STØRE HÅP: Regjeringen mener anerkjennelse av Palestina er nødvendig for fred.

Midtøsten-ekspert om Palestina-anerkjennelse:

– Det er en viktig kamp

Regjeringen kunngjorde denne uken at Norge skal anse Palestina som en selvstendig stat. Midtøsten-ekspert mener det markerer en historisk endring.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag denne uken kom nyheten om at Norge anerkjenner Palestina som stat. Dette skjer ifølge regjeringen «i tråd med folkeretten og relevante resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd». 

I november stemte Stortinget ned Rødts forslag om anerkjennelse. Et bredt flertall i Stortinget stemte imidlertid for et kompromiss. I vedtaket het det at regjeringen skulle forberede seg på å anerkjenne Palestina når dette anses å ha en positiv innvirkning på fredsprosessen mellom Israel og Palestina. Nå har regjeringen bestemt seg for at tiden er inne. Anerkjennelsen trer i kraft 28. mai. 

– Historisk endring

Midtøsten-ekspert ved UiO Dag Henrik Tuastad sier at Norges anerkjennelse var forventet ut fra signalene som har blitt gitt tidligere. Han påpeker at regjeringen nå tetter gapet mellom hva de sier de står for og hva de gjør. Ifølge ham er anerkjennelsen en historisk endring.

– Dette betyr at Norge i praksis går bort fra å nå en tostatsløsning gjennom forhandlinger. Forhandlingsregimet er erstattet av sterkere internasjonal involvering for å få en tostatsløsning, sier Tuastad. 

Det er en viktig kamp for at det ikke bare skal være makt som bestemmer hvordan folk skal leve

Dag Henrik Tuastad, Midtøsten-ekspert ved UiO

Han mener anerkjennelsen av Palestina har tvunget seg frem på grunn av en utvikling av israelsk alenegang på Vestbredden. Videre sier han at dette markerer en endring i det internasjonale samfunnet og vestens holdning til konflikten, ved at man i større grad ser på internasjonal lov og rett og prøver å slåss for en internasjonal rettsorden. 

– Det er en viktig kamp for at det ikke bare skal være makt som bestemmer hvordan folk skal leve, konstaterer Tuastad. 

Steg i riktig retning

UiO-student og vara til Stortinget for Arbeiderpartiet Agnes Nærland Viljugrein (27) mener dette er et stort gjennomslag for palestinerne, men også for studentene som har engasjert seg for et fritt Palestina. Hun oppfordrer derfor studentene til å fortsette å engasjere seg. 

– Regjeringen skal fortsette å gjøre alt vi kan for at Norge kan bidra mer, og alt engasjement er med på å støtte en varig fred og et fritt Palestina, sier hun. 

Talspersonen for palestinacampen på UiO, Jihad Ammar Al-Mahdi, mener dette er en positiv utvikling. 

Dette vil gi mer legitimitet til organer i Palestina som vil ha en fredelig resolusjon i konflikten

Jihad Ammar Al-Mahdi, student og talspersonen for palestinacampen på UiO

– Vi har hatt flere forslag på Stortinget om å anerkjenne Palestina, men nå ser vi endelig at Norge gjør det, sier han. 

Al-Mahdi trekker fram at Norge har forsøkt å mekle mellom partene tidligere i den såkalte «Osloavtalen» på nittitallet. Meklingen var da mellom Israel og Palestine Liberation Organization (PLO) som representant for palestinerne. Han mener at utgangspunktet for framtidig mekling, vil bli bedre nå som Palestina anerkjennes som en egen stat.

– Dette vil gi mer legitimitet til organer i Palestina som vil ha en fredelig resolusjon i konflikten. 

– Nødvendig for fred

På pressekonferansen onsdag sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at en palestinsk stat er helt nødvendig for å skape fred i Midtøsten. 

– Det kan ikke bli fred i Midtøsten uten en tostatsløsning. Det kan ikke bli en tostatsløsning uten en palestinsk stat. Med andre ord: Fred i Midtøsten forutsetter en palestinsk stat, sa Støre. 

Siden Oslo-avtalene for rundt 30 år siden har både Norge og andre land forsøkt en strategi der anerkjennelse først skulle komme etter at en fredsløsning var på plass. Regjeringen erkjenner nå at dette ikke har fungert. 

– I fraværet av en fredsprosess og politisk løsning på konflikten har utviklingen gått i feil retning. Verken palestinerne eller israelerne kan leve sine liv i sikkerhet. Vi må derfor tenke annerledes og handle deretter. En anerkjennelse kan ikke lenger vente til etter en fredsløsning, sier Støre. 

Norge legger til grunn grensene fra før 1967 for territoriet de nå anerkjenner som Palestina. Det innebærer Vestbredden og Gaza, i tillegg til Jerusalem som delt hovedstad, ifølge NRK. Samme dag som Norge kunngjorde at de anerkjenner Palestina, gjorde Spania og Irland det samme. Fra før har 143 land anerkjent Palestina.

Powered by Labrador CMS