Den store sommer­øl­testen

Om litt er du ferdig med alle eksamenene, gradestokken nærmer seg tredvetallet, parkene er så innbydende som aldri før, og du kommer på at du har en perifer venn med balkong – det skal drikkes sommerøl!

Frydenlund fatøl belgisk hvete – 4,6% – D

Ølen har en viss eim av blek banan og smaker som risikabel koriander.

Den er en eksperimentell hveteøl som ikke lever(!) helt opp til originalen. Faktisk er den så langt unna at de belgiske munkene som fant opp hveteøl ville vridd seg i graven hvis de smakte dette. Bismaken kommer til å sitte helt til juletesten.

Carlsberg – 4,6% – C

I mylderet av mikrobryggerier holder Carlsberg stand og leverer år etter år. Det er en klassisk deilig pils, like deilig som å være norsk i Danmark. Det lukter praktisk talt park og engangsgrill av ølen, en sikker vinner. Det er Carlsberg – det funker.

Kronenbourg 1664 Blanc sans alcool – 0,5% – C

Et stort pluss ved denne alkoholfrie ølen er flasken er meget diskré, med prosentangivelsen i naturlig dekke-over-med-tommelen-posisjon. Skal du noe viktig dagen derpå? Dette er ølen du kan lure gjengen med. Den smaker attpåtil som sin alkoholholdige navnebror, dog med en liten aning sitron. Pass allikevel på at du ikke blir fersket når du åpner den, der originalen lukter blomstereng minner denne mer om plantasje.

Sommersby sparkling rosé – 4,5% – D

Dette er en cider som rett og slett smaker bridal shower med et par bær oppi. Dette er hva bestejentene drikker før det skal feires på Horgans. Hvorvidt det smaker godt er noe vil kunne splitte meninger, men flertallet vil nok innrømme at denne passer kun til enkelt anledninger. Det lukter litt billig parfyme kombinert med godteriet du kastet opp som 7-åring etter en litt for ivrig lørdagskveld.

FC Dahls bryggeri Fatøl – 4,6% – D

Ærlighet. Det første som slår deg. Denne ølen forteller den sanne historien om norsk sommer – bekmørkt og regnvått. Det er ikke det du vil bruke sommeren din på. Det er like før høsten ringer og vil ha tilbake ølen sin. Her lukter det en blanding av kakao og gress, mens smaken minner om ettersmaken du sitter med etter en skive rugbrød fra Rema 1000. Selv om ærlighet varer lengst trenger norsk sommer en hvit løgn iblant – det er ikke denne ølen.

Aass Ankerpils – 4,7% D

«Åpnet noen akkurat en pakke kyllingfilet her?» tenker du. Det gir jo ikke mening, der du sitter midt i Frognerparken og nyter sommeren. Neida, det var bare kompisen din som har kjøpt seg en Aass Ankerpils. Ankeret, som i dette tilfellet holder deg nede på en ellers bra sommerdag. Dette er sommerølens gråmus, med en litt vond bismak.

Sagene Lys – 4,5% – B

Du vandrer gjennom en fransk kornåker mens solen steker, i distansen, fjerne måkeskrik og sjølukt. Dette er en perle av en sommerøl. Den er enkel og fin samtidig som den ser utrolig bra ut. Litt basic bitch vibber og en noe enkel smak, men ellers komplett.

Brooklyn Bel air sour – 4,5% A

Dette er som å ta en tequila og så en sitronbeta, bare positivt. Du skjærer ikke tenner mens den farer nedover halsen, men allikevel er alle dårlige avgjørelser kurert. Det er deilig med en annerledes øl som ikke er søt. Dette smaker litt som noe mellom sure føtter og rød og blå Cola. Lukten? Som når du har vasket med Jif sitron. Dette smaker faktisk Fresh Prince of Bel Air.

Sommersby orchard selection secco – 4,5 % C

Hvem har ikke blandet Farris og eplejuice i barndommen? Likte du det? Da vil du digge denne, det smaker merkverdig likt. Eventuelt mozell med alkohol. Du skjønner tegningen. Den lukter som søte, syntetiske godteribær, men smaker heldigvis ikke så søtt som den lukter. Designet er for øvrig klassisk og pent.

EC Dahls bryggeri: Ramp pale ale – 4,6% C

Drikker alle vennene dine IPA, mens du ikke helt har klart å forelske deg? Dette er ølen du kan bruke for å venne deg til IPA, det funker. Det smaker litt surnet og man kjenner et hint av baconcrisp der inne et sted, det funker. Lukten er som en kombinasjon av nøtter og humle, det funker.

Fredrikstad sommerøl – 4,7% C

Dett er Fredrikstads svar på skjærgårdspilsen. Den er ikke nyskapende og du kommer mest sannsynlig ikke til å huske den, men det er en sommerøl i kjent sommerølstil. Brygga i Fredrikstad er hyggelig på sommeren, men det er ingen skjærgård på Sørlandet. Lukten er litt syrlig og den smaker best når du er noenlunde brisen fra før.

Borg sommerøl – 4,7% – C

«Denne var jo go-» skal du til å si før du tar deg i det. Denne ølen starter lovende men kommer liksom aldri helt i mål. Den er litt for langsom og helt forglemmelig. Det er ikke noe galt med den, men du gjør nok lurt i å velge andre, hvis muligheten er der. Kornåkeren er tydelig både i lukt og smak.

