Foto: Fenomen / NRK

High School Musical 4 – råne­re­dition

NRKs nysatsning «Rådebank» benytter seg av alle klisjeer i boka. Kjedelig og forutsigbart.

I likhet med flere av scenene i serien befinner «Rådebank» seg på en landevei med få avkjørsler. Når serien endelig svinger, er det pokker meg flere mil til neste avkjørsel. Nysatsningen tar ingen sjanser, men holder seg tett inntil sperrelinjen, aldri over. Hovedrollen, Glenn-Tore (GT), har kjærlighetssorg, og alt går nedover. Fjerner man råneraspektet ved serien, sitter man igjen med følelsen av å ha sett det før.

GT og ekskjæresten Ine er helt forskjellige, og det understrekes ved hver bidige anledning. Han er råner og kjører Volvo, hun har elsykkel. Han røyker og spiser usunt, hun prøver å bli vegetarianer. Han vil bo på landet, hun vil til byen. Bygd versus by. Gjesp versus mer gjesp.

Ine møter motsetningen til GT i rikmannsgutten Anders, og ja, du gjettet riktig, det takler ikke GT så bra.

Universitas har anmeldt Peder Kjøs' nye bok om å være alene. Men vår anmelder er usikker på om den kan brukes som en kur mot ensomhet: –⁠ Ensom, eller bare alene?

For hva gjør man når man har blitt dumpa, mon tro? GT gjør som utallige rollekarakterer før ham: drikker seg dritings, ligger med «den digge jenta», fyllekjører og havner i trøbbel. Det er det jo ingen som ser komme.

Gjennomgående er manuset så platt og dialogen så forutsigbar at jeg tidvis kommer skuespillerne i forkjøpet med å levere replikkene. Det er som om jeg har fått fasiten til en gloseprøve i faget «klisjé». Som når GT vil bli med Ine til Oslo, der hun utbryter: «Men du hater jo Oslo!», og GT nærmest kunne hatt en megafon og ropt til publikum: «alle sammen nå» – før han sier: «Men jeg elsker deg.»

Fikk du med deg Universitas' anmeldelse av Verdensrommets nye plate? –⁠ Stjerner skinner sterkest på soverommet

Både relasjonene og manuset hever seg heldigvis et hakk i de siste episodene, når manusforfatter heller fokuserer på nedtrykking av følelser og viktigheten av gode venner. Sjur Vatne Brean er sjarmerende og god i rollen som bestevennen Sivert, der han leverer en godt skrevet sammenligning mellom GTs liv og en av manusforfatterens tidligere satsinger, «Børning».

Med flotte bilder og karikerte kostymer skapes et innholdsrikt og beskrivende bilde av rånermiljøet i Bø. Da er det synd at en streit kjærlighetshistorie prioriteres fremfor et lite dokumentert miljø. Serien griper ikke mulighetene den legger opp til.

Vår anmelder har sett «Sigurd fåkke pult», og mener den er fryktelig virkelighetsnær, grusomt tragisk og hysterisk morsom: –⁠ Suveren cringe

Det kan hende jeg bare har blitt for gammel til å sympatisere med ungdomsdrama og kjærlighetssorg, men kanskje kunne serieskaperne turt å drømme større enn High School Musical 4 – en råneredition.