Fengende: – Denne låta har skikkelig trøkk, skriver Universitas' anmelder.
Fengende: – Denne låta har skikkelig trøkk, skriver Universitas' anmelder.Foto: Kamilla Kvamme

Feminisme på hjernen

Folkehelsa setter fingeren på frustrasjonen, og fyrer deg opp før 8.mars-toget.

Det er klart man skal høre på sang om kvinner på kvinnedagen. Folkehelsa slipper nemlig singelen «Du veit du er kvinne», som en hyllest til dagen. Var du ikke frustrert fra før over hva kvinner må finne seg i, blir du minnet på det etter å ha hørt denne.

Fikk du med deg denne? –⁠ Vakkert, men forut­sig­bart

Oslo-bandet er kjent for sine politiske tekster, hvor de tar opp samfunnsproblematikk rundt blant annet klimakamp, rasisme og kvinnekamp. Dette er deres første singel fra debutalbumet Evig OK, som kommer i slutten av mai. Til tross for at det er debuten, virker bandet trygge på å ha funnet sin særegne stil.

Samfunnsengasjement: –Situasjonene i sangen er helt på kornet.
Samfunnsengasjement: –Situasjonene i sangen er helt på kornet.Cover art: Ingrid Granrud Veiersted.

Med en blanding av folkemusikk, visesang, rock og pop, skaper Folkehelsa et unikt uttrykk i «Du veit du er kvinne». Sunniva Molvær Ihlhaug spiller lekent på fele, og gjør riffet irriterende fengende. Fiolinisten, som også er låtskriver, skriver om at kvinner blir møtt av et samfunn fullt av kjønnsforventninger og seksuell trakassering, og om hvor frustrerende dette oppleves. Den dystre teksten formidles akkurat passe aggressivt av vokalist Anna Holm Abrahamsen, med en dyp rocka stemme med godt spenn. Situasjonene i sangen er helt på kornet, og nevene knyttes idet vokalisten synger «du sier nei, men han nekter å gå», og heves deretter over hodet når refrenget lyder «det er da du veit du er kvinne». Eller det kan komme et bekreftende rolig nikk, om man befinner seg på en tettpakket buss.

Les også: Lærer selv­for­svar i frykt for overgrep

Det er deilig trøkk i sangen, og med stødig tekst og melodi lykkes den virkelig i å få opp temperaturen både i topplokket og dansefoten. Den gjør seg godt ut i de sene nattetimer, med et utrolig fengende refreng som får deg til å danse – enten du går først i toget med fane, eller føler deg diskriminert som mann på sidelinjen. Så da er det bare å slenge seg på toget med denne på øret, eller med boomblasterʼn på skulderen.