
Årets juleøl
Endelig har Drammen fått noe å være skikkelig stolte av.









Med 35 sorter øl under syv luper, er det vanskelig å bli enige om akkurat hvilke typer som er aller best. Å teste juleøl byr dessuten på en ekstra utfordring: Hvor stor vekt skal man legge på jule-faktoren? Alle panelets medlemmer, bestående av representanter fra samtlige samfunnslag, ble enige om at det slett ikke var nok å bare smake godt for å nå opp i vår test – her trengs en riktig dose krydret julestemning for å få toppkarakter.
I klasse A (alkoholfritt) er det Santa Clausthaler som stikker av med seieren, med en søt, distinkt og frisk smak. Det imidlertid legges til at konkurransen i klassen ikke var særlig stor, både Aass og Macks alkoholfrie varianter er langt under pari hva øl angår, selv uten alkohol.
I klasse D (butikkøl) treffer imidlertid drammenserne blink. Aass stilte med to sorter, «Gourmet Jule Ale» og den tradisjonelle «Juleøl». På tross av et navn som neppe får Språkråd-priser, er førstnevnte en klar favoritt med en flott mørk farge, godt krydret og en harmonisk balanse mellom bitterhet og sødme. Panelet var skjønt enige om at dette er intet mindre enn en umiddelbar klassiker. Også Aass’ vanlige variant får gode skussmål, det samme gjør Borgs juleøl – med en kryddersterk aroma, høyt kullsyreinnhold og tydelig maltsødme. Det frarådes derimot på det sterkeste å gå til innkjøp av juleølet fra Union («det lille som er av smak er rett og slett vondt, og ettersmaken er sur») og Macks arktiske juleøl («tamt og altfor lyst. Kan tappes om og selges som sommerøl»).
I tungvektsklassen (F, poløl) er konkurransen hard. For de spesielt juleølinteresserte må «God Jul» fra Nøgne Ø trekkes fram som en højdare, med smak av mørk sjokolade og kaffe («perfekt til sigar i en rød chesterfieldsofa»). Ringnes julebokk og Hansas juleøl er også to sterke kandidater, som begge passer perfekt både til og som dessert. Søtt og mørkt, førstnevnte med tydelige hint av lakris.
Men det spørs om ikke Aass går av med seieren også i denne klassen. Premium juleøl, med alkoholprosent på ni, ser nesten ut som cola, men den distinkte smaken minner mer om madeira, før en behagelig lang krydret ettersmak setter inn. Anbefales på det varmeste.
Her følger mer detaljert omtale:
KLASSE A
Julebrygg Freeze – Mack – klasse A
Når panelet setter glasset til munnen, blir mistankene fra en veldig lys farge bekreftet: Dette er intet skikkelig juleøl. Selv om det er alkoholfritt, må man kunne forvente mer, både hva gjelder fylde og sødme. «Det smaker utvanna vørterøl», sa én, og resten av panelet sluttet seg til den dommen.
Santa Clausthaler juleøl – klasse A
Denne står fram som den klare vinneren i den alkoholfrie klassen: Den fyldigste smaken, samtidig som den var både søt og frisk. Alle forventninger ble innfridd, «ja, det er nesten som ekte øl», mente et panelmedlem.
Jule-uten – Aass – klasse A
Den kvinnelige delen av panelet reagerer umiddelbart på en altfor søt honningsmak – nesten som honey-korn. Sødmen gjør at ølet neppe fungerer til mat, ikke engang dessert. Det eneste bruksområdet panelet kunne finne, var som en «etter-jobben-før-du-skal-kjøre-ungene-på-fotballtrening»-øl. Med andre ord et øl med meget snevert bruksområde.
KLASSE D
Frydenlund juleøl Klasse D
Panelet var i tvil om dette i det hele tatt kan klassifiseres som juleøl, da fraværet av krydder er påfallende. Enkelte mente å kunne spore et hint av lakris i aromaen, og litt honning i smaken. Hvis du liker lys øl, er dette juleølen for deg.
Ringnes Juleøl klasse D 4,5%
Denne får pluss for fruktig aroma og mørk farge, men ellers er det ikke mye positivt å si. En liten ettersmak av jul, men ellers er dette vanlig ringnesskvip tilsatt fargestoffer.
Fredrikstad juleøl klasse D 4,5 %
Utpeker seg med en flaske som minner mest om julebrus, men ellers lite å glede seg over. Flertallet vender tommelen ned for en kjedelig, tam øl som flere lurte på om var alkoholfri. I tillegg har den kanskje den bitreste ettersmaken i klasse D.
Borg juleøl Klasse D 4,5 %
Det er futt i Borgs juleøl. Smaken er det heller ikke noe å utsette på: Tydelig maltsødme, slik juleøl skal være. Samtidig er lettdrikkelig og passer bra for maratondrikking. Kan nytes med feit julemat – men optimal alene, lød panelets samstemte dom.
