Du blir lurt

Kagge Forlag ass. De gir ut mye rart. Men det er ikke poenget her. Bøker som denne, Espen Bogens Rik på lavpris, undertittel bløffen om priser og konkurranse i norske matvarebutikker, bekrefter mine fordommer mot et bedritent privat næringsliv, og det liker jeg. Rik på lavpris avdekker styggdommen på innsiden av landets mange møterom, og hvordan dette påvirker deg og meg, de stakkars forbrukerne, i negativ retning.

Forfatteren har mange års erfaring fra leverandørsiden i norsk matvarebransje, og forteller med troverdighet om et råttent oligopol (markedsform med noen få, store tilbydere som dominerer markedet, red.anm.) som har fått holde på som det vil siden 80-tallet, fordekt som et vellykket frikonkurransemarked. Det dreier seg hovedsakelig om hvordan de fire største aktørene i bransjen avtaler priser seg i mellom, truer til seg rabattordninger fra leverandører, for så å stikke penga i egen lomme.

Dokumentaren er tvers gjennom lettlest, og spenningsmomentene, som stort sett er knyttet til forfatterens salgsmøter med rasshøla på detaljistnivå, er mange. Men leseren må dessverre vente forgjeves på et tydelig høydepunkt.

Lurer du på hvor du skal handle nå? Svaret er at de er dyre, dårlige og grådige, alle sammen. Men Kiwi er aller verst.