God jøl: Redaksjonen har smakt seg gjennom 47 typer juleøl, -brus og akevitt. Det vakte både julejubel og julevrede!
God jøl: Redaksjonen har smakt seg gjennom 47 typer juleøl, -brus og akevitt. Det vakte både julejubel og julevrede!Odin Drønen

Universitas' store juleøltest:

Du røde, berusende øltest, god dag!

Hei, hå, nå er det jul igjen, og det betyr at redaksjonen har testet 47 sorter juleøl, akevitt og julebrus. Under kan du se hvilke som trygt kan hamstres inn til gildet, og hvilke som det er best å forkaste. God jul!

Dahls julebrygg 4,6%

karakter: B

«Denne skal jeg ha med meg på julebord», kommer det kjapt. Det er mange positive reaksjoner på Dahls sitt juleøl: panelet er enige i at den er frisk og har masse deilig kullsyre. Én hevder at den smaker som en litt avansert pils, og kan drikkes både alene og serveres til venner. Men den når ikke helt til topps likevel - noen synes nemlig at den blir litt for tung.

Dahls Lillebjørn juleøl 4,6%

karakter: C

«Dette er godt, men kan bli for komplisert for noen», høres det fra en begeistret ølsmaker. Kommentaren oppsummerer egentlig reaksjonene fra panelet godt. For noen var dette en forfriskende opplevelse: en tpisk øl man kan få servert av en hipp slektning på Løkka, noe som «smaker som en myk dyne». Andre mente derimot at den smakte som buljong og luktet søppel. En elsk/hat-øl, blir konklusjonen.

Dahls Storebjørn juleøl 9,0%

karakter: E

Wooh! Denne er sterk, og har en akevittaktig smak. Man får hull i tenna bare av å lukte på den, mener én. Den er god hvis man skal drikke kun en juleøl, men man kan ende opp med å spy til slutt. Noen hevder at den har litt samme effekten som en breezer: veldig, veldig godt, men altfor søtt altfor fort. Den blir faktisk verre og verre for hver slurk. «Er dette øl, egentlig?» blir det spurt retorisk. En taperøl, med andre ord.

Dahls juleøl 4,5%

karakter: C

Trønderne leverer en øl som er helt midt på treet. Den skårer høyt på ting du egentlig ikke vil at en juleøl skal skåre høyt på, er konklusjonen. Ølen blir for søt, og ettersmaken er heller ingen mandel i grøten, ettersom den blir litt såpeaktig. En ondsinnet vestlending hevder til og med at det smaker som pinnekjøtt tilberedt med Zalo.

E.C. Dahls juleøl 6,0%

karakter: D

Ah, endelig en ekte rød øl - en viktig del av den ultimate juleølen for flere i panelet. Smaken har noe fruktig og friskt ved seg! På samme tid synes enkelte at dette smakte som en alkoholfri øl, fordi den blir litt for bitter. Egentlig unødvendig bitter, akkurat som Curt Rice er etter Oslomet-striden. Selv om han kom seirende ut.

Mack julespesial 4,5%

karakter: B

Her har Mack rett og slett laget et friskt og digg, faktisk genialt øl! Den er svært lettdrikkelig og jovial, men samtidig litt bitter. En i panelet omtaler denne som «Nord-Norges rockstar». Sorry, Sondre Justad.

Mack juleøl 6,5%

karakter: A

Denne smaker sånn juleøl skal smake, punktum. Norges nordligste bryggeri leverer varene! Den er god og balansert, og har en syrlig friskhet som man savner hos de andre øltypene. Faktisk mener flere i redaksjonen at dette kan de uten problem drikke en hel sixpack av.

Mack tradisjonell julebokk 9,0%

karakter: A

Den her er god! Fruktig og frekk. «Som et familieedlem fra Nord-Norge som endelig får smake på frukt», kommer det eplekjekt fra en søring. Stort pluss at det er ni prosent alkohol! Den går lett ned selv om den er sterk. Mye alkohol for pengene og høy knekkfaktor. Vi tror den vil smake ekstremt godt til juleribba.

