Mobbing på HF
Rektor og universitetsdirektør sier de tar på alvor miljøundersøkelsen ved HF med avsløringer om mobbing og dårlig ledelse, men det som gjøres er ikke egnet til å overbevise. Fakultets- og instituttledere skal følge opp saken, de samme lederne som får kritikk. Det planlegges samtaler på instituttnivå som skal fokusere på miljøskapende tiltak blant de ansatte, noe som er greit, men vil avlede oppmerksomheten fra ledelsesproblemene. Samtalene skal starte mot slutten av semesteret, når eksamen nærmer seg, Universitas og Uniforum tar ferie, og til høsten er vel allting glemt? Det legges ikke opp til undersøkelser av mulige brudd på loven om mobbing, vern av varslere osv. Få eller ingen av ofrene vil ta belastningen med å stå fram i møter organisert av de lederne som kritiseres.
Saken er alt for viktig til at den skal renne ut i sanden på denne måten. 12-13 prosent hadde opplevd å bli mobbet de siste 6 månedene. På undersøkelsesskjemaet ble det presisert at mobbing er noe ledere gjør mot underordnede: «plaging, utfrysing, sårende erting, usynliggjøring, fratakelse av arbeidsoppgaver… Man regner det ikke som mobbing eller trakassering hvis to personer som er omtrent like sterke, er i konflikt…» Dersom noe skal bli gjort, må en ta fatt i konkrete tilfeller som så kan skape presedens. Jeg vil derfor be rektor vurdere om det er grunnlag for rettslige tiltak i en sak om mulig mobbing jeg opplevde 22. januar.
Saken beskrev jeg mer detaljert i Universitas nr. 6. Ved å bruke lov om offentlighet i forvaltningen, fikk jeg tilsendt flere til da hemmelige brev som etter min vurdering viste brudd på norsk lov fra institutt og fakultet. Jeg gikk ut med dette i et brev til rektor og kopier til bl.a. Universitas. Instituttledelsen innkalte da til et møte der visestyrer og andre samordnet leste opp forberedte innlegg som var aggressivt mobbende etter definisjonen ovenfor. Dette gjorde ledelsen for å beskytte seg selv, de aller fleste øvrige tilstedeværende var sjokkert over den uakademiske seansen. Jeg vil be rektor få vurdert om møtet rammes av loven om mobbing. Jeg ba om å få utlevert de oppleste manuskriptene. Det ble nektet. Jeg vil be rektor få vurdert om dette er å unnslå bevismateriale i en mulig straffesak. Jeg har grunn til å tro at møtet var avtalt med fakultetsledelsen og at en versjon av de oppleste manuskriptene etterpå ble sendt til fakultetsdirektøren. Jeg vil be rektor innhente en skriftlig redegjørelse fra fakultetledelsen, det dreier seg her om medvirkning til en mulig straffbar handling. Fakultetsdirektøren skal lede oppfølginga av miljøundersøkelsen. Hva med loven om inhabilitet?
HF har hatt langvarige ledelsesproblemer og undertegnede har i en årrekke argumentert for en miljøundersøkelse. Min varsling ble bekreftet, ledelsen på mitt institutt fikk lavest vurdering av alle, mobbing er et problem på HF. Mange ansatte mener de blir utsatt for lovstridige handlinger fra sin arbeidsgiver. Rektor og universitetsdirektør må behandle dette som et juridisk problem.
Universitas anser denne debatten for nå å være avsluttet.