Foto: Lucian Muntean Copyright: Flimmer Film 2014.
Foto: Lucian Muntean Copyright: Flimmer Film 2014.

Blodig alvor

Dokumentaren Drone tar for seg et internasjonalt betent tema, og kommer trolig til å skape debatt i Norge, kanskje også utenfor landegrensa.

*Drone

Regi: Tonje Hessen Schei

Med: Shahzad Akbar, Noor Behram, Brandon Bryant, Michael Haas, Clive Stafford Smith og Chris Woods

Tid: 58 min

«Jeg elsker ikke den blå himmelen lenger. Jeg foretrekker grå skyer, dronene flyr ikke når himmelen er grå».

Tonje Hessen Scheis nye dokumentarfilm forteller historien til menneskene som lever under skyggene av de amerikanske dronene. Samtidig forteller den om en datanerd som gikk fra å spille dataspill på gutterommet, til å bli med på en droneaksjon som tok livet av 122 mennesker.

Drone tar opp en problematikk som inntil nylig har fått ufortjent lite oppmerksomhet i nyhetsbildet. USAs bruk av kampdroner mot land som Pakistan, Jemen og Somalia reiser nye etiske spørsmål, i en verden der krigsteknologien utvikler seg raskt.

Særlig én scene illustrerer bruken av angrepsdroner på en smart måte, som også appellerer til publikums følelser. Menneskerettighetsaktivister printer ut store bilder av barna i Waziristan, og legger dem over hustakene. Slik kan dronepilotene i USA se hvem deres potensielle ofre er. For dette er ikke science fiction.

Drone er en politisk dokumentar. Det kommer tydelig fram at regissøren er kritisk til dronekrigføringen. Filmen kunne blitt mer troverdig dersom Schei brukte mer tid på å presentere motforestillingene – forsvarerne av dronebruk. Likevel har filmen større slagkraft slik Schei har laget den. Drone forteller ofrenes historie. Den snakker direkte til oss, og ber oss om å kreve mer gjennomsiktighet og diskusjon rundt USAs dronekrigføring.

Dokumentaren tar for seg et internasjonalt betent tema, og kommer trolig til å skape debatt i Norge, kanskje også utenfor landegrensa. Før premieredato har dokumentaren allerede rukket å bli omtalt i internasjonale medier, og vunnet Berlinprisen Cinema for Peace Award. Schei har laget en gravende dokumentarfilm der dronekrigen fremstilles som et blodig dataspill, spilt av unge gutter som ikke aner hva de driver med.