Do they know itʼs Christmas Stout? 4,7%

karakter: D

Først og fremst må redaksjonen gi kompliment for skriften på flaska. Smaken, på den andre siden, lever dessverre ikke opp til forventningene. Den smaker nemlig litt som syrinen du sugde på da du var liten. «Maksimal mikrobryggeri med macksimal smak» - jada masa.

Bryggerimesterens juleøl 4,7%

karakter: B

Denne er både veldig mørk og veldig god. Bitter og kompleks! Noen mener denne har den perfekte balansen, andre påstår at dette er en etterstreber og virker som den er laget i hastverk. En real skippertaksøl, med andre ord. Velger du denne, bommer du ikke – men du treffer ikke helt heller. Likevel vil de fleste ha mer.

Aass juleøl 4,7%

karakter: C

«Nå koser vi Aass», sier en i panelet kjekt, men får (lite) kred for ordspillet. Uansett er de fleste enige om at dette en lettdrikkelig og deilig juleøl. Én hevder smaken har et preg av rotgrønnsaker, interessant nok. Uansett: Det er varer, og det blir levert. Men det skulle vært mer fart i den!

Aass juleøl vellagret 9,0%

karakter: D

Denne vellagrede ølen er litt for søt,og kan rett og slett minne om hostesaft. Alkoholsmaken kjennes godt både på smak og lukt. «Som eksamensangst i en slurk», kommer det mørkt fra en stresset sjel. «Denne egner seg som siste ølen du drikker før du drar hjem etter fylla», kommer det kjapt fra en annen, og flere nikker seg enig den kommentaren.

Aass alkoholfritt 0,0%

karakter: E

Aass har laget en alkoholfri øl som er som alle andre alkoholfrie ølsorter: man blir kvalm av tanken, men den smaker greit. Selv om den er veldig søt, skiller den seg ikke ut. Den har samme metalliske bismak, og legger seg på linje med de andre alkoholfrie sortene – på bunnen av karakterskalaen.

Ægir Gymre pinnekjøtt 4,7%

karakter: C

Kategorien «pinnekjøttøl» skapte forventninger til en annerledes juleøl. Men det panelet ble enige om var at Ægir har laget en fin etikett. Ølen i seg selv var dessverre litt tamt. Likevel er smaken god, og ifølge en i panelet minner det om «jul på ecstasy», som er et solid kompliment.

Poppels Christmas Porter 5,5%

karakter: B

Poppels leverer solid. Denne har en aroma av kaffe, og er perfekt bitter. Dette er smaken av å bli eldre, ifølge et grånende redaksjonsmedlem. Ikke den mest interessante ølen, men den kan fint drikkes for det!

Sagene tannjul

karakter: B

En ivrig ølsmaker er tydelig i sin reaksjon: «dette er en nydelig blanding av makroner, knuste pepperkaker og espresso». Det er en øl man kan ta med på lesesalen i stedet for kaffe! «La SiO få skjenkebevilgning», roper andre. En solid opptur og en smakfull opplevelse. Imidlertid blir den litt for tykk og sterk – til tross for at den høye prosenten egentlig blir sett på som en positiv ting. Konklusjonen er at denne er en bra øl å gi din 16 år gamle bror hvis han skal drikke øl for første gang..

Borg juleøl 6,5%

karakter: D

Borg leverer en juleøl som er ganske kjedelig. Den er både dempet og smakløs. «Litt som alle andre juleøl», sier én og trekker på skuldrene. Det er liksom ikke mer å si.

