«Åpenhet fører til mindre ensomhet»
«De gode relasjonene kommer dessverre ikke over natta. Du må aktivt jobbe for å involvere deg, og investere tid i de miljøene du har lyst til å bli en del av», skriver Grete Herlofson, generalsekretær Sanitetskvinnene i dette leserbrevet.
Det er sikkert mange spørsmål som står i hodet ditt nå, som ikke helt har nådd overflaten ennå. Du har opplevd mye hittil, fadderuka er over, og du har nettopp begynt å studere. Når hverdagen er her og inntrykkene har blitt normalisert — da kan det være at du, som mange andre, kjenner på ensomheten.
Nesten én av tre studenter opplever ensomhet i studietida, viser resultater fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2018. Undersøkelsen er basert på en tid hvor vi alle var, og følte oss, friere. Når så mange føler seg ensomme i en tid før korona, hvordan oppleves da utfordringene med ensomhet nå?
Les også: «Vi trenger et inkluderende SiO»
Koronasituasjonen har fungert som et forstørrelsesglass — det som var kjipt og vanskelig før, kan oppleves enda kjipere og vanskeligere for deg nå. Ensomhet kan virke skamfullt og tabubelagt, men det vi har sett etter lang tid med karantene, er at flere tør å åpne opp om dette.
Det som er viktig hvis du føler deg ensom, er at du kan gjøre noe med det. Snakk om det med venner og andre, vær åpen om det — kanskje gjennom Instagram eller Jodel? Din åpenhet rundt emnet kan hjelpe andre i din situasjon og bidra til at du får nye venner. Det å flytte til en ny by og starte på helt nye studier er kjempegøy.
Det som veldig ofte gjør studietiden din så minnerik, er alt det som skjer når forelesningene er over. Bli med på studentlaget i håndball, meld deg på kvisslaget, bli aktiv i studentpolitikk eller noe helt annet. Et sted som i hvert fall tar deg imot med åpne armer, er frivilligheten.
Ensomhet kan virke skamfullt og tabubelagt, men det vi har sett etter lang tid med karantene, er at flere tør å åpne opp om dette.
Veldig mange har åpnet øynene for hva det å være frivillig innebærer, spesielt i den koronasituasjonen vi befinner oss i nå. Frivilligheten er som en stor pose med godteri, det er så mye forskjellig du kan velge å engasjere deg i. Som frivillig er du ikke bare en ressurs for andre. Det vil også gi deg en enorm glede å bidra i samfunnet, i tillegg til å få deg mange nye venner.
Det er du som avgjør hvordan du vil at din tid som student skal være. De gode relasjonene kommer dessverre ikke over natta. Du må aktivt jobbe for å involvere deg og investere tid i de miljøene du har lyst til å bli en del av.
Vi i Sanitetskvinnene ønsker deg og alle dine medstudenter et godt studieår, nyt denne tida!
Les også: «Gjer det beste ut av studietida - engasjer deg!»