Foto: Filmweb
Foto: Filmweb

Vekslende, men vellykket

Den tilfeldige rockestjernen er både original og funksjonell, men dessverre så vidt vinklet at de færreste vil henge med.

Den tilfeldige rockestjernen

Regi: Leiv Igor Devold

Med: Helge Risa, Janove Ottesen, Geir Zahl, Terje Winterstø Røthing, Rune Solheim og Øyvind Storesund

Den tilfeldige rockestjernen gir oss historien om Kaizers Orchestra og deres surrealistiske mellomkrigsunivers, sett gjennom øynene til bandmedlem Helge Risa. Orgelpianisten er ikke som de andre bandmedlemmene. Han er en kristen trebarnsfar som ikke liker bruken av banneord i sangtekster. Likevel ble han ikonisk i det noen vil kalle Nordens største rockeband gjennom tidene. Risa er, som Ottesen sier innledningsvis, «den rockestjernen, av alle rockestjerner, som ikke skulle blitt rockestjerne.»

Med hyppig veksling mellom animasjon og dokumentarisk filming, gjør regissør Leiv Igor Devold et dristig forsøk på å revolusjonere dokumentarsjangeren. Det gjør han bokstavelig talt med vekslende hell. Risas karakter i bandet, «Omen Kaizer», er av det mørke, mystiske slaget. I fantasidelen av filmen famler han rundt i en krigsherjet bunker. Forsøket på å definere både Omen og det egenskapte Kaizers-universet drukner i et hav av visuelle effekter, og står i fare for å bli guffent og slitsomt å følge med på.

Som et portrett av Risa fungerer filmen langt bedre. Slik han fremstilles, i den dokumentariske delen vel å merke, skal det godt gjøres ikke å bli glad i ham. Flere av intervjuene er overraskende intime, og bildene fra pianistens hjem og nåværende arbeidsplass er blant dokumentarens høydepunkter.

Kaizers Orchestra er allerede et gjennomdokumentert band. Det kunne derfor, paradoksalt nok, blitt vanskelig å underholde den genuine Kaizers-fanen. Ved å vinkle filmen gjennom Risas beskjedne og særegne personlighet skaper Devold noe nytt og engasjerende for alle seere.

Uavhengig av ditt forhold til bandet, er dette en absurd historie om en innesluttet type som tilfeldigvis ble selve symbolet for norsk rock. Samtidig gir filmen kunnskap om et band som hele Norge burde vite noe om. Og hvis du synes det blir vanskelig å henge med, kan du alltids lene deg tilbake og nyte det fenomenale lydsporet.