Sagene rød jul

karakter: A

Hurra – flott at Oslo har en juleøl å være stolt av! Det eneste som kan trekke Sagene sitt mesterverk ned er at den er litt for søt. Panelet er enige om at dette er en kul øl. Man føler seg rett og slett hipp og kul når man drikker den. «Frydenlund og Ringnes har ingenting å stille opp med», roper en Sagene-fan. «Denne bør du definitivt velge om du skal imponere HF-gutten, eller om du skal snakke om avkoloniseringsdebatten», smeller det fra en annen.

Julebokk Ringnes 9,0%

karakter: A

Dette var juleøl, ja! Nå snakker vi. Denne er en klassiker, og burde være det så lenge juleøl er en greie. Overraskende frisk og har en karamellignende smak. Man kan også kjenne en aroma av brente mandler, og den grønne etiketten med glitrende stjerner og snølandskap treffer oss rett i hjertet. «Den har en smaragd av et utseende», bemerker utenriksredaktøren drømmende. En øl med bra navn, fin flaske og god ettersmak – hva mer kan man ønske seg?

Qvart Rudolfs røde 6,0%

karakter: C

Denne ølen er god og fruktig, men har en litt besk smak – noe som er et minus. «Jeg er ikke fan av denne», melder en skuffet journalist, og det ser heller ikke ut til at noen andre i panelet vil starte supporterklubb for Rudolfs Røde.

Frydenlund juleøl 4,5%

karakter: A

Denne ølen gir julestemning! Frisk og syrlig som julen skal være. Den har en deilig smak av honning, og får kun et lite minus for å være litt bitter. Panelet er enige om at stemningen i rommet hevet seg etter at denne kom i glasset. «Jeg får lyst til å gå rundt juletreet bare av å se på den!» kommer det fra en journalist, tydelig overrasket.

Nordlands juleøl 4,5%

karakter: B

Igjen: en øl som splittet redaksjonen. Noen mener den er kjempegod, forsåvidt pregløs – men på en god måte. Samtidig synes andre den er litt kjedelig: den bygger forventninger, men følger ikke opp. «Det er litt som å få en boxer i julegave: litt kjedelig, men så har den fine farger», ifølge en journalist. Andre mener de kan drikke en sixpack av dette. «Dette er jul på Ex on the beach!» roper en realityfan til slutt, og dét blir konklusjonen.

C. B. juleøl 4,7%

karakter: B

«Jul i Kjuttaviga!» kommer det fra en godt brisen sørlending. Her ble det stemning: ølen fikk rett og slett panelet til å sette i gang allsang med «Kongen på havet» av Kaptein Sabeltann. Denne burde vært på tapp! Den er akkurat like god som dyreparken i Kristiansand om sommeren! Vi vil ha mer fra C. B!

Ringnes juleøl sterk 6,3%

karakter: B

Denne var en opptur, men smaker fortsatt litt lite. Den er god (selv om noen hevder dette kun er fordi den forrige smakte så dårlig). I alle fall har den en herlig kaffesmak med et syrlig preg, og faller i smak hos de fleste. «Denne kan være god til ribba», utbryter en.

Borg juleøl 6,5%

karakter: D

«Om du sitter alene på julaften i et tomt hus og med et tomt hjerte – så er ikke denne noe for deg», sukker en utenriksredaktør med et mulig flashback i tankene. Panelet slenger ut adjektiv som «smakløs», «deilig» og «billig bacon». Dette tyder på uenigheter. Vi må uansett gi Borg skryt for å ha laget noe som likner en rødfarge på selve ølen. Det gir alltid julestemning og er et klart pluss!

Hansa juleøl 4,7%

karakter: D

«Denne ølen er som følelsen du har når du gleder deg til å komme hjem til jul, men så blir det ike som du håper på», kommer det fra en trist bergenser. Helt ok, men ikke noe for alle, mener en annen. Den har en balansert, men spenstig smak. Et mer vennlig innstilt menneske velger likevel å gi litt skryt: «smaken minner litt om det siste trekket av en sigg». Ikke dumt.

