Den store juleøltesten:
O jøl med din glede
For dere lekmenn der ute forbindes kanskje desember med familiehygge og tradisjonsmat. Her i Universitas-redaksjonen betyr derimot starten på julemåneden kun én ting: julebrygg-ekstravaganza!
Borg Juleøl 6,5%
Nøktern, men med en tydelig identitet. Nedtonet smak, men med et hint av krydder. Om denne ølen var en person, er den av typen som ville skapt god stemning når den kommer inn i et rom. Dette er et aldri så lite stjerneskudd på desemberhimmelen, enes det om i panelet.
Karakter: B
Clausthaler Alkoholfri Juleøl 0,0%
Her tror vi Clausthaler har forsøkt seg på en urtete øl. Dessverre har de endt opp med en smak av granbar laget av plast, med spor av havre og såpe i stedet. F for fri. Neida, men likefullt F.
Karakter: F
Aass Vellagret Juleøl 9,0%
Av alle juleølene i denne testen er nok denne den mest fjollete — og det er å ansees som en styrke. På baksiden opplyses det om at den passer godt til både cupcakes og kanin, og etiketten preges av snøkrystaller som glitrer som discokuler. Smaksmessig minner den om mørk sjokolade og julekrydder. En fest av en juleøl!
Karakter: A
Grevens Julecider 4,7%
Med ett var panelet transportert tilbake til ungdommen. Denne smaker som fjortisfylla! «Søt bensin», «fluortabletter med bringebærsmak», utdyper noen av de mer erfarne juleøltesterne. Til tross for den nedlsående dommen, har panelet en gratis businessidé til Grevens: hell dette i en glassflaske og omdøp det til julerusbrus, så er dere kanskje inne på noe.
Karakter: E
Borg Juleøl 4,7%
Trenden med utvannede butikkvarianter fortsetter med dette tynne og skvipete forsøket på en juleøl. Denne mestrer kunsten å være anonym og likevel vond, og har et hint av svette vridd ut av en brukt truse. Er vandig et ord? I så fall passer det utmerket til denne.
Karakter: F
Ringnes Julebokk 9,0%
Julebokken til Ringnes er kanskje «født i Oslo», men av typen som fant seg selv på backpacking. I panelet slenges det ut karakteristikker som «gjenkjennelig soyasaus» og «tysk-ish». En hybrid smaksprofil, med andre ord! Totalinntrykket blir imidlertid sprikende. Denne hadde hatt godt av et halvår hjemme i Norge for å reconnecte med juleølfamilien sin.
Karakter: D
Fredrikstad Juleøl 6,5%
Denne smakte havvind i kjeften, eller rettere, Glomma-vind i ganen. Vi er da i Fredrikstad, må vite! Designet må også trekkes fram her: Dette er en øl man kunne fått i julegave av foreldrene sine, mener panelet. Og ikke bare har etiketten en estetisk funksjon, den byr også på en innføring i hedenske juletradisjoner. Pluss i boka for å avmystifisere den kristne julelegenden!
Karakter: B
Aass Juleøl Mørk Lager 4,7%
Et helt habil øl med romslig hint av humle og et sjenerøst drag av sødme. Litt gull, litt røkelse, og litt myrra, men trolig ikke av den typen du ville gitt til Guds enbårne sønn. De vise menn kan få nyte denne helt selv.
Karakter: C
Aass Julebrus med sukker 0,0%
En trivelig julebrus med smak av bringebærdrops. Det å slippe aspartamen er vel verdt den økte risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Karakter: B
Ringnes Juleøl Sterk 6,3%
«Denne lå godt i munnen, du», konstaterer en journalist i panelet — hva enn det er han mener med det. «Aromatisk, med hint av rosin», mener selveste redaktøren. Og sannelig, jo flere slurker vi tar, jo mer fruktig smaker det. Frarådes ikke.
Karakter: C
Frydenlund Juleøl 4,6%
Frydenlund, more like frydenøl XD, amirite? Dommen er hvertfall enstemmig, dette er en helt grei juleøl. Den lett å fortære, og har attpåtil en syrlighet ved seg som mange juleøl mangler. «Det er som om noen har lagt ølen i kaffekopp og glemt den i vinduskarmen — men det funker», mener en paneldeltaker.
Karakter: C
Hansa Juleøl 4,7%
I gråsonen mellom Hansas fyldige sterkøl, og Nordlands lyse pilsner med begrenset julepreg, finner vi de masseproduserte bayermaltølene med moderate mengder av hva enn som får noe til å smake jul. Her leverer Hansa til godkjent pluss.
Karakter: C
Ringnes Juleøl 4,6%
Hæ, hva skjer? Har vi forflyttet oss til et skumparty i Ibizia? Her bruser det hvertfall over glasskanten når ølen deles ut. Gjemt under alt skummet skjuler det seg også en dyp, honningfarget væske. Denne er vakker og dramatisk — men ikke så mye mer enn det. Smaksmessig alt for tam og anonym.
Karakter: D
Munkholm Alkoholfritt Juleøl 0,0%
De sier denne smaker nybakt grovbrød. Vi kan bekrefter at den smaker det og kun det. Om ikke bittelitt honning?
Karakter: D
Dahls Julebrygg 4,6%
Til tross for sin skinnende, gullfargede innpakning, gjør dessverre ikke Dahls nevneverdig inntrykk på panelet. Dette er en uprovoserende, lettdrikkelig juleøl. Kan den labre mottakelsen ha å gjøre med at drikken serveres romtemperert?, lurer en paneldeltaker. Mulig det, men responsen forblir uansett like lunken som ølen selv.
