Syria behind the scenes
Hellestveit serverer en omstendelig analyse om borgerkrigen i Syria. Men hvor er løsningene?
Våren 2011 trodde unge syrere at det endelig var deres tur til å oppleve den «arabiske våren». Slik ble det aldri. Midtøstens konfliktlinjer, renkespill og en rekke forhold konstruerte i stedet et skrekkabinett av lidelser og kaos. 400.000 er drept og millioner på flukt. Fredsforsker Cecilie Hellestveit, som kjenner Midtøsten til fingerspissene, forklarer i sin nye bok hva som faktisk skjedde på bakrommet.
Hellestveit har skrevet er lang og detaljert beskrivelse av hvordan «alle andre» enn syrerne selv driver borgerkrigen i Syria. Historien inkluderer et mylder av aktører, stater, hendelser og interesser, og boka går møysommelig gjennom dem. Hovedpersonene er som kjent Bashar al-Assad, regimefiendtlige opprørsgrupper og IS, men dette er bare toppen av isfjellet.
Boka tar grundig for seg hvordan Syrias skjebne hviler i hendene på regional og global stormaktspolitikk og et handlingslammet FN. I 2014 identifiserte forskere et lappeteppe med over 5000 ulike militære grupper og råd med tilstedeværelse i Syria. Å lese om konfliktens utrolige kompleksitet forsterker inntrykket av den håpløse virkeligheten. Det er krevende lesing, til dels også gjentagende, både i form av grufulle realiteter og tekniske formaliteter. Men slik må det vel også bli når marerittet Syria skal beskrives.
Gjennom et iskaldt og realistisk perspektiv skisserer Hellestveit spesielt godt staters evne til å mele sin egen kake samtidig som forferdelighetene utspilles på bakken. Blant annet hvordan Syria kommer i klem av rivaliseringen mellom Tyrkia, Saudi-Arabia og Iran – ifølge fredsforskeren selve nøkkelaktørene for en eventuell fred. Borgerkrigen hvor «alle er med», men ingen er sterke nok til å stanse den, er ikke bare viktig for å forstå politiske maktbalanser, men også hva krigføring anno 2016 innebærer.
Man kunne kanskje håpet på et løsningsforslag for å avslutte håpløsheten. Hellestveit peker på ansvarliggjøring av regionens stater og muslimsk legitimitet som avgjørende i en fredsprosess, men hvordan utdypes i liten grad. Dette til tross; boka er alt du trenger for å forstå konflikten, uten å løse den.