Du har rett til å ha det bra på jobb!
Nylig kunne vi lese i Universitas at studenter rammes av rettighetsbrudd på jobb. Det er dessverre ikke ukjent for oss i LO, for vi møter jevnlig unge mennesker som har fått et kjipt møte med arbeidslivet. Det bekymrer oss.
Arbeidsmiljøloven finnes for å ta vare på deg på jobb, slik at du kan ta vare på deg selv og bidra i samfunnet gjennom et helt yrkesliv. Arbeidsgiver har ansvar for at dine rettigheter på jobb oppfylles, men det er likevel er det lurt å kjenne til sine egne rettigheter.
Vi i LO har derfor noen tips:
1. Arbeidskontrakt: Du skal ha arbeidskontrakt, uansett om du jobber heltid, deltid, fast eller midlertidig. Les kontrakten selv om arbeidsgiver sier at kontrakten er helt «standard». Hvis du er usikker på hvordan en kontrakt bør se ut, har Arbeidstilsynet på sine nettsider en mal med minimumskravene til hva en arbeidskontrakt skal inneholde.
2. Pass på at du får lønnsslipp: Når du får utbetalt lønn skal du alltid få lønnsslipp. Det skal stå hvor mye du får i lønn, om pensjon og feriepenger, og hvor mye du har betalt i skatt. Uten lønnsslipp har du ikke noe bevis på at du har betalt skatt, noe du trenger hvis Skatteetaten banker på døra.
3. Du har krav på pause: Du har krav på pause hvis du skal jobbe i mer enn 5,5 timer uansett hva slags jobb du har. Noen får høre fra sjefen sin at de ikke har krav på pause fordi de jobber deltid eller midlertidig, men det stemmer ikke. Dessuten kan du ha krav på betalt pause hvis du ikke kan forlate arbeidsplassen i pausen eller hvis det ikke er pauserom.
4. Lønn skal være penger utbetalt på konto: Det er hyggelig å få gaver, kinobilletter eller andre goder på jobb. De kan være i tillegg til, men ikke istedenfor penger utbetalt på konto.
5. Du har også plikter: Du skal møte presis, gjøre arbeidsoppgavene dine, være lojal og gi beskjed så tidlig som mulig hvis du ikke kan møte på jobb.
6. Du har rett til å ha det bra på jobb! Du leste riktig! Du har rett på at arbeidsgiver skal gi et grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, og ha trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger på arbeidsplassen.
De fleste arbeidsgivere ønsker å følge lovverket, men for de som møter useriøse arbeidsgivere kan det være fryktelig vanskelig. Som medlem i en fagforening har du et stort apparat i ryggen som kan hjelpe deg med store og små spørsmål du møter i arbeidslivet. Fagforeninger har som regel veldig gode studentmedlemskap, så det lønner seg å være organisert selv som student. Så organiser deg, og gjerne i LO!