"Honoursprogrammet er derfor en «styrt tverrfaglighet» -- det er en gjennomtenkt faglig og pedagogisk organisering som ligger til grunn for programmet," skriver Bjørn Stensaker.

Honoursprogrammet og fornyelsen av UiOs studietilbud

"Jeg kan forsikre Universitas at kvalitetsutviklingen av alle studieprogrammene ved UiO skjer kontinuerlig," skriver Bjørn Stensaker i dette innlegget.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

I en [kommentar](aa) i Universitas går journalist Aurora Djupvik Archer til angrep på honoursprogrammet ved UiO. Begrunnelsen for den kritiske holdningen til honoursprogrammet synes å være at denne type faglig nytenkning ikke kan gjenfinnes i andre studieprogram og utdanningstilbud. Kritikken kan ikke få stå uimotsagt.

Les også: "Helse til besvær for EØS-studenter"

At vi skal slutte å tenke kreativt er ikke et alternativ.

Honoursprogrammet handler om å gi et tilbud til spesielt motiverte studenter — som også er villig til å ta ekstra studiepoeng som en del av sitt studieløp. UiO er heldigvis velsignet med mange studenter som har UiO som førstevalg, men vi vet også at de faglige ambisjonene til studentene er mangfoldige. Honursprogrammet har sterkt fokus på tverrfaglighet og at studenter fra ulike fag og disipliner kan møtes og jobbe for å undersøke og utforske bestemte utfordringer sammen. Honoursprogrammet er derfor en «styrt tverrfaglighet» — det er en gjennomtenkt faglig og pedagogisk organisering som ligger til grunn for programmet.

Mange studenter ønsker seg rett og slett ikke en slik styring — de ønsker å velge selv og sette sammen sin grad med de fag og på den måte de selv ønsker. Muligheten til å gjøre dette har vært til stede i lang tid ved UiO, men vi har i de seneste årene arbeidet målbevisst for å øke denne valgmuligheten. UiOs styre har nylig besluttet at mulighetene for å kunne sette sammen sine studier på en mer fleksibel måte bør kommuniseres bedre og at UiO bør legge til rette for mulighetene studentene har for mer individuelt bestemt fler- og tverrfaglighet. Hvis vi eksempelvis skal kunne gi de studenter som ønsker det utdanningstilbud innen klima og miljø, så er det nettopp her vi må skalere opp gode kvalitetssikrede tilbud. Mye har vi allerede, men vi jobber målbevisst med å utvikle flere utdanningstilbud på dette feltet.

Jeg kan forsikre Universitas at kvalitetsutviklingen av alle studieprogrammene ved UiO skjer kontinuerlig. Vi er åpne for eksperimentering, og honoursprogrammet er ett av flere initiativ som vi tenker nettopp har bidratt til å tenke nytt omkring hvordan våre studietilbud kan legges opp. Vi kan alltid bli bedre, men det mangfoldet som vi har i UiOs studentmasse må også gjenspeiles i studietilbudet vårt. At vi skal slutte å tenke kreativt er ikke et alternativ.

Les også: "Har forsvaret en plan for klart språk?"

Powered by Labrador CMS