PRESSEFOTO: NRK

«Feeden» kunne vært en glimrende skolerevy

NRKs nye sketsjserie «Feeden» er en god idé, men kanskje ikke så veldig mye mer.

NRKs nye serie «Feeden» består kun av to episoder, på 12-14 minutter hver. I hver av disse episodene får vi innsyn i det som dukker opp i feeden til to ulike personer: markedsføringsstudent Sander (22) og Kjersti (54) fra Skedsmo. «Feeden» skal antageligvis bety Facebook-feeden, selv om designet ikke er en direkte Facebook-kopi.

Ideen er knallgod. Hver episode begynner med at personen logger seg inn på dette sosiale mediet og begynner å scrolle. Noen ganger stopper han eller hun for å like noe eller sende en melding. Vi får se bilder, statusoppdateringer og gruppechatter. Ved enkelte videoer trykkes det på play og slik får vi se forskjellige sketsjer. Poenget virker å være at skjetsene skal parodiere de ulike tingene som kan dukke opp i feeden til ulike personer, eller med andre ord: til ulike målgrupper.

Universitas' anmelder syns siste tilskudd til «Line fikser»-føljetongen er bedre enn de forrige: Mindre Line, mer fakta

Målgruppe er dessverre også der denne serien ikke helt treffer. Ved første øyekast fremstår «Feeden» som en serie som skal nå et ungt publikum: Det er en forutsetning å kjenne til ulike sosiale mediers format for å forstå serien. Videre er sketsjene i første episode, om Sander, i stor grad parodierer ting som interesserer unge, slik som sketsjen om «Innbytterbenken» – åpenbart en parodi på Spårtsklubben fra Vgtv.

Så kommer den neste episoden, om 54-åringen Kjersti. Vil 50-åringer se poenget med sketsjene om feeden til Sander – og 20-åringene se poenget med sketsjene til Kjersti? Jeg lurer på om sketsjen om Benjamin som starter firmaet «Bury it consulting» og viser seg å redefinere hva det vil si å drive et begravelsesbyrå, ikke er myntet på hvem som helst – sketsjen latterliggjør unge gründere som kommer rett fra BI. Det som treffer unge seere, treffer ikke nødvendigvis de middelaldrende. Er det slik at vi unge ler med Sander (22), mens vi ler av Kjersti (54)? Jeg tviler på at det er intensjonen til serieskaperne, men det gjør at serien tidvis fremstår som lite gjennomtenkt.

Fikk du med deg Universitas' anmeldelse av JUNOs debutplate? Poptimistisk jazzing

Men serien har mange gullkorn. Flere av sketsjene er treffsikre og gjennomførte. Her vil jeg trekke frem den om en ledig stilling som venstreback for Ullensaker/Kisa fotballklubb. Med glimt i øyet parodierer sketsjen lavstatus-fotballklubb, uten å være nedlatende. Også sketsjen om Olivia på 12 år fra Bærum, som har laget en sang til MGPjr om å ta vare på jordkloden vår, med hjelp (og korrigeringer) fra sin pappa som jobber i Equinor, er svært god. Dette er også en sketsj med et velfungerende politisk budskap.

«Feeden» har et stort potensial. Blir neste episode feeden til Lise (4) eller Jan (87)? Kommer det flere episoder, håper jeg uansett at serien da vil få en tydeligere målgruppe. Men alt i alt har den flere morsomme gullkorn, og ikke minst er den en utrolig god idè – jeg skulle gjerne ha kommet opp med den selv.

Les Universitas' begeistrede anmeldelse av Sløtface' siste album: En slut for Sløtface