Sterk og naken

Henning Gärtner Braseth og Astrid Urdal (red.)

Barfot

Gyldendal Tiden (165 s.)

Da jeg var 19 år og nyklekket homse, vanket jeg en del på biblioteket. Stor var gleden da jeg fant

Villskudd av Gudmund Vindland – endelig en bok om det å vokse opp som homo! Det var bare ett problem: Handlingen foregikk på 60-tallet.

Nå har noen gjort noe med saken: To studenter ved Universitetet i Bergen har samlet 15 unge homser og lesbers historier mellom to permer, og det dreier seg om Norge i dag.

Temaene spenner over det meste du kan komme borti som ung homo: Her er selvmordsforsøk, fortelle-det-hjemme-historier, den første usikre kjærligheten, oppgjør med overfladisk sex og Lolita-tematikk. Komposisjonen er vellykket fordi hver tekst har et klart definert tema som skiller seg fra de andre. Og som tittelen på boka antyder er tekstene nådeløst ærlige. «Min første homoflørt het Allan. Han kom fra Uppsala og var sekstifem år, og vi møttes i en begravelse,» skriver Ronny Eie (25), biologistudent på Blindern. Tina Sandmoe fra Bærum forteller om hvordan det er å være 29 år og jomfru, mens Kurt Are Sleveland Johnsen (16) forteller om mobbing på skolen. Det er attpåtil bilder av alle skribentene.

Og resultatet blir sterkt. Selvutleveringen kombinert med en direkte og uslepen form gjør det lett å finne elementer man kan kjenne seg igjen i, uten å måtte lese mellom linjene. Samtidig blir det aldri pinlig privat. De korte og lette tekstene er svært tilgjengelige, og selv om de tydelig er tilpasset unge lesere og ikke skrevet av proffe skribenter, er det nettopp slike tekster som føles riktig for en bok som Barfot.

Barfot kommer til å fylle et stort hull i norske bokhyller, både offentlige og private. Hadde jeg vært 19 i dag, ville jeg nok diskret smuglet Barfot fram til utlånsdisken i stedet.