Karakter: D
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale 7,5%
Ølen med testens kanskje mest cheeky navn? Størrelsen er det hvertfall ikke noe å utsette på — flasken rommer hele 75 cl. «Denne fikk hullet der min visdomstann en gang var til å pulsere», utbryter en paneldeltaker. Som forventet av en naken danske, med andre ord!
Karakter: B
Hansa Juleøl 6,5%
Nam, dette var mums! Her har vi å gjøre med en lite tilgjort, men desto mer imponerende juleøl. Smaken er dyp og rund, og rik på umami. Kun en god julemiddag kunne gjort denne bedre!
Karakter: A
Dahls Juleøl Sterk 6,0%
Denne brunsorte lageren har karakter og styrke med sine seks prosent, men den er likevel frisk og fruktig. Den har en god og varm smak, og er et lite måltid i seg selv. Vi synes den lukter litt røyk, og noe forteller oss at den gjør seg utmerket foran peisen. B for bål.
Karakter: B
Dahls Kong Vinter 7,0%
Når Kong Vinter entrer juleølscenen, bryter det ut i diskusjon i rommet. Har Dahls valgt å kalle ølen sin vinterbrygg så de kan selge den etter desember også? Vi lar det passere, for denne smaker uansett skikkelig jul! Dessuten har den noen forfriskende sitrustoner som skiller den fra resten av hopen, så det blir ekstrapoeng for individualitet.
Karakter: B
Aass Julebrus Sukkerfri 0,0%
Jeg vet ikke med dere, men jeg liker e-stoffer», erklærer en i panelet, og foreslår derpå karakter A til Aas. For oss andre, med hakket mer sofistikerte smaksløker, går tankene mer mot smeltet lollipop og suketter som har gått ut på dato. Dette er en julebrus som kunne vært forfriskende og fruktig, men i stedet velger å være syntetisk sukkerlake.
Karakter: E
Fredrikstad Juleøl 4,7%
Denne synes vi smaker helt greit, men litt brent og sotete, som plasten man må tygge på for å blåse opp et badedyr i et røykehus. Ikke like god som polvarianten, men den kan funke hvis du liker mørkt øl — og ikke er helt stødig på polets åpningstider i julen.
Karakter: D
Dahls Lille Bjørn Juleøl 4,6%%
Hva er det vi smaker? Anis? Fenikkel? Jeg tror vi døper denne Lille Bjørn Lakrisøl. Det er usikkert hva Dahls får igjen for alle smakstilsetningene, men de får tommel opp for å ta sjanser hvertfall. Vi elsker det ikke, men det fungerer.
Karakter: D
Nordlands Juleøl 4,5%
Får man pluss i boka for et design verdig Nasjonalmuseet? Alternativt minus for å skrive nordnorsk med stor forbokstav? Dette er uansett en av de bedre butikkølene, og selv om dette kan være ren innbilning, føler vi den smaker litt arktisk. Den er lettdrikkelig og lys, og smaken av jul er moderat sammenliknet med konkurrentene. Det er derfor usikkert hvor godt den egner seg til julemiddagen, men vi tar gjerne med oss en sekser på vorspiel tredje juledag.
Karakter: C
Aass Uten Juleøl 0,0%
I motsetning til Aass Vellagret passer denne verken til kanin eller cupcakes. Den smaker litt mjød, og er tross alt bedre enn Clausthaler, om så marginalt. Det er dog noe skuffende med en anonym alkoholfri øl som bare synes å ha blitt laget for å karre til seg et stykke av et eksisterende segment.
Karakter: E
CB Juleøl 6,5%
Skuffende fra CB — og de som hadde en så god greie på gang med sterkvarianten! Her er det som om noen har helt vann, av typen søle, i ovennevnte. Enkelte i panelet mener dessuten butikkvarianten har en «bismak av vegetasjon». Neste, takk!
Karakter: F
Tuborg Juleøl 4,5%
Designet på denne klassikeren skaper splittelse i panelet. «Jeg føler jeg befinner meg i et snøkledd København» lyder det fra en side av rommet. «Dritstygt» kommer det med fra den andre. Smaken er det derimot mer enighet om: det merkes at dette er en billigøl. Tuborgen er juleølets svar på en basic bitch, blir dermed konklusjonen.
Karakter: D
Aass Premium Juleøl 6,5%
Aass leverer en voksen, men god øl. Tykk og fyldig med en maltpreget smak, og et hint av kransekake. Denne kan gjøre seg godt til bløtkake, hørte vi noen si. Så kanskje ikke så voksen likevel, når vi tenker oss om.
Karakter: B
Hansa Julebrygg 4,7%
Er dette en juleøl, eller en adventsøl? Fargen kan bedra. Litt vel mye sødme, og vi klarer ikke helt å bestemme oss for om den smaker deig eller potetmos. D for deig?
Karakter: D
Aass Bryggerimesterens Juleøl 4,7%
Aass fortsetter å levere, denne gangen med en god butikkøl. Den er søt og mektig, med en maltpreget smak. Her må det da visselig være noe gjærbakst inni bildet også? Bryggerimesteren var sikkert Lucia en gang i tiden, få det på med lussekatter!
Karakter: C