Mack – arktisk juleøl – klasse D 4,7%
Et «arktisk» juleøl skaper visse forventninger, som dessverre ikke innfris. Et panelmedlem mente dette er det tammeste juleølet av alle. Det ble også påpekt at den er lys i fargen og smaker lyst: «Dette ølet kan spares til sommeren og selges som sommerøl». Altså, verken arktisk eller julete.
Juleøl – Union Bryggeri – klasse D 4,5%
Denne havner på absolutt bunnplass i panelets utvalg. Det lille som er av smak er rett og slett vondt, og ettersmaken er sur. Enkelte ble minnet på tiden da man var fjorten år og prøvde øl for første gang, og måtte skylle ned ølet med cider etterpå
xmasprty – Mack – klasse D – 4,7%
I tråd med den «freshe» designen på boksen, er panelet skjønt enige om at dette er en øl for dem som ikke er gamle nok til å kjøpe øl. For oss andre, er det som preger ølet mest mangel på smak og karakter. Men panelet tror lettdrikkeligheten gjør at Mack her treffer målgruppen sin.
Juleøl – Lundetangen bryggeri – klasse D – 4,7%
Dette er et ok øl, med distinkt havresmak, mente panelet. Flere savnet imidlertid mer karakter, og det spekulert på hvorvidt dette var det perfekte dagen derpå-juleølet. Ikke noe å kose seg med, men et øl som gjør jobben. Pluss for julenisse på flasken.
Juleøl – Hansa – klasse D 4,5%
Hansas juleøl er visstnok brygget i regn, og smaker deretter, mente én. Andre mente den består testen som et godt øl, men mangler juleelementer som krydder og sødme. «Jeg føler litt at Hansa bare har helt vanlig pils oppi en rød boks, og kalt det juleøl», sa et medlem, og de andre var ikke direkte uenige.
Juleøl – Christiansands Bryggeri – klasse D 4,5%
CB entrer testen med et stramt øl bestående av mye kullsyre, men lite fruktighet. Det var uenighet i panelet om ølet bare var litt kjedelig, eller rett og slett surt og for bittert.
Christmas Brew – Carlsberg – klasse D – 4,6%
Med halvmørk både smak og farge, er det bred enighet om Carlsbergs variant «kan drikkes i løpet av hele vinterhalvåret, fram til vårjevndøgn». God balanse, men uten ekstreme momenter, og ikke mørkt og krydret nok til å sette oss i total julestemning.
Juleøl – Aass – klasse D – 4,7%
Her har vi et meget godt øl. Selv etter å ha smakt på forferdelig mange varianter, skiller denne seg klart positivt ut i sin klasse. Lukter jul gjør den også. Velbalansert, ganske søt, uten å gå over den kvalmende streken, lød dommen.
Julebrygg – Hansa – klasse D 4,5%
Her klarte ikke panelet helt å enes. Tyktflytende, med smak av både havre, mais og malt, får den ståkarakter. «Denne var skikkelig slesk», sa en. Vi andre tror vi er enige med ham.
Julebrygg – Dahls – klasse D – 4,5%
Et intetsigende, litt for lettdrikkelig øl, mente flertallet, og pekte også på at lavt kullsyreinnhold rett og slett gjør det daft og nærliggende å assosiere med bånnslam. Fra det litt mer folkelige panelmedlemmet får ølet gode skussmål: «Jeg synes den her var god – den renner ned!»
Tuborg juleøl – Ringnes – klasse D – 4,5%
Et av de mest anvendelige øl i testen, men passer best som oppvarmingsøl eller pauseøl mellom sterkere typer. Enkelte mente å kunne smake en anelse ananas, og flere savner et tydeligere julepreg: Altså mørkere, mer fylde og krydder.
Nordlands Juleøl – Nordlands bryggeri – klasse D – 4,5%
«Hadde jeg fått denne i strømpen, hadde jeg blitt ganske skuffa». «Den har en god smak av kjøtt, men den er for temmet». «God fylde, mye smak av krydder og humle». «Helt grei». Det var vanskelig for panelet å enes om nordlendingens bidrag til testen.
Gourmet jule ale – Aass – klasse D – 4,7%
Her var panelet skjønt enige om at vi hadde med en umiddelbar klassiker å gjøre! Flott, mørk farge, både bitter og søt, men godt med krydde. En harmonisk kombinasjon mellom lettdrikkelighet og karakter. Den smyger seg ned i ganen og sitte der til neste slurk, lød dommen. Dette er noe av det beste Drammen har fått til.
KLASSE F
Nøgne Ø Underlig jul klasse F 6,5 %
Denne tar fenomenet juleøl lenger enn de fleste. Aromaen balanserer hårfint mellom såpe og ingefær. Panelet er dessuten svært delt: Er smaken frisk,fyldig, og med friskhet såvel som tyngde – eller smaker det for bittert til at det er drikkandes?
Ettersmaken er lang og grapefruktbitter, krydret med nellik og kardemomme.
