Dopingjakt på SiO Athletica
SiO Athletica fører en antidopingskampanje, inkludert dopingtesting av medlemmer på treningssentrene deres. Studenter er usikre på om det bør være SiO sin oppgave.
19. september gjennomførte SiO Athletica en dopingkontroll av åtte personer, som en del av samarbeidet deres med Rent Senter-programmet til Antidoping Norge. Dopingskontrollen var den første SiO gjennomførte på flere år. Leder for SiO Athletica Petter Kleven, sier at den nylige testingen kun var rutinemessig. Målet med dopingkontroll er ifølge Kleven at medlemmene skal vite at SiO arbeider mot doping, samtidig som de kan nå ut til SiO om de trenger hjelp med misbruk.
– Hva er så konsekvensene om noen tester positivt eller ikke lar seg teste?
– Når du skriver under på medlemskontrakten til SiO Athletica, sier du deg villig til å gjennomføre en dopingtest. Hvis du da enten tester positivt eller nekter å ta del i kontrollen, kan det føre til utestengelse.
Manglende dopingtall blant studenter
Leder for Rent senter-programmet Kristoffer Lie Loftheim forteller at det er vanskelig å fastslå hvor utbredt doping er blant studentene. Antidoping Norge har utført en studie blant ungdomsskole- og videregåendeelever basert på tall fra Ungdata-undersøkelsen. Studien viste en generell liberalisering av holdningene til doping de siste årene. De faktiske brukstallene holder seg likevel tilsynelatende stabile på rundt 2,2 prosent. Undersøkelsen er derimot mangelfull om man skal se på dopingsutbredelsen blant studenter, ettersom den gjennomsnittlige debutalderen for doping er i tidlig 20-årene. Psykologistudentene Øystein Grønli og Lars Gustav Hoff trener mye på SiO Athletica, og har ikke inntrykk av at det foregår mye doping i treningsmiljøet der.
Kan føre til utestengelse
Petter Kleven, leder for SiO Athletica
– Det er selvfølgelig vanskelig å vite, men jeg tviler på at det er noe særlig av det på Athletica. Om folk er gira på å ta steroider drar de nok heller et annet sted, ler Hoff.
– Folks privatsak
Loftheim, leder for Rent senter-programmet, hevder at dopingkontroll er et viktig tiltak for å bekjempe doping på treningssentrene. Han anerkjenner at enkelte kan oppleve dopingtesting som ubehagelig, men sier at tilbakemeldingene stort sett har vært positive.
– Dopingkontroll fremmer en trygg og helsemessig treningsopplevelse for alle. Vår opplevelse er at de fleste som blir dopingtestet er enige i dette.
Ved en dopingkontroll testes det også for sentralstimulerende stoffer. Dette inkluderer stoffer som ofte brukes som rusmidler, sånn som kokain. Loftheim forteller at man kan få utslag på en dopingtest for disse også.
Athletica-medlemmene Hoff og Grønli er enige om at de godt kunne tatt en dopingtest, men at de kan se for seg at andre synes det er ubehagelig.
– Det er noe invaderende over det. Så lenge SiO skriver om det i kontrakten, kan de vel gjøre litt som de vil. 95 prosent leser nok ikke kontrakten ordentlig. Jeg tipper det kan komme litt som et sjokk på folk at de har lov til å drive med dopstesting, sier Grønli.
– Hva synes dere om at man kan risikere å miste medlemskapet sitt på SiO Athletica om man nekter å gjennomføre en dopingtest?
– Vi har ikke opplevd noe snakk om doping på SiO Athletica engang. Å kreve at medlemmer tar en dopingtest for å ikke bli kastet ut, høres ganske sykt ut, mener Grønli. – Så lenge det ikke går utover meg eller andre på senteret, er det folks privatsak om de doper seg. Jeg vet ikke om jeg synes det skal være SiO sin oppgave å legge seg opp i det uansett, skyter Hoff inn.
Unge spesielt utsatt
Selv om Hoff og Grønli ikke oppfatter doping som et problem på SiO Athletica, er guttene enige om at det er et utbredt problem i samfunnet for øvrig.
– Det er i alle tilfelle bra at SiO tar dopingproblematikk på alvor, påpeker Hoff.
Det er noe invaderende over det
Øystein Grønli, treningsentusiast på SiO Athletica
De mener videre at det har dannet seg en åpenhetskultur på sosiale medier rundt doping. Selv om det kan være positivt, kan det også føre til en uønsket normalisering. Loftheim, leder for Rent senter-programmet, er enig i at sosiale medier kan ha negative konsekvenser for unges holdninger til doping.
– Unge får ofte feilaktige forventninger om hva en kan oppnå gjennom et treningsforløp. Det er også store risikoer ved doping som ikke blir kommunisert tydelig nok på sosiale medier.
Loftheim sier videre at det er positivt at problemer knyttet til kropp og sosiale medier har fått mer fokus de siste årene enn tidligere. Likevel mener han at søkelyset i stor grad har vært rettet mot jenter, og håper at det også vil rettes mer mot unge gutter fremover.
– Når det kommer til bruk av dopingmidler er det de som er spesielt utsatt. Derfor er det ekstra viktig for oss at treningssentre med unge medlemmer som SiO Athletica, er med på å vise et tydelig standpunkt mot doping.