Frykter brutte løfter: Bystyrerepresentant Henrik Dahl Jacobsen (Ap) tror dette er første tegn på brutte løfter fra Høyre.

Studenter utelatt fra Høyre-plan

Høyres Eirik Lae Solberg ønsker ikke å stille til intervju om sine planer for studentene etter valget. Oppsiktsvekkende, mener bystyrerepresentant fra Arbeiderpartiet.

Publisert Sist oppdatert

Høyre har vært stille om studentene siden valgnatta. Dagen etter brakvalget i hovedstaden tok Universitas kontakt med valgvinneren. Etter tre dager lykkes ikke redaksjonen i å få et intervju med mannen som etter alt å dømme blir Oslos nye byrådsleder – Eirik Lae Solberg. Da Universitas tok kontakt igjen uken etter, ønsket fremdeles ikke Lae Solberg å la seg intervjue.

– Det er ganske oppsiktsvekkende, sier bystyrerepresentant Henrik Dahl Jacobsen (Ap).

Han sier det er en åpenbar nedprioritering av studentene og mener det ikke gir et godt inntrykk av et nytt Høyre-byråd.

Respons uteblir

Dagen etter valget stilte Universitas følgende spørsmål til Høyre:

Hva kan Høyre love studentene den kommende byrådsperioden? 

Hva er Høyres visjon for studentbyen Oslo?

Ingen av spørsmålene har blitt besvart. Pressesjef Rune Dahl ønsker ikke å uttale seg om løfter til studentene og understreker at Høyre ikke overtar makten før sent i oktober:

– Før den tid skal det meisles ut en byrådsplattform. Her vil det nye byrådets skole- og studentpolitikk gis en sentral plass. Høyre har ambisjoner på vegne av Oslo som studentby, og det vil komme til syne i plattformen, sier Dahl.

En valgkamp er poesi og styring er prosa

Ketil Raknes, instituttleder ved Institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania

Videre viser han til Høyres 100-dagersplan, som ligger på deres nettsider. Planen han henviser til, ble lansert den siste uka av valgkampen og stadfester hva Høyre lover å gjennomføre de 100 første dagene i byrådet. Av 39 tiltak inneholder ingen av dem ordet «student»

– Det er ganske utrolig at man ikke klarer å nevne studentene i det hele tatt, sier Aps Dahl Jacobsen.

Han kritiserer Høyre for å ikke kunne gi noen løfter til studentene i Oslo, men sier han ikke er overrasket.

– Det er det vi advarte mot i valgkampen. Høyres største satsing er reduksjon i eiendomsskatten, men de har ikke sagt hvordan den inntekten skal komme inn i stedet. Da går det utover andre valgløfter. Studentene blir nok store tapere i budsjettene fremover.

Han er redd for hva som vil skje med studentenes velferdstilbud dersom eiendomsskatten blir redusert. Han peker spesielt på idretten og tjenester for psykisk helse som innstramminger som kan ramme studentene hardt.

– Høyre har gått inn i valgkampen og lovet, men ikke sagt noe om hvordan de skal få det til, sier Dahl.

Øredøvende stillhet: Høyres stillhet er helt strategisk, mener kommunikasjonsekspert Ketil Raknes.

Studentledere reagerer

Leder for Studentparlamentet på UiO Elisabeth Hoksmo Olsen er også misfornøyd. Hun beskriver det som skuffende at Høyre ikke kan svare på visjonene sine for studentbyen. Hun peker på at Høyre hadde mange løfter før valget som ikke blir nevnt igjen etter valget.

– Om jeg skal spekulere, så kan en mulig årsak være at studentene ikke er en så stor velgergruppe, selv om de er en stor del av befolkningen i Oslo.

Ifølge SSB var det i 2022 87.699 studenter i Oslo. Ut ifra befolkningstallet fra SSB betyr det at studenter utgjør omtrent 12% av befolkningen i Oslo.

Høyre har gått inn i valgkampen og lovet, men ikke sagt noe om hvordan

Henrik Dahl Jacobsen, bystyrerepresentant (Arbeiderpartiet)

Også leder for Velferdstinget Karl Magnus Nyeng savner noen visjoner for studentene i Oslo.

– Det er en forventning Velferdstinget har til alle partiene som har hatt løfter for studentene i Oslo. De løftene kommer vi til å huske på og minne dem om fremover.

Til tross for manglende svar fra Høyre og en plan hvor studentene ikke nevnes en eneste gang, er Nyeng optimistisk.

– Jeg er foreløpig optimistisk. Det er spennende å se hvilke planer de har for 10.000 studentboliger. Det er jo bare et av de løftene Høyre har kommet med, forteller Nyeng.

Misfornøyd: Elisabeth Hoksmo Olsen, leder for Studentparlamentet på UiO, er skuffet over Høyre.

Han henviser til Høyres forslag om å bygge 10.000 studentboliger. Til sammenligning viser tall fra Faktisk.no i 2022 at det sittende byrådet regulerte 1717 studentboliger gjennom sin periode.

– De har jo også en god del annen studentpolitikk som vi kommer til å minne dem på i tiden etter valget.

Et strategisk valg

Ketil Raknes mener det er selvfølgelig at Høyre ikke vil uttale seg enda. Han er instituttleder for Institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania. Raknes har også bakgrunn som statssekretær for SV i Klima- og miljødepartementet, og har tidligere jobbet som PR-rådgiver.

– Høyre står foran veldig kompliserte byrådsforhandlinger hvor Høyres løfter til studentene fort må vike for andre saker.

Han mener det er et livsfaseproblem. Studentene er i den minst innflytelsesrike fasen i sitt liv. Han sammenligner studentene med minstepensjonister. Man lever av velferdsordninger, stemmer lite og har ikke store ressurser, ifølge Raknes.

– Derfor taper de ofte ressurskampen mot andre grupper.

Ifølge Raknes er det ingen overraskelse at Høyre holder kortene tett til brystet. Han peker på samarbeidet med Fremskrittspartiet, som har hatt kostbare valgkampsaker som har handlet om eldreomsorg og andre grupper. Dersom Høyre vil få et godt samspill med Fremskrittspartiet, tror han de fort må gå bort fra valgløftene sine til studentene.

– Nå er valget vunnet. En valgkamp er poesi og styring er prosa. Valgkamp handler om å overbevise folket om at verden blir bedre om man tar over. Nå har Høyre makt og må gjøre prioriteringer, avslutter Raknes.

Holder motet oppe

Studentlederne ser derimot ikke alt som tapt helt enda. Elisabeth Hoksmo Olsen er opptatt av at valgløftene ikke skal gå i glemmeboken.

– Vi håper jo at stillheten er foreløpig og at Høyre holder løftet, men vi kommer til å være på vakt.

Nyeng krysser også fingrene.

– Vi er nok ikke alene om å savne litt informasjon, men det er nok mulighet for å få det etter hvert som forhandlingene er ferdige.

Dahl Jacobsen er derimot skeptisk til Høyres gjennomføringsevne. Han ser Høyres stillhet som et spesielt dårlig tegn for studentene, men lover at han selv skal stå på for studentene i opposisjon.

Powered by Labrador CMS