Testens mest omdiskuterte, smaker svært mye på en gang. Et øl for voksne, ble det sagt.
Juleøl – Christiansands Bryggeri – klasse F – 6,5%
Veldig mørk farge, og fryktelig mye frukt – til og med et hint av tomat. Ettersmaken er svært tung – «som betong». Samtidig er den litt lite krydret, og svarer ikke til forventningene som juleøl. Men: «jeg synes ølen vokser på meg, hvis man orker å fortsette å drikke den», mente et rutinert panelmedlem.
Julebokk årgang 2009 – Ringnes – klasse F 9,0%
Et flott, mørkt, juleøl, perfekt både til og som dessert. Kraftig smak, med tydelige hint av julekrydder og lakris. Vi erklærer årets julebokk for vellykket, og skåler for Ringnes.
Juleøl sterkøl – Mack – klasse F 6,5%
Macks sterkøl har en så rund smak at de trolig har brukt passer i bryggingen. Smak av lakris, og tar ikke for mye plass heller. Den kan svært godt kombineres med feit julemat, og er relativt lettdrikkelig til å være klasse F. Noen klaget imidlertid over manglende særpreg.
God Jul – Nøgne Ø, klasse F – 8,5%
Nøgne Ø utfordrer panelet også i sterkølklassen, men med bedre resultat enn Underlig jul-varianten. Panelet er svært begeistret over et øl som smaker mørk sjokolade og kaffe i rikelig monn, og er perfekt til sigar i en rød chesterfieldsofa. «Den er litt krevende – men du får mye igjen for innsatsen.» Dette var det eneste ølet som panelet drakk helt opp.
Julebrygg ekstra vellagret – Hansa – klasse F – 6,5%
Denne smaker så vellagret at man nesten kan smake lagerfrakken. Klar karamellsmak, som ifølge panelet er slik juleøl skal smake. Flere påpekte imidlertid at den ikke har noe klart særpreg, men klarte ikke enes om det var positivt eller negativt. Til klasse F å være, er den nesten farlig lettdrikkelig.
Juleøl sterk – Dahls Bryggeri – klasse F 6,5%
Dette er klasse Fs definitive taper. Smaker nesten oppvaskmiddel, eller «som et naturfagsprosjekt», som en sa. Med det mente han at den ikke var god, og smaker som kjemikalier.
Juleøl – Aass – klasse F – 6,5%
En tydelig alkoholsmak, og panelet er forundret over at dette bare er 6,5 %. Den gjør julejobben, og nytes gjerne med ribbe eller mens man pynter treet. Godt krydret, uten å ta for mye plass.
Special Holiday Ale brewed With Spices – Jolly Pumpkin Artisan Ales & Nøgne Ø & Stone Brewing Co. – klasse F – 9,0%
Med en klar smak både av havre, jord og umami skiller denne seg ut fra alle andre øl panelet har smakt. Den våger å være annerledes, og stiller derfor i en helt annen klasse. Men den er krevende, og passer neppe til medisterkaker. En innvandrer Norge trenger.
Fredrikstad Juleøl – Hansa Borg bryggeri – klasse F – 6,6%
God sødme, men overrasker deg på ingen måte. Godt håndverk, og et trygt valg i en hver anledning, men som et medlem uttalte: «Det smakte som et seminar for kommunalt ansatte.» Ingen fest for smaksløkene, med andre ord.
Juleøl – Ringnes – klasse F – 6,3 %
Et svært delt panel blir ikke enige om annet enn at den mørkerøde fargen er svært tiltrekkende. De negative stemmene kan oppsummeres i manglende tyngde, krydder og julefølelse, mens de positive trekker fram masse fruktighet og lettdrikkelighet.
Juleøl – Borg – klasse F – 6,5%
Også her er det delte meninger. Noen mener den smaker graperfuktsurt, er flat og vulgær og virker overlagret, mens andre mener «den puler i munn», som de sier i Sarpsborg. Et øl for menigmann.
Juleøl – Hansa – klasse F – 6,5%
Denne får gode skussmål i panelet for fylde, en litt sjokoladeaktig søtsmak og behagelig rund ettersmak. Et øl man koser seg med – ølens svar på Kong Haakons konfekt. Passer de aller fleste, og er svært lettdrikkelig til sterkøl å være.
Juleøl – Dahls Bryggeri – klasse F – 6,5%
Dahls sterkølvariant er bryggeriets beste, uten at det er et stort kompliment. Noe pregløs, men med tydelig kryddersmak og absolutt verdt å drikke. «Et fylleøl», mente et medlem.
Premium Juleøl – Aass – Klasse F – 9,0%
Et av de mer spesielle slagene, med en distinkt søtsmak som bringer tankene til madeira, før man kjenner den lange varme ettersmaken. Den er så mørk at den nesten ser ut som cola, og et medlem mente det smakte litt sånn også. Kan inntas i rikelige mengder uten problemer. Et av de aller beste i sin klasse.