vi må skaffe oss oversikt over situasjonen før vi beslutter å iverksette eventuelle tiltak. Jeg vet at arbeidspresset i lønnsseksjonen er reelt. Vi har forsøkt å legge til rette så godt vi har kunnet gjennom god planlegging, men kommer ikke utenom at perioden frem til det nye lønnsystemet er i drift 1. januar 2006 vil være svært arbeidskrevende, medgir Halsen.
– Er du enig i at kvinner er mest syke fordi det er disse som har slike jobber
– Jeg tror ikke det er en så enkelt sammeheng som det, fordi tallene for legemeldt fravær er tilsvarende i samfunnet, sier Halsen.