Familiedrama: Universitas' anmelder synes ikke dette bare er en engasjerende film om motorsport, men også en film som kan røre til tårer.Foto/Copyright: Norsk filmdistibusjon/Fenomen

–⁠ Ikke bare-bare å være en Solberg

«Born2Drive» er en engasjerende dokumentarfilm om motorsport som rører til tårer.

I filmens spektakulære åpningsscene drifter Oliver Solberg rundt i en rallybil omgitt av gnister og flammer. James Bond-vibbene blir imidlertid raskt jekket ned av Olivers påfølgende jordnære fortellerstemme, og introduksjonen av en rekke videoklipp og bilder fra hans barndom. Familien Solberg blir introdusert på en ydmyk måte, og seeren kan ikke unngå å trekke på smilebåndene av Olivers oppvekst i en familie med en sterk felles interesse – nemlig motorsport.

–⁠ Det er motorsport som er mitt liv, sier Oliver på sjarmerende Østfolddialekt, og legger til at han vil bli like god til å kjøre som sitt forbilde, pappa Petter. Olivers ambisjon om å bli nordisk mester i rallycross blir tidlig presentert, og det fungerer som en rød tråd gjennom filmen. Dette er en nødvendighet for at seeren skal holde fokus når det veksles mellom intens kjøring og rolig dialog.

Har du lyst til å lese en annen filmanmeldelse? «Mordene i Kongo»: – «Buddy Cop»-filmen fra helvete

Regissør Daniel Fahre omskaper det som kunne blitt en ensidig «sett-det-før»-fortelling om en ung persons kamp for suksess, til en spennende dokumentar, selv for de som ikke er interessert i motorsport i utgangspunktet. Dette skyldes spenstige kameravinkler, og en kreativ bruk av virkemidler på den kunstneriske fronten. For dette er en estetisk gjennomført film. Kamerabruken fremmer Olivers tanker og følelser, som seeren ellers kun hadde fått tilgang til gjennom small talk-lignende og upersonlige replikker. Her er god og målrettet regi en reddende faktor for å gjøre filmen til en dynamisk opplevelse.

Fikk du med deg denne? –⁠ Faller mellom to billige stoler

Utvikling er en kjernefaktor. Vi følger den unge Solberg fra han er barn på tribunen, til selv å stige i pallplass-gradene fram mot nordisk mesterskap i rallycross. Familietematikken bidrar til å trekke seeren tilbake på jorda etter å ha hatt en puls med samme hastighet som bilen til Oliver. Det er ingen tvil om at «Born2Drive» er en engasjerende kinoopplevelse, både for deg som er interessert i motorsport, og for deg som vil se dyrkelsen av familiekjærlighet på film. Man skulle ikke tro at det var mulig å sitte igjen med tårer i øynene etter en film om motorsport, men det er det visst.