Feil fokus: Alvorlig problematikk i første del om Sofia blir blåst bort til fordel for jentedrama og syndebukk-problematikk
Feil fokus: Alvorlig problematikk i første del om Sofia blir blåst bort til fordel for jentedrama og syndebukk-problematikkPRESSEFOTO: Barbosa Film / NRK

«Nådeløse nudes»

«Nudes» er neppe noen nyskapende eller original serie, men den får deg til å tenke deg om to ganger før du deler neste sex-video.

Du ser noen ha sex på en fest. Du overhører lydene og lusker deg rundt til vinduet utenfor rommet der akten foregår. Og i bare to sekunder tenker den bittelille hjernen din: «Hm, dette hadde vært lættis å filme». I så fall er du en av dem som trenger NRKs nye skremselspropaganda «Nudes». Serien er på ni episoder, delt inn i tre deler om henholdsvis Sofia, Viktor og Ada. Universitas fikk se de to første delene. «Nudes» blir gjerne forbundet med frivillig deling av egne nakenbilder, men hverken delen om Sofia eller Viktor handler om dét. De to første delene handler heller om snikfilming og deling av pornografisk innhold på internett.

Sofia går på videregående og er på fest med sine beste venner. Stemningen er til å ta og føle på – drita på to pils, første klønete trekk av en sigg og sex i dukkehuset med skolens hottie. Sofias eneste problem er at hennes første ligg med fyren hun er så endeløst forelsket i blir filmet og spredt. Sofia blir skolens «hore». Men man kommer aldri helt under huden på hverken Sofia eller selve problematikken. Det som egentlig er en veldig alvorlig og kriminell handling ender opp med å bli litt blåst bort. Når Sofia og venninnene legger ut på en heksejakt for å finne den skyldige, blir nettopp dette poenget glemt bort i jentedrama og syndebukk-problematikk.

Universitas' anmelder lot seg begeistre av «The Great Exhibition» på Astrup Fearnley: Selvsentrert, arrogant og et helvetes show

Men så kommer del to. Den oppegående og populære russepresidenten, Viktor, får livet snudd på hodet når han plutselig blir anmeldt for seksualisert fremstilling av barn. Viktor tortureres med dårlig samvittighet og pedo-anklager etter å ha filmet 17 år gamle Miriam ha sex på fest. Og faktisk ender man opp med enorm sympati for denne stakkars gutten som kan se ut til å få hele fremtiden sin ødelagt. Men man får fort dårlig samvittighet for det, da det egentlige offeret er Miriam. Man møter seg selv i døra, akkurat som Viktor gjør. Tord Kinge gjør for øvrig litt av en skuespillerprestasjon i rollen som Viktor. Man gråter når han gråter, ler når han ler og kjenner hans frustrasjon og frykt langt inni sjela. Du leste det her først – hvis Kinge vil, kan han bli en av Norges neste store skuespillere.

Universitas har anmeldt Odd-Magnus Williamsons nye forestilling «What is love»: Kjærligheten er løst!

Likevel svinger det ikke helt i seriefoten. Tittelen «Nudes» blir misvisende når de to første delene av serien ikke handler om å sende et uskyldig nakenbilde til noen man stoler på. Det ender heller opp med å føles ut som en serie en lærer kan vise til elevene i klasse 2B på videregående for å få dem til å slutte å sende nakenbilder. Det er rett og slett skremselspropaganda. Men kanskje er det nettopp det 2B trenger.