Sommerens beste viner
En god vin er en god venn; den nytes i sola, til gode måltider, sammen med flere, og alene, tête-à-tête. Men hvilken vin er den beste? Universitas' vinredaktør har svaret.
Schmetterling Riesling Trocken 2017
De fleste forbinder kanskje riesling med søte hvitviner, men det er bare å tro om igjen. Denne er lettdrikkelig, som rieslinger flest, men er herlig frisk og syrlig og smaker av grønt eple og moden pære med hint av sitrus. Finishen er tørr og noe mineralsk, med et hint av hylleblomst. Den er fin å bruke når du skal dampe blåskjell, eller du kan ta den med deg på hagefest. Men ta for all del med deg kjølebag, for den tåler virkelig ikke å tempereres.
Most Wanted Shiraz 2016
Det er dristig, kanskje på grensa til vulgært, å kalle en rødvin most wanted, men i dette tilfellet lever vinen faktisk opp til navnet. Den er overraskende leskende, har en fruktig munnfølelse og smaker av bjørnebær og solbær med krydrete undertoner og en avrundet finish. Denne kan du spare til regnværsdager, dype samtaler med venn(inn)er, eller til en Lady-og-Landstrykeren-inspirert date (spise pasta, altså). Den passer også veldig godt til taco og chiligryte.
Casillero del Diablo Rosé 2016
Det blir ikke sommer uten rosévin, eller? Dessverre er det lett å tråkke feil når man står på polet lørdag formiddag og plukker med seg en tilfeldig flaske i farta fordi vennene dine venter på deg i parken. Heldigvis finnes det noen gode alternativer. Blant annet denne chilenske som lukter av modne jordbær. Ikke bare er den leskende og lettdrikkelig, men den har god syre og smaker av friske, røde bær. Du burde kanskje ikke ta med deg denne på middag, men den kan gjerne nytes i sola sammen med en kurv jordbær. Husk isbiter!
[Den store sommerøltesten finner du her](1)
Casal Garcia Vinho Verde
Det er lett å glemme vinho verde (grønn, potugisisk vin, red.anm.), men det er, ifølge noen, en overlegen type vin. Denne varianten er ung og forfriskende, smaker av overmoden pære, men er likevel ikke for søt. Den sitruspregede lukta skaper forventninger av bitterhet, men løftene forblir uinnfridde. Den minner heller om stikkelsbærsyltetøy som svir litt på tunga – på den gode måten. Du kan trygt ta med deg en flaske av denne når du skal spise reker på brygga. PS. De naturlige boblene forsvinner ganske raskt etter åpning, så flaska bør drikkes umiddelbart.
Cavicchioli 1928 Prosecco Extra Dry
Se for deg en fortauskafé, litt oliven, kanskje en godt lagret ost og litt spekemat. Hva mangler du? Jo, et oppløftende glass bobler. Kandisert frukt og søte blomster er kanskje ikke verdens beste utgangspunkt for en prosecco, men heldigvis smaker denne langt bedre enn beskrivelsen. Den er fruktig, aromatisk og smaker av syrlige pærer med innslag av sitrus, surt gress og honning. Den litt søt, men på ingen måte kvalmende. Hvis noen inviterer på proseccobrønsj i sommer, bør du ta med deg denne!
La Cappuccina Monte Stelle Soave Classico 2016
Ah, det lukter Romeo og Julie på lang vei! Og det er nok ikke tilfeldig, for denne hvitvinen er fra en liten landsby i Verona-provinsen i Italia. Den er strågul i fargen, lukter nyforelskelse, har god fylde, og smaker av frisk, gul plomme og moden, søtlig villfersken i perfekt symbiose. Den har en lang og syrlig, lett krydrete, finish som utvilsomt ikke leder til noe annet enn eufori. Dette er derfor den perfekte vinen for deg som skal på date. Måtte den bli produsert i all evighet, og ikke lide samme skjebne som Romeo og Julie.