«Ungarn: En fortelling om Europa»: For lett om Europas Sith-lord
Forfatteren geleider leseren freidig og lett gjennom ungarsk historie. Nøkkelen til å forstå den illiberale staten må du likevel finne andre steder.
Viktor Orban, leder for det ungarske regjeringspartiet Fidesz, klarte å ryste hele den vestlige verden da han i 2014 uttalte at han ønsket å skape et «illiberalt demokrati». Hvordan kunne et demokratisk vestlig land, som attpåtil var medlem i EU, ende opp her? Denne sjokkartede undringen legger grunnlaget for journalisten og religionsviter Øyvind Strømmens bok «Ungarn: En fortelling om Europa».
De historiske fortellingene som utgjør tyngden av boken virker mer som en redegjørelse for hva forfatteren har lest, enn et forsøk i å forstå.
I løpet av bokens knappe 176 sider gjør Strømmen et dykk i landets historie for å finne svar på hvorfor. Den grundige litteraturlisten reiser liten tvil om at forfatteren har kjempet seg til toppen av en haug av litteratur. Det er derfor synd at forfatteren ikke dykker helt til bunns. Etter åpningskapitlet, som liksom nesten lover en reisebeskrivelse/informert synsing om Europas Sith-Lord, er det vanskelig å kvitte seg med følelsen av å ha blitt lurt. Har du overfladisk kunnskap om Ungarn og vet at landet består av mer enn Puskas, paprika og gulasj, vil ikke boken by på særlige overraskelser.
[Dikdebuten mangler litterær drivkraft](1)
De historiske fortellingene som utgjør tyngden av boken virker mer som en redegjørelse for hva forfatteren har lest, enn et forsøk i å forstå. Det er liten tvil om at Strømmen er en kunnskapsrik mann som følge av flere år med erfaring som journalist, med særlig fokus på høyreekstremisme og -populisme. Forfatterens stemme kunne derfor med fordel vært mer tilstede gjennom bokens kapitler i kraft av betraktninger og kommentarer. På tross av dette nedsiget, er det liten tvil om at «Ungarn: En fortelling om Europa» er en velskrevet fortelling, som geleider novisen med var hånd gjennom landets mange nederlag og mørke historie.
[Vellykket russekrim](2)
Ønsker du å få en oversikt over bakgrunnen til «ka-faen-skjer-i-Ungarn-liksom?», er boken er deilig bad før du dykker ned i akademiske tungvektere.