William Hayes deltar noe motvillig på ablegøyer i denne nye serien. Foto:TV3/Rune Bendiksen
William Hayes deltar noe motvillig på ablegøyer i denne nye serien. Foto:TV3/Rune Bendiksen

«Han heter ikke William»: TV for deg og din jazzete onkel

I en komiserie full av overtenning, beviser Thomas Hayes at han faktisk er Skam-William og holder seg i bakgrunnen.

William fra Skam var en slags Mr. Darcy for kidsa: En mystisk og rik ungkar, hvis likegyldighet bare var et skalkeskjul for følelser han fryktet. Problemet med William og Mr. Darcy, bortsett fra at de har gjort konspirasjonsteoretikere av alle romantikere du kjenner, er at de er klassisk birollemateriale. Og problemet til Thomas Hayes er at han faktisk er William – noe som på fullkomment og ironisk vis gjør ham til birolle i serien om sitt eget liv.

Skjønt, å se ham i «Han heter ikke William» er en metaopplevelse.

«Han heter ikke William» er komedie laget i dokumentarformatet, der Hayes og et tilfeldig utvalg kjendiser spiller seg selv. Ikke helt ulikt Thomas Gjertsens «Helt perfekt», bortsett fra at Hayes selv ikke driver handlingen fremover. Tafatt, rådvill og overraskende høflig stiller han opp det ene syke stuntet etter det andre, for å finne sin plass på den norske stjernehimmelen.

Serien kunne like godt hett «Eivind Sander gjør rare ting». Sander, som også har regissert serien og skrevet manus, tar mye plass, der han gjør fjompete ting som å spille inn viserapp-musikkvideo med Per Heimly og umotivert løpe naken. Sander er kjent fra «Neste Sommer», som riktignok aldri har vært min kopp te, men noen billige fjasepoenger kan jeg likevel svelge. Når Sander derimot går i fistel fordi noen har kastet vandrestokken hans på bålet, fem minutter etter at den ble etablert som «det kjæreste jeg har. Uerstattelig!», så tenker jeg at det må kunne stilles noen krav til manusskriving selv om man tilhører den gamle slapstick-skolen.

Sagaen om den savnede squirt

Serien er likevel ikke uten lyspunkt. Fridtjov Såheim og Stig Henrik Hoff byr på rause tolkninger av seg selv, der de jazzer opp en temmelig potent guttastemning på hyttetur og attpåtil #Metoo-er Linni Meister. Meister spiller PR-stunt-kjæresten til Hayes som utvikler varme følelser, og er faktisk til tider oppriktig sjarmerende.

Det er forøvrig Hayes også, når han på klumsete vis skal tilpasse seg de mange usannsynlige scenarioene. Skjønt, å se ham i «Han heter ikke William» er en metaopplevelse. For gjennomførelsen er så platt og lite original at jeg forstår like lite av hvorfor Hayes i serien henger med Sander og gjengen, som jeg forstår at han ble med i serien i det hele tatt.

(Anmeldelsen er skrevet på grunnlag av fire av åtte episoder)