– Ingen overraskelse
Mette Børing, hovedverneombud ved UiO, er ikke overrasket over rapportens konklusjoner. Hun mener hovedansvaret ligger hos ledere nedover i systemet.
– Man har ikke satt helse, miljø og sikkerhet (HMS) i så stort fokus som man er nødt til på institutt- og fakultetsnivå. Særlig ved Matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MatNat) bør HMS settes høyt, ettersom håndtering av farlige kjemikalier er spesielt vanlig ved dette fakultetet, sier Børing.
Hun forteller at hun har kjent til problematikken siden mai. At forholdene lenge har vært udokumentert, er ifølge Børing, årsaken til at hun ikke har blitt oppmerksom på dette tidligere.
Behandles riktig
– Jeg har veldig god kontakt med de ledende verneombudene i de forskjellige miljøene og ble derfor oppmerksom på situasjonen i mai. Jeg har også vært på befaringer på MatNat, og er ikke overrasket over rapporten, sier Børing.
Børing forteller at hun har full tiltro til at den øverste ledelsen nå behandler dette på riktig måte.
– Jeg vet at rektor og direktør er informert om at HMS må settes som eget punkt på agendaen på alle områder. Det er satt i gang et voldsomt arbeid for å bedre dette. Vi er nødt til å ta dette mer alvorlig enn det har blitt gjort tidligere.
Alle vernombudene i våtmiljøer der det brukes kjemikalier har blitt kalt sammen for å ta opp problematikken, ifølge Børing.
Arbeidstilsynet starter tilsyn
Arbeidstilsynet hadde ikke anledning til å kommentere rapporten i går, men Per Olav Hernes, kommunikasjonsrådgiver i Arbeidstilsynet, bekrefter at arbeidstilsynet skal i gang med tilsyn av all laboratorievirksomhet ved UiO i løpet av året.
Dette er en del av prosjektet Bedre Kjemi, som har som mål at risikoen for å bli syk eller skadet av kjemikalier eller biologiske faktorer på jobben skal reduseres vesentlig, og at reduksjonen i risiko skal være av permanent karakter.
– Dette er en av våre største utfordringer og satsingsområder fremover. Blant annet er det mye som ikke er merket av kjemikalier, sier Hernes.