Byrådet har gitt dødsdommen til Oslo Nye

Oslo Nye Teater kan bli lagt ned av et byråd som prioriterer å fjerne eiendomsskatten over å bevare kulturtilbudet. Dette gjøres med skyhøy inkompetanse.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag 19. september fikk Oslo Nye Teater dødsdommen av byrådsleder for kultur Anita Leirvik North (H). Etter måneder med uklare beskjeder om hvilken fremtid teateret har i vente, tok byrådet i forrige uke valget om å halvere støtten til Oslo Nye Teater.

Nyheten kom ikke bare som et sjokk for oss ansatte. Det var også nyheter for styret. I artikkelen som ble offentliggjort i Aftenposten kom det fram både at styret ble sparket og at budsjettet til teateret ble kuttet med 40 millioner kroner. Artikkelen hadde sperrefrist til etter generalforsamlingen. Likevel ble nyhetene lekket, og det var slik vi fikk vite at vi på nyåret står uten jobb. Å drive politikk på en så utspekulert måte er ikke noe jeg trodde jeg skulle se i Norge.

Byråd North skriver i Aftenposten at Oslo Nye ikke har greid å holde seg innen den “store andelen av kulturbudsjettet”. Der har byrådet seg selv å takke. De siste ti årene har Oslo Nye hatt en lønns- og prisvekst på rundt 50%, mens tildelingen fra Oslo kommune har økt med bare 13%. Ikke bare har produksjoner og lønninger økt, men Oslo Nye Teaters husleie har også økt med hele 76%. Pengene går rett tilbake til Oslo kommune, som eier lokalene. 

Problemet er at byrådet vil kutte eiendomsskatten, noe Oslo Nye må bøte for. Dermed tas pengene rett ut av Oslo sitt kulturtilbud, og inn i lommene på de med mest verdi i eiendom. Oslo byråd setter kultur og eiendomsskatt opp mot hverandre, og de har sagt sitt om hva som er viktigst. 

Mats Flåtten (H) uttalte den 10. september i fylkestinget Vestfold at vi ikke lenger må bruke penger på «ekspertteater». Han begrunner dette med at Noahs ark ble bygget av amatører og overlevde syndefloden, mens Titanic som ble bygget av eksperter endte opp på havbunnen. 

Roret er i hendene til North, som har snudd Titanic mot isfjellet og nå kjører for full maskin

Flåtten glemmer et viktig poeng: Det var ikke ekspertene som hadde skyld i at Titanic sank, men kapteinen. Roret er i hendene til byråd North, som har gått bak ryggen til alle som sørger for å drifte Oslo Nye Teater. Nå kjører hun Titanic mot isfjellet for full maskin. For hvem kjøper vel billetter til et dødsdømt teater?

North fastslår at Oslo Nye “må være et alternativ og noe annet enn byens øvrige scener". Her ser vi at byråden ikke har peiling på konsekvensene av egne beslutninger. Teaterkjeller'n, et sted for blant annet LGBTQ-oppsetninger, uavhengige teatergrupper, burlesk, tipsy Ibsen og naughty cabaret, er allerede historie. Borgerteateret, der vanlige mennesker inntar scenen og forteller om sine liv og erfaringer i dialog med publikum, vil snart følge samme skjebne. Borgerteateret er gratis fordi det skal være tilgjengelig for alle. Dette er et kulturtilbud som ikke har andre teatre å spille på. Dette er alternativet. Dette er det som forsvinner.

Oslo Nye Teater er og har alltid vært folkets teater: et uerstattelig alternativ til byens andre teatre. Derfor bør alle som er for kultur og for bevaring av Oslos kulturinstitusjoner vise sin støtte. Allerede på onsdag 25. september kl. 09.00 møtes vi foran sceneinngangen på Oslo Nye Teater for å gjøre oss hørt. 

Oslo Nye Teater, en snart hundre år gammel skute, er på vei mot isfjellet. Hvis den synker er det ikke fordi den er bygget feil, men fordi skipper North ikke kan navigere.

Powered by Labrador CMS