Glimrende om glemt heltinne
Nina Grünfelds beretning om kvinnen hun er oppkalt etter vil gi deg gåsehud.
Nye historier fra andre verdenskrig slutter aldri å fascinere og dukker stadig opp, 70 år etter krigens slutt. Ninas barn forteller den hittil ukjente historien om Nina @tingo:Hasvold, den jødiske barnepsykologistudenten som fikk ansvar for 15 jødiske barn under andre verdenskrig.
Hasvold fikk i 1938 ansvar for å drive et barnehjem for disse jødiske barna, som blant annet kom fra Østerrike og Tsjekkia. Selv var hun halvt tysk.
Filmen blir fortalt på en jordnær måte, med filmskaper Nina Grünfeld som en av fortellerstemmene. Grünfeld er selv datter av et av barna som oppholt seg i barnehjemmet. I filmen har hun også gjennom dramatisering gjenskapt sitt eget sterke møte med Hasvold, hennes fars reddende engel.
Vi følger historien fra før opprettelsen av barnehjemmet i 1938 og frem til krigens slutt. Alle historiske hendelser blir forklart på en oversiktlig måte, slik at ingen detaljer går oss hus forbi, uavhengig av tidligere kjennskap til krigshistorie. I tillegg til filmskaperen selv, blir Ninas barn gitt stemmer av flere av de tidligere barnhjemsbarna, samt en skuespiller som representerer Hasvold selv. Den personlige tilnærmingen gjør at hendelsene som ligger over 70 år tilbake i tid, likevel føles veldig nære.
Det er ingen mangel på historier om modige motstandsmenn, og denne lavmælte fortellingen om en av de mange glemte heltinnene er i så måte forfriskende. Det er de som ikke ble hedret med medaljer, men som likevel gjorde en formidabel innsats for å verne om menneskeliv. Skal man se én dokumentar som tar for seg annen verdenskrig i høst, så la det være denne berørende skildringen av en varm kvinnes engasjement.
(Ninas barn blir vist på NRK1 søndag 25. oktober kl. 22.15, og på Gimle kino fra 22. oktober.)