På langt nær Ferdig­snakka

*Ferdigsnakka

Hva: Lydboksingler

Hvor: Ny utgivelsesplattform, finnes som podcast og nettside

Ansvarlig utgiver: Magasinet Fanfare

Tid: Hver mandag

Halvparten litteratur og halvparten musikk er ingrediensene i det nye konseptet Ferdigsnakka. Idéen oppsto på litteraturopplesning, en affære som gjerne fremstår som et langt gjesp. Arrangørene ønsket å tilføre noe av magien fra konserter, og resultatet ble musikksatte opplesninger. Interessen må ha vært stor, for på lanseringsfesten, Ferdigsnakka – live var det lang kø og flere måtte snu i døra. Andre etasje på Internasjonalen var stappfull.

Foreløpig er det lagt ut to lydboksingler: Agnes Ravatn akkompagnert av Tord Øverland Knudsen, og Kjersti Wøien Håland akkompagnert av Nils Martin Larsen. Musikken er sekundær til teksten, i den forstand at teksten eksisterer og musikerne blir bedt om å skape ut fra denne. Dette frembringer ulike tolkninger. Mens Knudsens musikk bygger opp om Ravatns stemme og setter stemingen i teksten, blir Larsens musikk aldri bakgrunnsmusikk i samme forstand. I Hålands B-sider kan musikken til tider konkurrere med teksten, uten at det er et problem. Det hever det hele og på sitt beste skaper det noe større en enkeltelementene hver for seg.

Dette gjør B-sider til en mer interessant opplevelse enn Ravatns Dagbok. På live opplesningen bør akkompagnering av musikk bli obligatorisk. I stedet for distanse, skapt av den alvorlige, litt kleine stemning som gjerne finnes på opplesninger, blir man sugd inn i fortellingene. Ferdigsnakka overbeviser om at musikk og litteratur bør oppleves sammen, begge tekstene kommer bedre ut av det. Mer lyd, takk!