Hansa juleøl 1891 4,7%

karakter: D

«Denne var litt i bitreste laget.» «Den er kjedelig, og byr ikke på noe stort». «Nesten som å drikke luft». De syrlige kommentarene hagler fra redaksjonen. «Som julaften når alle har blitt voksne», sukker én. Men dette gjør i det minste denne ølen til et trygt valg, ettersom den er, vel - en helt alminnelig øl.

Hansa juleale 9,0%

karakter: E

Dette smaker som regn på julaften: helt jævlig. «Det er som om noen stapper papp ned i halsen din», kommer det fra en misfornøyd journalist som skjærer grimaser. Faktisk er den ifølge mange i juryen det verste ved juleøl - ganget med tusen.

Hansa julebrygg 4,7%

karakter: C

Denne skapte splid i panelet. Noen mener den er god, digg, eksklusiv og våt (på en bra måte). «Det smaker som når det snør i Bergen», kommer det fra en bergenser som er gått fra trist til begeistret. Andre, derimot, lurer på om den er brygget på regn. Redaksjonen kan uansett se for seg å drikke denne til salt pinnekjøtt en sein kveld i desember.

Hansa julebrygg flaske 6,5%

karakter: D

«Smaker som alt annet fra Bergen, jævlig dritt! Hehe, neida, den er faktisk god», roper en ivrig nyhetsredaktør. Få er derimot enige: Hansa sitt julebrygg er både slapt og har en noe brent ettersmak. Etiketten er derimot veldig fin! Her er det stjerner som glitrer i lyset! Likevel får Hansa minus for å ha skrevet «God Jul» med stor J. Noe slikt får panelet til å rase.

Ringnes juleøl 4,6%

karakter: D

Dette er en helt streit og lettdrikkelig øl, mener noen. Likevel synes flertallet at denne ølen er smakløs, tam, og rett og slett litt ekkel. «Dette smaker juleøl og er juleøl», konkluderer en bestemt journalist – ferdig snakka.

Amundsen Salted Caramel 10,5%

karakter: D

Karamell er deilig, men det funker ikke i kombinasjon med øl, synes panelet. Dessuten var dette veldig mektige greier. Det føles ut som om du har fått i deg en hel julemiddag, og det etter bare én smaksprøve...

Amundsen Christmas Coffee Stout 4,7%

karakter: C

Dette er det nærmeste vi kommer en øl fra Espresso House. Kaffesmaken kjenner man litt for godt – men akk, det er ingen god kaffesmak. Den har rett og slett stått litt for lenge i kaffetrakteren.

Santa Clausthaler 0,0%

karakter: B

Forbausende god til å være uten alkohol! «Kroppen tåler egentlig ikke alkoholfri øl, men denne er god likevel», og «noen kunne skjenket meg dette», blir det ropt etter kun en slurk. Noen kan til og med bli full på denne!

Munkholm alkoholfritt 0,0%

karakter: E

«Æsj, nei, ikke godt», klager redaksjonen. Øl uten alkohol må levere på smaken, men det gjorde ikke denne. Reaksjonene er både at den lukter helt forferdelig og smaker som hammer og jern – egentlig litt som en vond sølepytt. En knusende dom.

Tuborg juleøl 4,5%

karakter: C

Her engasjerer designet på boksen mer enn det som er inni. Kommentarene hagler: «styggeste boksen», «fargen lyver», «ser ut som julegavepapir», «den var jo veldig kul», «dette er Tuborg i juleølklær». Boksen er hvertfall ikke redd for å vise hvem den er! Dessverre var ikke smaken spesielt imponerende. Det blir fort en smak av skuffelse.

Fredrikstad juleøl 4,5%

karakter: C

Dette var helt middelmådig. Den setter ingen spor! «Man vil ikke huske denne ølen dagen derpå», bemerker en journalist, og det er i grunnen en god oppsummering av panelets reaksjoner. Karakteren sier sitt: en helt grei juleøl.

