Stans sviket mot naturen!

Nå som Senterpartiet er ute av regjering, har ikke Arbeiderpartiet noen andre å skylde på når de svikter naturen.

Publisert

Samtidig som regjeringsdramaet utspilte seg foran kameraene, skjedde det en annen skjebnesvanger avgjørelse i Stortingssalen – en beslutning som vil få store konsekvenser for norsk natur. Midt i kaoset presset en mørkegrå allianse av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet gjennom dårlig naturpolitikk - nesten ubemerket. Dette kan vi ikke la passere i stillhet.

Norge stilte seg i front på den globale scenen, men gjemte seg i skyggen da de kom hjem

I desember 2022 jublet verden. Endelig hadde vi fått en global naturavtale, en milepæl kalt “naturens parisavtale”. Norge sto på talerstolen og fremsto som en pådriver for ambisiøse mål. Vi håpet at de flotte ordene ville bli fulgt opp av reell handling på hjemmebane. 

Men håp alene redder ikke naturen. Vi handlet. Sammen med miljøbevegelsen, både nasjonalt og internasjonalt, la vi frem forslag etter forslag for å hjelpe regjeringen med å ta ansvar. Men da regjeringen omsider la fram sin plan i september 2024 fikk vi svar: en melding så fraværende av ambisjoner at selv de laveste forventningene ble knust. 

Regjeringen avviste målet om å verne 30 prosent av naturen – et mål de selv hadde kjempet for internasjonalt. Norge stilte seg i front på den globale scenen, men gjemte seg i skyggen da de kom hjem. En ubegripelig dobbeltmoral. Hvordan kan vi kreve at andre land tar ansvar, når vi ikke gjør det selv? 

Som om ikke fraværet av ambisjoner ikke var nok, sviktet regjeringen også urfolks rettigheter. Naturavtalen slår fast at urfolk og lokalsamfunn må være sentrale i vern av natur. Dette burde vært en selvfølge i en ansvarlig politikk. Likevel reflekteres ikke dette i regjeringens handlingsplan. Sametinget la frem konkrete tiltak for hvordan naturvern og urfolks rettigheter kan gå hånd i hånd. Regjeringens respons? En arrogant avvisning. 

I naturmeldingen hevdet regjeringen at de ikke tok hensyn til tiltakene fra Sametinget fordi tiltakene i naturmeldingen “ikke påvirker samiske interesser direkte” – en påstand så virkelighetsfjern at den minner om regjeringens egen behandling av Fosen-saken. Heldigvis finnes det en mulighet med en mindretallsregjering: Stortinget kunne forbedre meldingen. Hele 130 forbedringsforslag lå på bordet. 130 muligheter til å gjøre norsk natur politikk litt mer ambisiøs. 

Forrige torsdag var vår siste sjanse til å snu skuta. Da skulle alle endringsforslagene voteres over. Vi samlet oss på Eidsvolls plass, og krevde handling. Vi ropte, vi argumenterte, vi mobiliserte. Hva gjorde den daværende regjeringen? De slo seg sammen med Fremskrittspartiet og blokkerte hver eneste av forslagene. 

Men dette er ikke slutten. Nå som Senterpartiet har trukket seg ut av regjeringen, står Arbeiderpartiet overfor en ny mulighet til å vise hva de faktisk prioriterer. De har ikke noen andre å skylde på. Det er på tide å vise velgerne at de prioriterer naturen. Vi forventer ikke flere tomme ord – vi krever handling.

Det viktigste du som student kan gjøre er å organisere deg. Engasjer deg i en organisasjon, delta i kampen og still krav til politikerne. Sammen får vi til store endringer. Vi er mange, vi blir flere - og vi gir oss ikke.

Powered by Labrador CMS