Informerende chick-lit

På sitt beste gjennomskuer Ny by mennesker og spillet mellom dem.

Publisert Sist oppdatert

Ny by

Roman

Av: Maria Børja

Lei av Norge og journalistvikariater, og med en drøm om studentliv ved Columbia, reiser Lisa til New York. Konfrontert med sin egen norske naivitet og oljedryppende framtidsutsikter, begynner hun jakten på det autentiske New York-livet. Reisen starter i et vegansk kollektiv i Harlem og ender i et penthouse i en bedre del av byen.

Vi er i chick-lit-land, jeg bare nevner det.

Kjærligheten til New York og drømmen om å høre naturlig til i The Big Apple er det sentrale tema, snarere enn jakten på kjærligheten og karrierejaget Lisa etter hvert dras inn i.

Maria Børja maler et rikt bilde av byen og dens innbyggere, med alt sitt hykleri, hierarki – og sjarme. Ny by fungerer slik som underholdende opplysning. Selv om det evige maset om sosial klatring, kontakter og den evige frykten for å vise seg som en utlendig eller – gud forby – turist, i lengden blir litt irriterende.

På sitt beste gjennomskuer Ny by mennesker og spillet mellom dem. For eksempel er beskrivelsene av Lisas første samboere i byen gode: De er politisk korrekte og så opptatt av å redde verden at de glemmer å være hyggelige og rettferdige mot sine medmennesker.

Dessverre er fortellingen fylt med altfor mange karakterer og hendelser uten noen funksjon. Det største problemet med Ny by er allikevel chick-litens gjennomgående undervurdering av leseren. Ikke et eneste moment blir overlatt til fantasien, alle samtaler og hendelser analyseres forløpende av Lisa.

Litt mer show og litt mindre tell hadde gjort underverker.

Powered by Labrador CMS