Hårrei­sende nybop pluss

På Urban Connections tredje utgivelse legger Jazz-Norges mest hardtsvingende rytmeseksjon swingen fra Ola Kvernberg Trio, Come Shine og tidligere Urban Connection-utgivelser et stykke bak seg. Men det gjø'kke no. For det spraker og trøkker og bopper i massevis når de nå går ut i et åpnere landskap hvor dynamikken skapes i et friere uttrykk.

Trioens rockereferanser er i høy grad videreført på UC3. Håkon Mjåset Johansens frekke trommestikker bidrar i stor grad til at UC er både lettfengende, allsidig og spennende. Han deler lekenheten med Steinar Raknes' bass, som like gjerne opptrer som pianokomp eller gitarvegg. Som på låta «Show!», som er som en soullåt av James Brown, eller Joss Stone, for den saks skyld. Eller den sax skyld. Frode Nymos glitrende og stilsikre saksofon har nemlig et register som lett overgår det spennet Brown og Stone deler seg i mellom.

Raknes’ komposisjoner er et stødig rammeverk. Og rammeverk er noe UC respekterer. Men UC3 er ikke gjennomkomponert. Og i improdelene virker ikke alltid UC helt fokuserte eller motiverte.

Nok pirk. Platens fortreffelighet er hårreisende, på den måte hår reiser seg når du får sånn god gåsehud, eventuelt på den måten det reiser seg på når du bopper med hodet.