Foto: arkiv/Hanna Hjardar
Foto: arkiv/Hanna Hjardar

Anmeldelse: Lars Vaular – «Loading...2» : Duali­te­tens Mester

Lars Vaular viser at han stadig er next level.

De siste årene har det vært litt vanskelig å sette fingeren på akkurat hva slags artist Lars Vaular egentig er. Med sin EP-trilogi «666 ALT GIR MENING» fra 2015, ble vi kjent med en dypere og kunstnerisk hip hop-artist, og da særlig i trilogiens andre EP, med sanger som Runaway Deathcar og Det ordnar seg for pappa. Samtidig lot ikke Vaular oss glemme at han fremdeles er en (ikke lenger så) ung heit gateflamme fra Bergen, med evne til å spytte feite bars.

Vaular behøver ikke velge mellom to forskjellige stiler

Denne dualiteten kommer tydelig frem i den siste av to nye EPer fra bergensrapperen. I det ene øyeblikket rapper han på sitt sitt sedvanlige, uanstrengte vis over en enkel beat på låta Next level, før han bryter ut i følsom sang over et mer fyldig lydbilde i låta Gangbangin.

Les også! Lars Vaular tok publikum til alteret

Den inderlige tematikken og fremførelsen i sistnevnte låt får naturligvis ikke stå igjen som hoveduttrykket i Epen. I førstesporet, Garasjen, bys det også opp til dans med fjasete hyperapping, som for å ta avstand fra nettopp denne inderligheten.

I låta Big data er beaten tidvis nesten ikke til stede, i stedet får stemmen fylle lydbildet, og skaper en melankolsk stemning som står i kontrast til det mer generiske avslutningssporet Vent litt, voila.

«Big data» fungerer også godt som en kommentar til eget utrykk der det synges «Eg har mange alias [...] Mr. Multitasking og en mester i forkledninger».

Resultatet av uttrykkene som presenteres på EPen er en helhet som beviser at Vaular ikke behøver å velge mellom to forskjellige stiler. I stedet balanserer han dem på mesterlig vis, og stadfester sånn sett sin posisjon som Norges mest fremoverlente rapper.