Studentenes viktigste oppgave
Vi skal ikke si oss fornøyde med jobben som allerede er gjort.
I oktober skrev Universitas om at jødiske studenter i Oslo føler seg uønsket og vurderer å flytte fra landet. I denne ukens utgave kan du lese om at det ikke er en særnorsk problematikk. I Malmø tar jødiske studenter av seg kipaen og gjemmer Davidsstjernen av frykt for hets. Dette er problematikk vi ikke kan lukke øynene for. Det er en mørk virkelighet vi lever i. PST har hevet trusselnivået, grunnet økt fare for jødiske og muslimske mål. De som ikke tilhører disse minoritetene skal ikke føle seg trygge av den grunn. Hvis ikke alle kan være trygge, er ingen trygge.
Denne uken la regjeringen frem sin nye handlingsplan mot antisemitisme, en plan som strekker seg over fem år. Den har bred støtte i Stortinget. Det er ingen som er imot at vi skal bekjempe antisemitisme. Heldigvis. Handlingsplanen mot muslimfiendlighet legges frem i desember. Det er helt riktig at vi ikke skal si oss fornøyde med jobben som allerede er gjort. Kampen mot rasisme, hets og diskriminering er ikke over.
I planen listes det opp en rekke tiltak som skal gjøres i løpet av de neste fem årene. Mange av dem er videreføringer, som å fortsette støtten til organisasjoner som Jødiske veivisere, samt å øke støtten til Stopp Hatprat. De jødiske fellesskapene skal styrkes. Med kun 1500 jøder i Norge, er det viktig at det legges til rette for arenaer der jøder kan møte andre.
I handlingsplanen til regjeringen er det mye fokus på skolevesenet. Man skal lære om konspirasjonsteorier på videregående, undervisningen i demokrati skal styrkes ytterligere. Det er gjennom kunnskap, dialog, debatt og samarbeid vi skal gjøre dette landet til et bedre sted å leve for alle. Derfor er det viktig at vi heller ikke sier oss fornøyde i akademia. Universiteter og høyskoler spiller (åpenbart) en ekstremt viktig rolle i kunnskapsproduksjonen her til lands. Studentene må bidra aktivt til å videreutvikle debatten. Hele tiden må vi utfordre våre egne holdninger og vi må være bevisste de mytene og fordommene vi bærer med oss. Som samfunn må vi være flinke til å tenke kritisk til det andre sier. Det krever at vi lytter til andre, at vi ikke er redde for å stille spørsmål eller utfordre hverandre.
I en av ukens kulturseksjon har Universitas dykket ned i sluttsalgsdunkene til Akademika for å finne bøkene ingen vil kjøpe, selv når man kan få dem for en slikk og ingenting. Blant dem lå en innføringsbok om antisemitisme. La oss håpe noen plukket den med seg før Akademika stengte for godt.