Lussekatt-trippel – Bryggerhuet Juleøl 8,6%

karakter: D

Dette er en streit, mørk øl som er litt bitter. Minner om Guinness og smaker som en blanding av fiken, daddel, kakaobønner og sjokolade, ifølge panelet. Eller som en annen utbryter: «det er som å varme opp en kald kaffe». Ikke så godt, med andre ord.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale 7,5%

karakter: B

Denne ølen innfrir (nesten) alle forventninger. Den er digg, og føles rett og slett som silke på tungen. Litt store flasker til å dra på fylla med, men dette kan man definitivt bli beruset på!

Akevitt

Strand 1943 juleaquavit 2018 40%

karakter: C

Kveldens første akevitt er veldig sterk, og det føles litt som om tunga tar fyr. «Antibac med lakrissmak», foreslår en moroklump. Flaskens utseende er heller ikke så populært. Likevel kan de fleste enes om at smaken er rund og fin. Enkelte setter stor pris på denne friske akevitten!

Gilde juleaquavit 2018 40%

karakter: C

«Dette er juleakevitten bestefaren din kjøper når du kommer på julemiddag», hevder en akevittkjenner. Den er litt kjedelig – men krydret på en god måte. Noen er såpass positive at de stempler den som god, men panelet er enige om at det ikke er en vinner.

Juleakvavit 2018 Aalborg 47%

karakter: E

Denne ga flertallet i panelet en veldig stikkende følelse. Den er spiss og syrlig. Spritsmaken er altfor sterk – selv om ettersmaken er god og aromatisk. Faktisk er dette såpass sterke saker at en anonym sørlending må kaste inn håndkleet for en liten stund (men hen gjør comeback til neste akevitt).

Gammel Opland 1872 41,5%

karakter: B

«Gammel Opland er nydelig», sier én i panelet fornøyd, og mange sier seg raskt enige. Den er både god og bløt. Best i test!

Julebrus

Lerum julebrus

karakter: F

Flertallet mente denne julebrusen rett og slett var skuffende. «Ikke et barneselskap verdig for å si det sånn», smeller det beskt. Konklusjonen: man burde allerede ha diabetes hvis man skal drikke denne julebrusen. Hvis ikke står man i fare for å få det.

Lerum julebrus light

karakter: D

Samme leverandør, men noen hakk opp i karakter. En journalist poengterer at rødfargen er et stort pluss, ettersom den gir julestemning. Den er god, og den smaker jul! Imidlertid hevder mange at dette kun er en utkledd eventyrbrus. «Slutt å kle opp eventyrbrusen!», roper noen misfornøyde sjeler. Lerum burde holde seg til saft, ser ut til å bli konklusjonen blant de fleste.

Sagene julebrus

karakter: C

Sagene har ikke fått til noe julemirakel med denne julebrusen. «Den burde smake noe man ikke smaker resten av året. Det gjør den ikke», sier en misfornøyd journalist. «Det er provoserende at de gir ut Villa-brus med julebrus-etikett», kommer det fra en annen, som følger opp med nok et syrlig stikk: «Det er som å gå på julekonsert med Kurt Nilsen, uten at han spiller noen julesanger». På etiketten er det også avbildet et skjelett med nissekostyme. Både halloween og jul på én gang? Sagene prøver nok å slå to fluer i en smekk her, men det går ikke! På den andre siden ser vi derimot for oss at dette er glimrende blandevann!?

Aass julebrus

karakter: A

Dette skal en julebrus smake! Nesten samtlige i panelet er enige om at dette er en ekte julebrus. Enige er de også om at x-faktoren er til stede. I tillegg er væsken rød! Fin etikett på flaska er det også! Hurra!

...og sånn gikk det i fjor: O’ juleøltest med din glede

Trenger du lesetips i julen? – «Barnet» er en skremmende bok