Energiløst om sola
I en forelesning som handler om stråling og energi blir dette rett og slett for energiløst.
AST1010 – Astronomi – En kosmisk reise (Sola)
Med: Øystein Elgarøy, professor, Institutt for teoretisk astrofysikk
Sted: Auditorium 1, Helga Engs hus, UiO
Tid: Tirsdag og torsdag, 16.15-18.00
Hver torsdag ettermiddag underviser professor Øystein Elgarøy i innføringsfaget «Astronomi – en kosmisk reise» i Auditorium 1 i Helga Engs hus. Denne gangen handler det om sola – vår nærmeste stjerne og viktigste energikilde – samt prinsipper som masse, stråling, temperatur og astrofysiske fenomener som solflekker og fusjon.
La det først være sagt at mannen kan det han snakker om. Elgarøy svarer på spørsmålene som stilles, og snakker tydelig. Problemet ligger ikke i det faglige, men i framføringen av stoffet.
Å benytte Powerpoint med bilder og stikkord er bra, men Elgarøys løsning blir for teksttung. Forelesningen hadde vært lettere å følge om for eksempel utregningene ble gjort på tavla, istedenfor å se ham stå foran en skjerm og snakke i to timer uten noen form for variasjon.
I tillegg mangler det entusiasme. Elgarøy er inne på spørsmål som man ennå ikke har svar på – for eksempel hva som skyldes temperaturøkningen i solas ytterste lag – men viser knapt noen nysgjerrighet for dette selv. Hvem var ikke fascinert av universet som barn? Undertegnede etterspør ingen Knut Jørgen Røed Ødegaard, men Elgarøy kunne gjort dette mer spennende ved å løsrive seg fra Powerpointen oftere.
Øystein Elgarøy får pluss for gode eksempler og altfor sjeldne anekdoter og morsomheter – men dessverre er framføringen for monoton og kjedelig. I en forelesning som handler om stråling og energi blir dette rett og slett for energiløst.
Karakter: D