ILLUSTRASJON: HENRIK FOLLESØ EGELAND

Boblespesial:

Vi har testet bobler til 17. mai – så du bare kan nyte

Mandag er både rød, hvit og blå. Det er på tide å børste støv av penskoene og hente frem de sosiale ferdighetene vi har gjemt siden i fjor sommer. Men hva blir det til frokost, lunsj og middag? Musserende på boks eller overpriset champagne? Vår boblespesial har svarene.

Med et panel med kun én forutsetning for å delta: å like bobler, vet vi at dette er en oppgave vi er født for å gjennomføre. Deltakerne er hva de på SV ville kalt et representativt utvalg med en fremtidig designer, en byråkrat i HF-frakk, en kommende diktator, en forfatter og ikke minst en fremtidig mottaker av abelprisen - og vi utnevner herved hverandre til bobleeksperter.

Pluss for pant

Hørt om Rosa og hvit sprudlevin på boks? Ikke vi heller, men det er visstnok et hipt konsept i statene på vei inn til norske parker. Dessverre var designet og ideen langt bedre enn innholdet. Begge er veldig søte, lukter litt surt, har bobler som ikke sprudler men heller smaker salt Farris. Panelet enes om at den hvite smaker død Mozell Light som bestemor åpnet for ti år siden og glemte innerst i skapet. Den rosa er om mulig enda søtere, og dessverre blir matematiske lover brutt: to negative viner blir ikke pluss. Disse møter ikke kravene for bobler og er første og eneste F i utvalget.

Leskende, lette bobler

Denne perlende hvitvinen er et deilig avbrekk når det blir mye bobler. Den minner om en frisk lemonade, med et syrlig preg som krøller seg godt på tunga. Dette er saft for de som liker champagne, og vil passe både som en frisk start på morgenen eller som en pause i parken for å holde ut dagen. Den kommer også i sprudlende Rosé som vi smakte utover kvelden og den var enda bedre. Det kan være fordi vi allerede hadde smakt på alt det andre, men panelet ble enig om å skaffe en flaske til nasjonaldagen. Disse vinene er friske og fruktige, og siden druene har grodd i vulkansk jordsmonn får de en god mineralsk smak. Vinen er fermentert på flasken og ufiltrert - noe som gir den en Pet Nat lignende smak uten å hverken skade lommeboken eller ryktet om at du henger på Velo.

Gjør volt med trippel skru i munnen

Dette ble den soleklare favoritten og den eneste som kom til topps. Den smaker av deilig forfriskende epler og masse gjær - som er et godt tegn i bobleverdenen. Dette gir en god og kremet følelse i munnen. Det er det perfektet avbrekket når du begynner å bli litt vel boblete i kropp og sinn. Den vil også passe til alt av mat du kan ønske å trykke i deg, fra pavlova til pølser. Denne gjør en volt med trippel skru i munnen. Den er veldig mineralsk - akkurat som å dra tungen langs de sørlandske svaberg.

Som scampi i sursøt saus

Nå har vi unnagjort de perlende vinene og har gått i gang med de ekte boblende og vi må innrømme at det føles godt å høre det sprette. Det er imidlertid der det stopper med morroa med denne vinen. Den er i overkant søt og smaker av stikkelsbær og melon. Panelet enet om at dette var den musserende tilsvaret til innbakt scampi i sursøt saus. Cavaen er laget på tradisjonell måte, altså på samme måte som Champagne, men dessverre kan den ikke måle seg for det. Siden den er ganske billig kan den sikkert passe godt i mimosaen eller til å lage en boblende sangria å ha med i parken. Men vi sender med en advarsel om at den kan bli helt u for å få plass til noe bedre i glasset, det gjorde i hvert fall vi.

Svaret på en sunn livsstil

Denne cavaen er så god at vi glemmer at vi egentlig smaker og ikke bare drikker - glassene skjenkes fullere og fullere. Dette er en klassisk cava, også laget på tradisjonell metode, med 11 måneders modningstid, som er god tid til å gi en kremet smak. Design-studenten i panelet skyter også inn at det er den fineste etiketten så langt, og det er jo flaut å komme med en stygg flaske på champagne-frokost. Denne er frisk og deilig, uten å bli smakløs og kjedelig. Produsenten hevder at vinen gir en elegant og sunn livsstil, og vi kunne ikke vært mer enig. Den er perfekt til mat og det første panelet skal poppe på mandag!

Pærebrus for de voksne

Denne er fra er samme produsent som den de hvite og rosa perlende og vår første og eneste prosecco i smakingen. Prosecco er laget på en annen måte enn de andre boblene vi har med her, nemlig med Charmat-metoden. Dette gir kraftigere bobler, som kan være litt slitsomt når man skal sprudle dagen lang. Den har kraftig smak av pære, og minner mer om Oscar Syltes pærebrus, eventuelt perfekt for de som savner å drikke pæredrinken på fyrhuset. For oss andre blir det for kvalmt.

Billig luksus – fordi du fortjener det

Dette er luksusbobler til en billig penge. Sør-Afrikanerne har nemlig tatt i bruk samme tradisjonelle metode som i Champagn, men de lagrer vinen i to år, som er lenger enn champagnestandarden på 18 måneder. Det betyr ekstra smak av bakverk og det merkes - her er det mye vin for pengene! Den er ganske kraftig, og kanskje for de som er litt mer bevandret med musserende. Så er det din første champagne-frokost kan du skryte av hva du har tatt med deg, men det kan hende den blir tøff å få ned.

Vi vet vi kan få det bedre

Nå er vi i boblenes hjemland: Frankrike. Cremant er som lillebroren til champagne, laget på samme metode, men ofte til en hyggeligere pris. Dette er topp vin blant nordmenn, og panelet deklamerer rask at det er

«smaker vi kjenner» (et klassisk tegn på bedragersyndrom). Dessverre går ikke akkurat denne Cremanten til topps. Den er klassisk og god, men litt kjedelig. Den smaker av eple og sitrus, med litt bakverk i ganen. Men vi vet vi kan få noe mye mer spennende Crements til både ti kroner mindre og ti kroner mer. Det er ikke noe galt med den, den tar bare ikke salto i munnen.

Smakelige drue til usmakelig pris

Kronen på boblemakkverket: Champagne. La oss være ærlige, champagne er ikke nødvendig for en god champagne-frokost. Det er smakelige bobler, men til usmakelige priser. Vi studenter skal jo utfordre det etablerte så hold deg unna champagnen. Hvis du formodentlig ønsker å bruke opp stipendet etter tre dager så er dette en god mulighet. Vinen lukter og smaker av croissant og melet eple, som gjør den kraftig og passende til mat. I smakende stund blir nabobygget pusset opp, og disse boblene får oss nesten til å glemme støyet. Dessverre mangler den det lille ekstra, og vi forventer en ren smaksopplevelse for denne prisen. Denne er også så kraftig at vi tror den blir slitsom å drikke en hel av alene – som man til formodning gjør. Vi kommer frem til at vi heller vil ha pengene og kjøpe noe billigere: risikoen er for stor.