Odontologi i søkelyset
Det odontologiske fakultet har kommet i søkelyset på grunn av påstander om dårlig arbeidsmiljø gjennom de siste 1,5 årene. Mange av disse påstandene er anonyme henvendelser som har gått til hovedvernombudet. Det er derfor nesten umulig for lederne ved fakultetet å gripe fått i disse forholdene. Jeg vil derfor innstendig oppfordre studenter og ansatte om å melde hendelser i linjene ved å følge prosedyrene eller bruke Universitetet i Oslos (UiO) varslingstelefon.
Fakultetsledelsen har håndtert de sakene som har blitt meldt på denne måten, gjennom Odontologisk studentutvalg (OSU), kulltillitsvalgte og fagforeningene. Jeg kan forsikre at vi behandler dette profesjonelt og at sakene blir fulgt opp. Det vi ikke har vært flinke til, er å melde fra til studentene når sakene er håndtert, og det har nok fått noen til å føle at de ikke er blitt hørt. På den annen side er det vanskelig å gå ut offentlig å fortelle om tilrettevisning av enkeltpersoner.
Løsninger på konfliktsituasjoner kan ikke nødvendigvis gjøre alle like fornøyde. Ved uoverensstemmelser har alle parter krav på å bli hørt, og man kan ikke konkludere på grunnlag av fremstillinger fra en part. I en profesjonell håndtering av hendelser vil ledelsen selvfølgelig ta hensyn til at studentene er spesielt sårbare og vil sørge for de som melder fra ikke blir rammet personlig. OSU og kulltillitsvalgte kan være naturlige formidlere av alle typer bekymringer overfor instituttledelsen og fakultetsledelse.
Vi vil i tiden fremover fortsette kontaktmøtene med kulltillitsvalgte og ha jevnlige møter med OSU-ledelsen, fagforeningsrepresentanter og verneombudene ved fakultetet. Vi har siden høsten 2008 igangsatt en rekke tiltak ved fakultetet i samarbeid med fagorganisasjonene, verneombudene, studentutvalget og kulltillitsvalgte for å gjennomgå bekymringsmeldingene. Fra høsten 2009 vil egne fokusgrupper som er bredt sammensatt jobbe videre med dette.
- Vi må til bunns i sakene som er meldt om arbeids- og læringsmiljøet.
For å komme videre, må vi til bunns i sakene som er meldt om arbeids- og læringsmiljøet, og jeg ser frem til en uavhengig undersøkelse som klart kan belyse forholdene ved fakultetet. Vi støtter også de seks tiltakene som er foreslått iverksatt av UiOs ledelse. Jeg vil minne om at i studentspeilet fra 2005 var det studentene ved Institutt for klinisk odontologi som var de mest fornøyde ved UiO. Men har det skjedd noe i mellomtiden? Dette må vi utrede nøye.
Det er mitt håp at vi etter en grundig gjennomgang av disse sakene igjen kan bli det fakultetet hvor trivselsfaktoren blant studenter og ansatte er på topp.