Austmann Fadderøl: Velsma­kende velkomst

Austmann disker opp med et øl som hentet fra en imøtekommende fadders hjemmebryggerhybel.

Det trøndske bryggeriet Austmann har siden 2013 brygget et mangfoldig utvalg øl. Nytt av året er deres samarbeid med Kvarteret i Bergen, Studentsamfundet i Trondheim og Oslos høyt skattede Chateau Neuf, som har resultert i hva bryggeriet kaller en «frisk blonde ale». Opplaget er begrenset: Glassbaren har kun fått inn 70 små kasser, som enkelte spår vil gå raskt.

Dette virker jo faktisk lovende?

–⁠ Fadderølet lukter utvilsomt som et komplisert øl, kommenteres det umiddelbart etter åpning. Lokalet det smakes i er såpass lite at lukten nesten fyller rommet, og det nikkes prøvende – dette virker jo faktisk lovende? De store sedimentklumpene gir en følelse av autensitet. Det er nesten slik at vi lar oss lure til å tro at dette er brygget på et felleskjøkken på Kringsjå. Fargen er lys, «som eplemost», og fra glasset strømmer lukten av gress og honning. Smaken er akkurat passe syrlig, om noe overgjæret, mener enkelte. Helhetlig er ølet velbalansert, ja, nesten så balansert at smaken forsvinner, blir flat.

Fadderuken er over om ikke så lenge, men forhåpentligvis rekker du å kare til deg en flaske Fadderøl før den tid. Det morsomme engasjementet er både interessant og avbalansert, og burde nytes på Neuf før sommeren er omme.