Et mer rettferdig studentliv er mulig!
«Å øke studiestøtten til 2G er viktig for at flest mulig skal få muligheten til å være fulltidsstudent uten å måtte bekymre seg for at inntektene ikke strekker til», skriver Sara Lilleberg Safavifard i dette innlegget.
En gjennomsnittlig vanlig student lever på 13.200 i måneden. Det er ikke mye penger, når gjennomsnittet av oss også må bruke 40 prosent av inntekten vår på altfor dyr husleie. Og ja, i studietiden kan man leve litt billig, og det er kun snakk om noen år av livene våre. Men vi burde ha råd til et godt liv med få helseutfordringer som følge av dette, og det er en politisk prioritering å sørge for om vi tør å tenke annerledes.
Vi burde ha råd til å bare være fulltidsstudent uten å måtte leve kjipt eller bekymre oss for om vi har råd til å betale en uventet utgift på 5000 kroner, som 42 prosent av studentmassen har oppgitt at de gjør i [en undersøkelse utført på vegne av Norsk studentorganisasjon og Universitas](bb).
Les også: «Kjære Curt: Har du prøvd å sy en ballkjole over Zoom?»
Fulltidsstudenten er et politisk mål om at det skal være mulig å være student med en trygg økonomi uten å måtte belage seg på hjelp hjemmefra eller deltidsjobb – at det reelt skal være lik rett til utdanning uavhengig bakgrunn.
Det må bli mulig å være fulltidsstudent uten å måtte ha en eller flere kjipe jobber på siden
Andre argumenter for at fulltidsstudenten er et viktig mål, er at det gir studentmassen mer tid til å fokusere på fagene samt til å delta i studentfrivilligheten, som er både meningsfylt og en viktig erfaring videre – og da kanskje særlig med tanke på krisesituasjonen vi nå står i. ]Analyser gjort av SSB](cc) viser også sammenhengen mellom produktiviteten og prestasjonene til studenter med hvor mye vi tjener.
Lånet og stipendet vi studenter lever av, følger ikke samfunnsutviklingen, og pandemien har tydeliggjort behovet for å øke grunnbeløpet mye tydeligere – at det skal være mulig å være fulltidsstudent uten å måtte ha en eller flere kjipe jobber på siden for å ha råd til noe annet enn billigmerkene på butikkene. SV mener derfor at studiestøtten skal økes til 2G av grunnbeløpet i folketrygden, og at studiestøtta skal komme i alle årets måneder, slik at studielivet blir mer rettferdig og kan preges mindre av klasseskiller enn i dag.
Les også: «Det blir plass til å sy!»
En trang økonomi påvirker naturligvis også vår psykiske helse, og dermed kan det også påvirke studieprestasjonene våre. En trangere økonomisk situasjon for mange kombinert med mye usikkerhet i en krisetid har påvirket mange studenter, noe de urovekkende tallene til den nye Shot-undersøkelsen viser. Under pandemien har mange av oss blitt permittert i en kortere eller lengre periode. Da har ikke fellesskapets midler kommet studentene til gode, men mer lån.
Å øke studiestøtten til 2G er viktig for at flest mulig skal få muligheten til å være fulltidsstudent uten å måtte bekymre seg for at inntektene ikke strekker til. Det er en viktig prioritering i en lang liste på hva som kan gjøre studentenes hverdag bedre.