Fanget i syk sharialov
I skyggen av sharia er en fengslende fortelling, og ikke minst et rungende utrop for de tause ofrene for Irans brutale rettssystem.
Den kjente menneskerettighetsadvokaten Mohammad Mostafaei ble tvunget til å flykte fra hjemlandet Iran etter at en av sakene hans fikk stor internasjonal oppmerksomhet. Flukten endte i Norge. Her skrev han I skyggen av sharia, en roman om hans kamp for mennesker dømt til døden, ofte bare for å være på feil sted til feil tid.
Språket i boka preges av Mostafaeis livslange yrke som advokat, med få unødvendige ord. Likevel pirrer de personlige skildringene nok til å vekke leserens følelser og sympati. Historiene er grusomme nok i seg selv. Mostafaei forteller om jenter som behandles som dyr og voldtektsofre som henges for utroskap. Om 14 år gamle Hadieh som dømmes til døden etter å ha vært passiv tilskuer på en fest hvor det danses og drikkes alkohol.
For en leser fra Norge, virker det hele middelaldersk. Man venter på at det gode skal seire i møte med det onde, at Mostafaei skal seire i alle saker. Oftest venter man forgjeves. Boka gir leseren en grotesk virkelighetssjekk, men på briljant vis.
Gjennom I skyggen av sharia fortsetter Mostafaei kampen for ofrene han forsvarte i Iran. Boka er ikke et litterært mesterverk, og ofte heller språket mot klisjeer og melodramatikk. Men historiene blir igjen hos leseren. I Iran ville I skyggen av sharia aldri kommet ut. Kanskje er det grunn nok til å lese den.