Christiansands bryggeri: feriepilsen – 4,7% B

Denne sommerølen er mer fruktig enn annen sommerøl. Den er frisk og utgir seg for å være lett og enkel, men det har faktisk nesten litt for mye smak og komplikasjoner til å nå helt til topps. Passer nok uansett perfekt både til å ha med på stranda, og å nyte i solnedgangen.

Clausthaler radler lemon – 0,5% – A

Dette er ølen for deg som ikke liker øl eller alkohol. Det smaker syntetisk, på en god måte, litt som Fanta Lemon. Den er god, enkel og passer kanskje enda bedre som blandevann enn en egen drikke?

Corona – 4.5% – B

En klassiker i solen. Lukten bærer preg av honning, men også Repsils, ifølge enkelte i redaksjonen. Det er en lettdrikkelig øl, med en søt ettersmak av ingenting. Enkelte mener det mangler lime, men coronapolitiet forteller korrigerende at limen ikke egentlig skal ned i ølen. Perfekt for en varm sommerdag på Bygdøy.

Lundetangens sommerøl 4.7% – C

Den friske lukten som møter nesen når denne ølen poppes gir assosiasjoner til nyklippet gress, løvetann og blåklokker. Dette er en lett øl med tydelig kornsmak, men for enkelte blir den litt for daff. Et redaksjonsmedlems beskrivelse er den klassiske vitsen om at «dette er litt som å ha sex i en båt – fucking close to water»

Sommersby eplecider, double press 4.5% – A

Denne cideren lukter faktisk epler. Små, litt sure epler. Kanskje norske epler? Smaken er som eplecider fra øverste hylle, sånn som kun selges i pappkartong. Man kan lett glemme at det er alkohol i, og den er derfor perfekt for deg som ønsker å leve litt farlig i sommer.

Carlsberg non-alcoholic – 0,5% – D

Boksen er nærmest helt lik sin alkoholholdige bror. Hvis man derfor har gått på en smell og blitt gravid, er denne perfekt å ta med på fest for å skjule det. Den smaker øl, men som en øl du har glemt at du åpnet for noen timer siden. En eim honning, men trolig utgått honning, er også et stort minus.

Kronenbourg 1664 Blanc – 4.5% – A

Denne ølen lukter blomster og sitrondrops. En perfekt balanse av friskhet, fruktighet og syrlighet. Smaken er litt sånn som dyre hudprodukter lukter, med en antydning til såpe. Den overdøvende sitrussmaken gjør at gjør at den lever ølens grenseland. Perfekt hvis du skal ut å drikke øl, men ikke egentlig har så lyst på øl.

Ringenes ufiltrert økologisk – 4.5% – C

Dette er en ærlig øl, en øl som er seg selv. Siden ølen er ufiltrert kan man smake naturen og dens fylde. Det smaker også et snev av melk, som om det er en slags hinne rundt smaken. Selv om dette er en øl man gjerne kan drikke mye av, blir den en anelse tung om sommeren.

Sagene tropisk IPA – 4.7% – D

Lukten svarer til navnet, og et blaff av sommer, ananas og balsam fyller luften. Dessverre møter ikke tungen samme fryd. Tross den tropiske lukten, smaker den surt klima. Man føler seg lurt. Dette er en øl som nytes best med nesa, og den er derfor perfekt som luftfrisker hvis du ikke har råd til sydenferie i år.

Ringnes Skjærgårdspils – 4.6% – C

Boksen har den fargen man vil at himmelen skal ha hele sommeren. Fra høyre hviskes det at den lukter litt som et deilig menneske lukter. Ettersmaken av overmoden frukt faller ikke i smak hos alle, og enkelte antar at den smaker helt likt når den kommer opp igjen – noe det forventes at den gjør.

Lysholmer double ice – 4.5% – E

Det er mye som skurrer med denne ølen. Lukten er litt emment, som om den har stått lenge i sola, blitt nedkjølt igjen og tapt seg på veien. Smaken minner om sprittusj og neglelakk. Trolig er det slik billig øl som har gått ut på dato smaker. Dette er en øl man sliter med å drikke opp.

Sommersby apple cider non-alco – 0,0% – C

Ett ord: mozell. Den eneste grunnen til at du kjøper denne og ikke mozell er fordi du er flau, eller gravid i det skjulte. Den smaker av sukker og epler (som mozell), og den er trolig god å blande med sprit (som mozell). Dette er diabetes i kopp (som mozell).

Aass sommerøl – 4.7% – B

Tross i at denne ølen lukter litt festivalurin, er smaken megafrisk. Litt som når du ligger og steker i solen, og en frisk bris kiler deg over kroppen. Den smaker noe mørkere enn fargen tilsier, og den føles litt kaldere enn den faktisk er. Denne ølen kan lett nytes i mengder, formulert fra venstre som «høy bælmefaktor».

Munkholm Fatøl – 0,4% – F

Hvis denne ølen hadde hatt et profilbilde, så ville det vært av en honningskrukke. I tillegg smaker det som om noen har puttet flatbrød i flaksen, og man kan undre seg over om ikke Munkholm lever på sitt navn heller enn på sin smak. Ikke et bra valg om man vil ha en alkoholfri øl som smaker øl, og ikke et bra valg ellers heller.